Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Krađa identiteta

Možemo reći da je krađa jedan od najčešćih oblika računarskog kriminala. Pojavom interneta raćunari su počeli da se koriste za krađu informacija, krađu novca i mnogih drugih stvari. Ponekad lopovi koriste računare i drugi alat da ukradu kompletne identitete.

 

Опширније...

Kako kupovati onlajn i ostati bezbedan

Ne budite lenji ako je reč o vašoj privatnosti. Ostanite bezbedni tokom ovih praznika, uz ove korisne savete. Opet je to doba godine: uskoro ćemo početi da pretražujemo internet da bismo pronašli najniže cene za preznične poklone. Kao pametan onlajn kupac, posetićete mnogo veb sajtova da biste pronašli savršenu priliku, obično praveći naloge sa svojom kreditnom karticom i drugim ličnim informacijama. Ali kada dođe vreme da se odjavite, nemojte da napravite iste greške kao ja. Zaštitite sebe i svoju lozinku.

Опширније...

Direktor kompanije Informatica o bezbednosti podataka

"Bezbednost podataka nije rešen problem!" Danas su kompanije preplavljene podacima, ali trenutne alatke i procesi im ne omogućavaju njihovu bezbednost. To tvrdi direktor firme Informatica Anil Čakravarti (Chakravarthy), koji kaže da njegova kompanija -- tradicionalno usredsređena na upravljanje i integrisanje podataka -- počinje značajan napor na unapređenju sigurnosti podataka. "Stalno čujete za proboje -- samo pomislite koliko je bilo proboja za koje se ne čuje," rekao je Čakravarti u nedavnom intervjuu. "Bezbednost podataka danas nije rešen problem za klijente."

Опширније...

Digitalni potpis

Kada želimo biti sigurni da informacije koje razmenjujemo preko interneta ne mogu drugi pročitati i da nisu falsifikat, koristimo softver za šifrovanje radi formiranja dva ključa. Softver obično generiše dva prosta broja (broj koji se može podeliti bez ostatka samo sa sobom i jedinicom). Razmotrimo sledeći slučaj: ako softver koristi do 128 bitova za predstavljanje ovih brojeva, sa toliko bitova može izraziti: 3.402.823.669.209.384.634.633.746.074.300.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 različitih kombinacija.

Опширније...

Uprava prihoda SADa odbacuje PIN program


Pošto je početkom ovog meseca ukinula svoj program Electronic Filing PIN, Uprava unutrašnjih prihoda SAD (IRS - Internal Revenue Service) je prošle nedelje objavila da priprema bezbednije rešenje za narednu poresku godinu. Rešenje uključuje proširenje pilot programa ove agencije da na obrasce W-2 doda 16-cifrene kodove za verifikaciju. Mada je IRS prvobitno planirala da kasnije ove godine prekine svoj program Electronic Filing PIN, odlučila je da počne ranije zbog sve većeg broja napada na sistem u poslednjih nekoliko nedelja.Uprava je ranije ove godine obelodanila da su kradljivci poreza koristili ukradene brojeve Socijalnog osiguranja i jedan program za pogađanje PIN-ova da ugroze 100.000 prijava poreskih obveznika.

Опширније...

Mobilni "ucenjivački" softver

Broj žrtava mobilnog ucenjivačkog softvera na celom svetu učetvorostručen je u odnosu na pre godinu dana, piše u izveštaju Kaspersky Lab od prošle nedelje. Kaspersky je od aprila 2015 do marta 2016 softverski zaštitio 136.532 korisnika koji su bili mete ucenjivačkog softvera -- u odnosu na 35.413 u istom periodu prethodne godine, izjavila je ova kompanija."Kriva rasta je možda manja od one za ucenjivački softver PC-ja, ali je ipak dovoljno značajna da potvrdi zabrinjavajući trend", primećuje se u izveštaju.

Опширније...