ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Илон Маск одлази из Калифорније

У ствари, Илон Маск је одлучио да тужи власти и прети да ће своју фабрику аутомобила преместити из Калифорније јер му нису дозволили да настави са радом.
Маск покушава, већ дуже време, да се избори за поновно отварање фабрике у Фримонту у северној Калифорнији, али Одсек за јавно здравље у Аламеди је рекао да произвођач аутомобила још не може да почне са радом јер мере затварања које су спроведене да би се обуздала епидемија и даље су на снази. Компанија „Тесла“ је поднела тужбу против округа Аламеда и рестриктивне мере које се у њему спроводе назвала „узурпацијом надлежности“ округа Аламеда пошто је гувернер Калифорније Гавин Њусам рекао да произвођачи могу наставити са радом у четвртак.

У тужби, која је поднета федералном суду у Сан Франциску, компанија „Тесла“ каже да Аламеда крши федерални устав као и устав Калифорније и, уз то, не поштује одлуке гувернера. Округ Аламеда по распореду треба да остане затворен све до краја маја, при чему се само основној производној делатности дозвољава да ради. У изјави у суботу, Одсек за јавно здравље округа је рекао да сарађује са компанијом на развијању безбедносног плана према коме ће бити омогућено да се фабрика отвори и буде безбедна за раднике.

„Радујемо се што ћемо ускоро постићи договор у вези за одговарајућим безбедносним планом“, наводи се у изјави. Међутим, у изјави се такође каже да су грађани и компаније поднели одређене жртве да би се заштитило здравље људи у региону. „Наша је заједничка одговорност да се крећемо по фазама отварања и попуштања рестриктивних мера и правила карантина на најбезбеднији могући начин, а све то пратећи податке и оно што каже струка“, изјавили су представници Одсека за јавно здравље. Градоначелница Фримонта је у изјави рекла да је све више забринута за регионалну привреду која нема средстава да покрене главне произвођаче.

„Знамо да су многи произвођачи основних намирница доказали да могу ефикасно да послују поштујући оштре мере безбедности и друштвеног дистанцирања“, рекла је у својој изјави. Маск се жали на мере затварања још од краја априла кад је објавио своју зараду остварену у првом кварталу ове године. Он је тада рестриктивне мере назвао фашистичким и позвао владе да престану да људима одузимају слободу. У суботу се толико изнервирао и рекао да „самопрозвани и глупави „привремени руководилац кризног штаба“ својим понашањем негира постојање гувернера и председника и нарушава слободе загарантоване уставом и понаша се потпуно неразумно“.

Исти тај руководилац здравственог кризног штаба Ерика Пан је изјавила преко видео-конференцијске везе у градској скупштини у петак да, иако је Калифорнија попустила рестриктивне мере због епидемије, увек се поштују оне које су строже, макар оне биле и донете на локалном нивоу. Панова је додала да је округ Аламеда – у коме се налази фабрика аутомобила у Фримонту – и даље још мало строжа што се тиче мера од остатка државе да би заштитила јавно здравље усред епидемије новог корона вируса.

Што се „Тесле“ тиче, Панова је рекла да компанија није добила зелено светло и да са њом раде на изради безбедносних планова, али да нису рекли да фабрика може да почне са производњом. „Заиста, ово је последња кап у чаши“, написао је Маск. „Компанија ће одмах своје седиште и будуће програме да пресели у Неваду или Тексас. Да ли ћемо задржати своје пословање у Фримонту, зависиће од тога какав ће у будућности бити однос према компанији. „Тесла“ је последњи произвођач аутомобила који је остао у Калифорнији. Маск је такође изјавио. „Стручњаци у компанији знају много више о томе како се треба понашати да би се у фабрици одржала безбедност од једног самозваног, привременог и неуког званичника у округу Аламеда јер смо такво искуство стекли у нашој компанији у Кини.

„Не причам ово без везе“, рекао је милијардер. „Апсурдно и потпуно медицински нерационално понашање које, при том, нарушава основна грађанска права загарантована уставом, и које уз то спроводи самоизабрано тело округа које нема никакву надлежност, мора да престане.“ Законодавци у Тексасу и Невади одмах су постали пријемчиви за било какво Масково интересовање, а он већ планира да отвори фабрику у Тексасу. Ипак, пресељење ће бити прилично скупо узимајући у обзир то да је обустава производње у Калифорнији већ тешко финансијски погодила произвођача. Стручњаци сматрају да би пресељење из Фримонта трајало између 12 и 18 месеци и да би у том времену постојао још већи ризик за производњу и логистику.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем осамнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 26. септембра 2020. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Добро дошли!

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.

 • Студенти Рачунарског факултета заблистали на "ФОН Хакатону"

  Студенти Рачунарског факултета у Београду заблистали су на "ФОН Хакатону” одржаном  23. и 24. марта 2019. на Факултету  организационих наука у Београду. Тема овог шестог по реду ФОН “Хакатона” била је “Безбедност у великим градовима “. Након двадесет и четири часа колико су имали за реализацију својих софтверских решења на задату тему студенти Рачунарског факултета у Београду извојевали су апсолутну победу освојивши и прво и друго место.  У финалу је учествовало шест тимова, од тога чак три тима чинили су студенти Рачунарског факултета у Београду, а од та три тима, два су освојила прво и друго место.