Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

10 IT poslova koje poslodavci najteže popunjavaju

Vratolomna brzina tehnoloških inovacija u eri digitalnih transformacija otežava kompanijama da pronađu i zadrže talente sa pravilnom kombinacijom vrhunskih veština i iskustva. Ali još se teže pronalaze kandidati sa veštinom dobre komunikacije i potencijalom za rukovođenje u skladu sa njihovim tehničkim znanjem, kaže Matt Sigelman, direktor firme za analizu tržišta rada Burning Glass. "U informacionoj tehnologiji, većina ljudi na srednjem ili višem nivou koji se mogu naći na tržištu stigla je tu gde se nalazi pre svega zahvaljujući svom tehničkom znanju, a ne na osnovu veština upravljanja i komunikacije. To znači da je određene uloge neverovatno teško popuniti, jer je za njih potrebno kako tehničko znanje i iskustvo specifično za domen i industriju, tako i veština rukovođenja. Kad god od kandidata tražite da vrši dve uloge -- u ovom slučaju, tehničku i upravljačku -- vi u suštini otežavate popunjavanje tih uloga pošto ponuda odgovarajućih kandidata bude sve manja," kaže Sigelman. Ovde, na osnovu istraživanja firme Burning Glass na više od 40.000 veb sajtova sa ponudom poslova od avgusta 2015 do septembra 2016, u redosledu broja dana potrebnih da se uloga popuni, navodi se deset IT poslova koji se najteže popunjavaju.

Опширније...

12 preterano korišćenih IT termina

Svaki deo korporativnog sveta ima svoj deo neobičnog, pa čak i čudnog žargona. IT nije u tome izuzetak, nudi nam oblake, ekosisteme, vodopade, sprintove i gužvu, pa čak i kolačiće i mrvice hleba (engl. breadcrumbs). Da li iko izvan IT sveta uopšte zna šta ti izrazi znače? Ovde je prvih 12 dosadnih, preterano korišćenih IT termina koje bi trebalo zameniti normalnim jezikom. (Nema potrebe da se ograničimo na 10 samo zato što je to uradio David Letterman.)

Опширније...

Google - nove usluge u oblaku

Prava je trka u naoružavanju među javnim dobavljačima oblaka da opskrbe preduzeća najboljim mogućnostima za mašinsko obučavanje. Preduzeća se sve više interesuju za pravljenje inteligentnih aplikacija, pa kompanije kao što su Amazon, Microsoft i Google žure da zadovolje njihove potrebe. Google je ispalio poslednju salvu u utorak, najavom skupa unapređenja za svoj komplet mogućnosti za mašinsko obučavanje u oblaku. Prvo je bio nov API Jobs usmeren na pomaganje uparivanju tražilaca posla sa pravim prilikama. Osim toga, kompanija obara cene svog API-ja Cloud Vision i lansira unapređenu verziju prevodilačkog API-ja.

Опширније...

Da li je Samsung nešto štedeo u isporuci zamena za Note7?

Analitičari pitaju: Da li je Samsung nešto štedeo u isporuci zamena za Note7? Oblaci dima navodno iz zamene za Note7 doveli do evakuacije aviona Southwest! Dim koji se širio iz nečega što je izgleda bila zamena za Samsung Galaxy Note7 doveo je u sredu do evakuacije iz aviona kompanije Southwest koji je još bio na zemlji u Louisvilu. Niko nije povređen.

Опширније...

Zbog čega je Google VI poslednji korisnički interfejs

Nema sumnje da je veštačka inteligencija sledeći korisnički interfejs. Pitanje je: čija veštačka inteligencija? Star Trek je bio u pravu: U budućnosti, koristićemo računare pomoću govora. Google je ove nedelje održao skup na kojem je najveća pažnja bila posvećena hardveru. Google je prikazao dva Pixel telefona koje proizvodi Google, Google Wi-Fi rutere za kućnu mrežu (engl. home mesh routers), Google uređaj Home za kućnog virtuelnog pomoćnika, jedan nov 4k Chromecast Ultra uređaj za preuzimanje medija u realnom vremenu (engl. streaming media box) i slušalice Daydream View VR.

Опширније...

Kompanija Nikola Motor - sa električnih na vodonična vozila

Kompanija Nikola Motor prelazi sa potpuno električnog vozila od 2000KS sa 18 točkova na vodonične gorivne ćelije! Nikola će čak za svoj proizvodni pogon koristiti vodonično gorivo dobijeno pomoću sunčeve energije. Pošto je ranije ove godine objavila da gradi hibridni kamion poluprikolicu od 2.000 konjskih snaga, kompanija Nikola Motor Co. danas otkriva da će se kamion umesto toga napajati sistemom sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Опширније...