ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Америчка влада и технолошка индустрија разговарају о томе како се користе подаци о локацији паметних телефона у борби против корона вируса

Америчка влада је у активним разговорима са Фејсбуком, Гуглом и великим бројем технолошких компанија и здравствених стручњака о томе како могу користити податке о локацији прикупљене са телефона Американаца за борбу против новог корона вируса, укључујући и увид у то да ли се људи налазе на сигурној удаљености једни од других да би се зауставило ширење заразе. Стручњаци за јавно здравље заинтересовани су за могућност да компаније из приватног сектора могу да прикупе податке у анонимном, обједињеном облику, које би потом могле да се искористе за мапирање ширења инфекције.

Анализирање трендова у кретању власника паметних телефона могло би да се покаже као моћан алат за здравствене стручњаке који желе да прате корона вирус, који је заразио више од 180 000 људи широм света. Ипак, то је и приступ који би код неких Американаца могао да изазове непријатност, у зависности од начина спровођења, с обзиром на осетљивост када су у питању детаљи о њиховом дневном кретању. Више извора је нагласило да – ако наставе са тим процесом – неће правити владину базу података. У недавним разговорима, директори Фејсбука рекли су да је америчка влада посебно заинтересована за разумевање образаца кретања људи, који се могу добити из података које компанија прикупља од корисника који то одобравају. Технички гигант је у прошлости пружао те информације стручњацима у облику статистичких података, што би у случају корона вируса могло званичницима да помогне да предвиде следећу жаришну тачку или да одлуче где ће расподелити ограничена здравствена средства.

„Охрабрују нас америчке технолошке компаније које желе да искористе обједињене, анонимне податке како би стекли кључне увиде у кретање Covid-19“, рекао је званичник из Канцеларије за науку и технологију Беле куће. Радна група коју су формирали директори технолошких компанија, предузетници и инвеститори представила је током приватног састанка, у недељу у Белој кући, низ идеја о мапирању болести и праћењу здравственог стања. 

Рана и до сада невиђена сарадња између Вашингтона и Силицијумске долине одражава хитну и свеопшту борбу како би се зауставила смртоносна болест која је обуставила пословање, довела у опасност берзу, послала студенте кући и сада прети да ће оптеретити амерички здравствени систем пацијентима којима је потребна неопходна нега. Током протекле недеље, званичници Беле куће сазвали су низ састанака како би искористили стручност Амазона, Епла, Фејсбука, Гугла, ИБМ-а и других технолошких лидера. Влада је охрабрила друштвене медије на агресивнији приступ у спречавању теорија завере о корона вирусу, одговарајући на забринутости да би стране дезинформације могле да изазову панику због избијања заразе. Трампова администрација разматра партнерство са технолошком индустријом како би побољшала телекомуникацијске понуде за милионе Американаца.

Успостављање партнерства није прошло без гужве. Наиме, у петак је председник Трамп објавио да ће Гугл развијати веб-страницу на којој би Американци могли да науче како да се тестирају на корона вирус. То се разликовало од почетних изјава Гуглове матичне компаније Алфабет, која је наговестила да планира ограничену понуду само за становнике Калифорније. На крају, компанија је убрзо после тога рекла да ће представити веб-страницу која ће пружати информације за америчке пацијенте широм земље. У понедељак су челници Беле куће, технолошки стручњаци и здравствени званичници објавили обједињенији извештај и открили портал за отприлике 29.000 истраживачких радова о корона вирусу. Портал омогућава алатима за вештачку интелигенцију технолошке индустрије – који могу да прегледају и анализирају податке масовно – да брзо обраде радове како би добили нове увиде у глобалну невољу.

Нови напори Вашингтона и Силицијумске долине стигли су исте недеље кад су десетине инжењера, руководилаца и епидемиолога објавили отворено писмо, позивајући компаније да се озбиљније заузму у борби против корона вируса. Конкретно, охрабрили су Епл и Гугл да усвоје функције „очувања приватности“ које би властима омогућиле да помогну докторима да утврде који су људи били у контакту с пацијентом који је позитиван на корона вирус. Технолошке компаније већ су предузеле важне кораке, али Силицијумска долина може учинити много више да помогне у ублажавању последица епидемије великих размера.

