Рачунарски факултет

Студијски програми

Може ли е-учење да замени праву учионицу?

У последњих неколико година, сведоци смо појављивања и развоја неколико образовних платформи на интернету које покушавају да допуне традиционални начин образовања. Да ли је могуће да ће ти курсеви на мрежи постати одржива замена за традиционални начин образовања?

 

Како се називају велики отворени курсеви на мрежи?

Велики отворени курсеви на мрежи (MOOC) су образовни програми на интернету који прикупљају курсеве са различитих универзитета или од различитих професора. Најпознатије MOOC платформе су Цоурсера, едX, Кхан Ацадемy, Удацитy, Удемy и још један, у организацији владе, под називом СWАYАМ. Док је садржај на неким платформама бесплатан, друге су се определиле за другачији модел. Наиме, основна верзија је бесплатна, док су напредни садржај и добијање сертификата доступни само оним корисницима који плате. Пошто постоји огроман распон тема предавања, MOOC неодољиво подсећа на отворени универзитет у коме свако може да стекне знања из скоро сваке области, кад год му одговара и, у неким случајевима, потпуно бесплатно.

Да ли постоје још неки курсеви на интернету?

Учење на мрежи није ограничено само на MOOC. Неколико универзитета и њихових партнера нуде дигиталне верзије традиционалних факултетских програма. Такви програми обично коштају онолико колико бисте платили и да идете на уобичајена предавања. Постоје и други добављачи услуга који нуде дигиталне додатке предавањима, рецимо припреме за школске тестове или факултетске испите или програме које обично прате већ запослени у струци који желе да подигну нови стручности. Такво дигитално учење, наравно, није бесплатно, али свакако је јефтиније јер нисте ограничени простором, односно, величина учионице се може неограничено проширити.

Да ли такви курсеви угрожавају образовни систем?

Иако су изузетно квалитетни образовни материјали доступни на интернету, пријаве нових студената на факултете и колеџе нису се смањиле. Образовне институције, посебно колеџи, пружају осим образовања и признање редовног похађања наставе. Колеџ студентима гарантује добијање дипломе, а његова репутација (и његове дипломе, наравно) ипак имају посебну тежину и, према томе, одређени већи значај.

Да ли је е-учење исто ролико добро као уобичајено учење?

Учење на мрежи може се ускладити са способностима полазника, односно он сам успоставља ритам учења, или може бити учење уз подршку у реалном времену уз неког ко би вам помогао у том процесу. Ако бисте могли квалитетно да ускладите та два метода, учење на интернету би могло да буде ефикасна замена за учење у учионици. Програми би могли бити персонализовани па би, према томе, могло бити унапређено и праћење напретка сваког појединца. Ипак, свако образовање захтева и друштвену интеракцију и сарадњу са вршњацима. И то је могуће постићи кроз дигиталне платформе, али не преставља исто искуство као оно које се стиче у учионици.

Да ли сертификати добијени на интернету могу да замене дипломе?

Ако узмемо у обзир потражњу за високо квалитетним и доступним образовањем коју не могу да задовоље традиционални универзитети, можда је право време да се курсеви на мрежи размотре као разуман замена. Међутим, дипломе са колеџа и факултета друштво и даље препознаје и признаје. Пошто су послодавци највећи клијенти образовног система, од самих послодаваца зависи да ли ће прихватити оне кандидате који су своју диплому стекли на курсевима на интернету. Генерално гледано курс се бави само једном темом, а на колеџима и факултетима се стичу много шира знања.

 • Продужен рок за слање радова за такмичење RAF Challenge

  Рок за постављање радова за такмичење RAF Challenge 2020 продужен је до петка, 28. фебруара 2020. године (у 12 часова).    Надметање организују Рачунарски факултет и Друштво математичара Србије, а финале такмичења ће се одржати у суботу 11. априла 2020. године. Овогодишње такмичење одржава се у три категорије: презентација (тема: "Утицаји аутоматизације послова на савремено друштво") , игра/апликативни програм (тема: "Иновативна примена софтвера уз друштвене игре") или видео (тема: "Игра светла и сенке"). Већ дванаесту годину за редом спремили смо и вредне награде за најбоље, а у томе су нам помогли спонзори: часопис "Свет компјутера", CET, RSD, Portalibris.   Линк за пријаву

 • Датум одржавања IT Семинара RAF IT Days 2020

  Овогодишњи семинар "RAF IT Days 2020" биће одржан у периоду од 3. априла до 6. априла 2020. године (петак, субота, недеља, понедељак). Пријаве за семинар трају до 20. марта, након чега ћемо објавити листу учесника семинара. Датум семинара је изабран на основу планираних такмичења за средњошколце из информатике, математике и физике. Уколико дође до померања датум одржавања републичких такмичења из поменутих предмета доћи ће и до померања датума одржавања семинара. Листу потенцијалних учесника семинара можете погледати овде. Теме семинара биће постепено објављиване овде.  

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Почеле пријаве за семинар за средњошколце "RAF IT days 2020"

  Тестирање средњошколаца за једанаести IT семинар - "RAF IT Days 2020" почело је 7. новембра и трајаће до 20. марта 2020. године. Сви кандидати су у обавези да одраде тест, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Организатори ће се потрудити да свима који немају смештај у Београду обезбеде исти. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближе информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.

 • Свечана додела диплома

  Свечана додела диплома студентима који су завршили основне академске, струковне и мастер академске студије на Рачунарском факултету одржаће се у петак, 29.11.2019. године у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6, трећи спрат), са почетком у 16:30 часова. Овом приликом поделићамо и захвалнице и књиге најбољим студентима и такмичарима у претходној школској години. Позивамо све наше дипломиране студенте и њихове госте да присуствују свечаности.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Изабрани стипендисти РАФ -а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2019/2020. годину.  Додељено је 15 пуних и 9 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 13.06.2019. године.   

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.