Рачунарски факултет

Студијски програми

Истраживање доцента Рачунарског факултета Милоша Јовановића

Доцент Рачунарског факултета др Милош Јовановић објавио је преко 70 научних публикација у водећим међународним часописима, међународним и домаћим конференцијама, био је гостујући истраживач од 1998 до 2002. на Универзитету у Торонту, лабораторија за роботику машинског факултета, члан је уређивачког одбора часописа Robotica & Management, International Journal, ISSN 1453-2069, Editura Eftimie Murgu, Reşiţa, Румунија. Поседује 3 међународно призната патента. Осим што предаје на Рачунарском факултету др Милош Јовановић ради у институту Михајло Пупин у центру за роботику. Његов научни интерес базиран је на сервисној и персоналној роботици, биолошки инспирисаним системима, хуманоидној роботици, биомеханици, двоножном ходу, наменским управљачким системима, сензорици и прикупљању података са сензора, систем интеграцији.
Тренутно је ангажован на пројекту Министарства под називом "Истраживање и развој амбијентално интелигентних сервисних робота антропоморфних карактеристика" ТП-35003 под руководством проф. др Вељка Поткоњака.
 
DSC_2569_milosJovanovic_prof.jpg
 
 
Своје резултате, са коауторима Александром Родићем и Свемиром Попићем, публиковао је као поглавље, под називом „Реализација и функционалност егзоскелетних система у циљу замене екстремитета или у циљу укупног побољшања перформанси“ у монографији „Реаеализација и функционалност хуманоидних локомоционих система“ под уредништвом проф. Марка Ћећарелија и проф. Ђузепеа Карбонеа.  У овом истраживачком раду представљена је архивска грађа, оригинални технички цртежи и концепцијске шеме развоја раних егзоскелетних система са краја 1960-их и раних 1970-их година прошлог века. Овај пионирски развој истраживача Београдске школе роботике, и данас представља почетну референтну и истраживачку основу егзоскелетних система у свету. То значи да су резултати добијени почетком 70-тих година прошлог века од стране српских истраживача, инспирисали најновија дизајнерска и инжењерска решења у свету. У овом раду представљени су рани механички дизајн и управљачки систм роботских механизама за замену недостајућих ексремитета, као и системи за оснаживање физичких перформанси. Размотрени су, такође, неки биомеханички аспекти природног хода код здравих људи у циљу бољег разумевања комплексног феномена људског хода. Све ово има за циљ реализацију активних вештачких протеза за замену недостајућих екстремитета које у потпуности отклањају осећај хендикепираности код пацијената, као и што бољу реализацију активних егзоскелетних система који оснажују механичке карактеристике корисника у циљу увећања снаге и других физичких могућности корисника.
 
 "Кретање и физичка активност значајно утичу како на квалитет живота, како на сам квалитет живота тако и на животни век јер одржавају многе физиолошке функције људи као што су циркулаторни, респираторни, кардио-васкуларни систем , неуро-мишићни систем, итд. Патолошке промене и повреде скелетног и неуро-мишићног система значајно смањују психофизичке способности човека које такође индиректно утичу на социјално-економски статус особе. Брига о људима са физичким недостацима или физичким ограничењима у смислу губитка или делимичног губитка локомоционих способности су од великог значаја, како за појединце, тако и за заједницу којој појединац припада. Постоји велико интересовање истраживача и индустрије која се бави развојем и продајом медицинске опреме за континуираним унапређивањем знања и технологија у погледу дизајнирања ортопедсикх роботизованих система хендикепираних особа. Нису само наука и инжењерство пресудни фактори у развоју медицинских уређаја. Значајни утицаји на напредак у овој области имају одређени правни и етички аспекти као и прописи који су индиректно укључени у дистрибуцију и ових ортопедсих уређајае због врло строгих етичких и законодавних захтева, пропса, строгих етичких и законодавних захтева и рестриктивних стандарда.
 
 Употреба робота и медицинских помагала у процесу рехабилитације је веома ефикасна за пацијенте у погледу физичког третмана који се састоји од дугорочног понављање покрета што на крају води ка опоравку и поновном успостављању нерва и јачању мишићног система. Роботи помоћу којих се раде физичке вежбе, такође се користе за увећање целокупног индекса  физичког стања пацијента (снага,брзина, стабилност итд.)
 
Коришћењем роботских помагала, попут егзоскелета, медицинска терапија додатно пружа неопходну мотивацију пацијената нудећи му способност извођења реалнијих покрета што позитивно утиче на ментално стање човека".
 
 • Продужен рок за слање радова за такмичење RAF Challenge

  Рок за постављање радова за такмичење RAF Challenge 2020 продужен је до петка, 28. фебруара 2020. године (у 12 часова).    Надметање организују Рачунарски факултет и Друштво математичара Србије, а финале такмичења ће се одржати у суботу 11. априла 2020. године. Овогодишње такмичење одржава се у три категорије: презентација (тема: "Утицаји аутоматизације послова на савремено друштво") , игра/апликативни програм (тема: "Иновативна примена софтвера уз друштвене игре") или видео (тема: "Игра светла и сенке"). Већ дванаесту годину за редом спремили смо и вредне награде за најбоље, а у томе су нам помогли спонзори: часопис "Свет компјутера", CET, RSD, Portalibris.   Линк за пријаву

 • Датум одржавања IT Семинара RAF IT Days 2020

  Овогодишњи семинар "RAF IT Days 2020" биће одржан у периоду од 3. априла до 6. априла 2020. године (петак, субота, недеља, понедељак). Пријаве за семинар трају до 20. марта, након чега ћемо објавити листу учесника семинара. Датум семинара је изабран на основу планираних такмичења за средњошколце из информатике, математике и физике. Уколико дође до померања датум одржавања републичких такмичења из поменутих предмета доћи ће и до померања датума одржавања семинара. Листу потенцијалних учесника семинара можете погледати овде. Теме семинара биће постепено објављиване овде.  

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Почеле пријаве за семинар за средњошколце "RAF IT days 2020"

  Тестирање средњошколаца за једанаести IT семинар - "RAF IT Days 2020" почело је 7. новембра и трајаће до 20. марта 2020. године. Сви кандидати су у обавези да одраде тест, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Организатори ће се потрудити да свима који немају смештај у Београду обезбеде исти. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближе информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.

 • Свечана додела диплома

  Свечана додела диплома студентима који су завршили основне академске, струковне и мастер академске студије на Рачунарском факултету одржаће се у петак, 29.11.2019. године у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6, трећи спрат), са почетком у 16:30 часова. Овом приликом поделићамо и захвалнице и књиге најбољим студентима и такмичарима у претходној школској години. Позивамо све наше дипломиране студенте и њихове госте да присуствују свечаности.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Изабрани стипендисти РАФ -а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2019/2020. годину.  Додељено је 15 пуних и 9 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 13.06.2019. године.   

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.