ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Теме семинара 2015

 

1. Мој први динамички web сајт - др Мирољуб Захорјански, Рачунарски факултет

Технологије за израду динамичких wеб страна некад и сад.
- Приказ једног web-сајта за On-line продају рађеног технологијом .asp+VBScript+Access база.
- Сугестије на шта треба обратити пажњу приликом израде сајта.
- Осврт на данашње .NET технологије.

 

2. Аналогна и дигитална фотографија - msc. Јелена Келеува, Рачунарски факултет

Представљање различитих аспеката истог циља, настанак добре, креативне и квалитетне фотографије. Иако је дигитална фотографија узела потпуни замах, аналогна фотографија још увек налази своје присталице. Увод у фотографију, аналогна и дигитална фотографија данас, фотографија као медиј.

 

3. Од класичне криптографије до модерних шифарских система - др Ђорђе Бабић, Рачунарски факултет

Још у античко време људи су покушавали да комуницирају скривено, да би сакрили тајне поруке од нежељених читалаца. Тако је римски император Цезар познат по свом начину шифровања, а у старој Спарти су имали још занимљивије методе. Видећемо како су се методе шифровања развијале од овог времена преко периода ренесансе, просветитељства када се за развој шифарских система почиње користити математика. На крају, видећемо неколико савремених метода које се користе свуда где је пожељно сачувати информације, као што су бројеви кредитних картица, бројеви рачуна и друге битне информације на Интернету.

 

4. Пословни софтвер - tips and tricks - Игор Мијатовић, Рачунарски факултет

Основна разлика између почетног и напредног корисника Microsoft Office-а је у познавању напредних техника које ови пакети омогућавају. Направите форму за пријаву или пошаљите новогодишњу честитку свим пријатељима које имате у бази. Научите како се користе напредне формуле у Excel-у или како да направите табеле са  жељеним подацима. Мислите да све знате, варате се...

 

5. Увод у Cisco - Дуња Мајсторовић, Рачунарски факултет

Практична вежба у Cisco симулатору са конфигурацијом IP адресирања, routing протокола и филтрирања пакета.

 

6. Android апликације - Марко Гајић, Рачунарски факултет

Увод у Android платформу, програмирање Android апликација, Android API-је и Android развојно окружење.

 

7. Android - куда даље? - Иван Катић, PSTech

На предавању ће бити речи о: развоју Android апликација, ширењу Android-а као оперативног система и могућностима које пружа у будућности.

 

8. Роботика и вештачка емоционална интелигенција - др Милош Д. Јовановић, Институт Михаило Пупин

Да ли роботи могу да буду емиоционално изражајни? Могу ли роботи да препознају и изражавају емоције? Колико смо далеко од "савршеног" робота?

 

9. Свет је твоје игралиште -  Александар Љубеновић, Белит

Желите да будете будући програмер, какве су Ваше могућности? Да ли заиста можете променити свет и учинити га бољим и кориснијим? Шта у програмирању значе појмови креативност и иновативност?

 

10. Безбедност рачунарских система - Милош Толпа, FormatPC

Начини за превенцију угрожавања приватности. Заштита корисника. Вируси. Password. Wireless.

 

11. Невен Тубић, Microsoft Development Center Serbia

 

 

12. Визуелни ефекти - професија у експанзији - Богдан Амиџић, Crater studio

Индсутрија визуелних ефеката је једна од области које захтевају непрестано учење од запослених. Без константног усавршавања данас је веома тешко замислити прогрес у овој све озбиљнијој привредној грани, која данас представља једну од најбрже растућих компоненти филмске индустрије. Као и у свакој другој професији, за остварење личних амбиција потребно је пуно индивидуалног рада. Уложени труд се, међутим, може вишеструко исплатити, јер за релативно кратко време, млади, амбициозни и талентовани људи који одлуче да се баве овим послом могу рачунати на сигуран посао и успешну каријеру готово било где у свету.

 

13. Шта је UX и како га унапредити? - Сергеј Гривцов, Devana technologies

UX је нешто што људи често занемарују, а то је посебно изражено код програмера. Зашто је он битан, и како га направити што бољим?

 

14. Увод у управљање пројектима - аспекти и технике - др Душан Вујошевић, Рачунарски факултет

Развој решења се у рачунарству, по правилу, води у оквиру пројеката. На предавању ће бити дат преглед основних аспеката организације пројекта и биће укратко представљене неке од многобројних занимљивих техника које се користе у управљању пројектима. 

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем осамнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 26. септембра 2020. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Добро дошли!

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.

 • Студенти Рачунарског факултета заблистали на "ФОН Хакатону"

  Студенти Рачунарског факултета у Београду заблистали су на "ФОН Хакатону” одржаном  23. и 24. марта 2019. на Факултету  организационих наука у Београду. Тема овог шестог по реду ФОН “Хакатона” била је “Безбедност у великим градовима “. Након двадесет и четири часа колико су имали за реализацију својих софтверских решења на задату тему студенти Рачунарског факултета у Београду извојевали су апсолутну победу освојивши и прво и друго место.  У финалу је учествовало шест тимова, од тога чак три тима чинили су студенти Рачунарског факултета у Београду, а од та три тима, два су освојила прво и друго место.