Паметни телефони редовно шаљу своје локације бежичним оператерима, а често и великим технолошким компанијама, укључујући Гугл и Фејсбук, како би неке њихове услуге радиле. Апликације које дају временске извештаје, служе за позивање такси-возила или помажу људима да пронађу кафић, такође, често прикупљају информације о локацији, а неке их продају и фирмама које рударе податке из пословних интереса. Заговорници приватности обично скептично гледају на такве комерцијалне употребе података о локацији, позивајући на строже законе који регулишу њихову употребу. Недавне вести о плановима Израела да користи податке о локацији како би помогао праћењу корона вируса такође су покренуле интензивне дискусије о правним и етичким импликацијама примене таквих података за спречавање ширења болести и пружање лекарске помоћи зараженима.

Равнотежа између приватности и пандемијске политике је деликатна, али, у овом случају, то није испитно питање на правном факултету. Технологија може да спаси животе, али ако примена неразумно угрожава приватност, још више живота може бити угрожено. Питања су све осетљивија за Силицијумску долину, јер су се компаније суочиле са озбиљним протестом у 2013. години, после открића о улози података које су прикупиле технолошке компаније у надзору који је спроводила Национална безбедносна агенција, што је јавно саопштио Едвард Сноуден. После тога, односи између технолошких компанија и државних служби годинама су били озбиљно напети и напредовали су постепено.

У покушају да се избори против корона вируса, америчка влада не тражи прикупљање и одржавање базе података о кретању Американаца, упозоравали су неки. Уместо тога, амерички званичници питали су да ли огромне залихе података о геолокацији које компаније поседују могу помоћи епидемиолозима да уоче трендове, укључујући осетљиво становништво, или да ли могу да утврде ризична подручја, као што су пренатрпане болнице. Фејсбук већ сарађује са здравственим стручњацима и непрофитним организацијама у неколико земаља на пружању анонимних и обједињених статистичких података о кретању људи у пројекту под називом мапе за спречавање болести.

Фејсбук попуњава мапе уз помоћ својих корисника, који су компанији дали дозволу да прикупља њихове локације – преко паметних телефона - док њена апликација ради у позадини. Те локације затим инжењери Фејсбука обједињују и деперсонализују и израчунавају вероватноћу да ће људи у једном граду или месту вероватно посетити неко друго подручје, што ће потенцијално проширити епидемију. Најситнији подаци које Фејсбук може јавно да открије могу да пронађу особу која је удаљена око пола километра, кажу званичници Фејсбука. Технолошки гигант каже да владама не даје никакве податке о кретању појединаца које прикупља због праћења болести.

„Покушавате да предвидите вероватноћу да ће група људи у округу Принц Џорџ можда комуницирати са групом људи из главног града“, рекла је Лаура Макгорман, која води пројекат, поменувши округ Мериленд у предграђу Вашингтона. Такво предвиђање могло би дати трагове о томе како инфекције могу да се крећу. Макгорман је рекла да су владини званичници, укључујући и оне у Калифорнији, такође заинтересовани да виде да ли људи практикују друштвено дистанцирање и да ли је то ефикасна стратегија. Она је рекла да су инжењери радили током последњих 48 сати како би помогли властима у њиховим захтевима. Она је рекла да је пројекат у раним фазама јер је тешко мапирати локације у реалном времену које се преносе са паметних телефона и упоредити их са аналогним информацијама које долазе из болница и градова. „Подаци су врло скромни јер имамо један део слагалице који можемо да понудимо, али постоји толико много других података о томе како ће се болест ширити.“

 • Одржано онлајн финале такмичења RAF Challenge 2021

  Финале тринаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2021" ове године је због измењених околности одржано онлајн путем платформе Zoom.Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 20. марта 2021. године.       Ученици су се такмичили у три категорије, а послато је преко 100 радова из 26 средњих школа. У првој категорији задатак је био направити презентацију на тему "Виртуелна и аугментативна реалност", друга, где су ученици на тему "Иновативна примена софтвера за развој вештине" могли да направе видео игру или апликативни програм и задатак у трећој категорији био је направити видео и аудио материјал на тему "Мој свет кроз интернет". На финале такмичења позван је 31 средњошколац, а најбољи су освојили вредне награде.  

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.