ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Ружна мајица која вас чини невидљивим за технологију препознавања лица

Научници на Нортистерн универзитету развили су узорак шаре који неповољно утиче на систем за препознавање лица чак и кад се налази на површини који се помера. У књизи Вилијема Гибсона „Гроф Нула“, главни лик облачи најружнију мајицу на свету – комад одеће најблесавијег изгледа који као магијом утиче на то да је онај који је носи потпуно невидљив за будно око надзорних камера. Данас, док земље широм света користе вештачку интелигенцију у надзорним системима да би пронашли, пратили и надзирали људе, можда бисмо и ми могли да пронађемо неку нашу најружнију мајицу. Научници на Нортистерн универзитету, MIT-у и IBM-у направили су мајицу која на предњој страни има калеидоскопску шару која чини особу која је носи потпуно невидљивом за вештачку интелигенцију. Такав подухват представља само део све већег броја „примера отпора“, односно физичких објеката који су направљени тако да се супротстављају све језивијем дигиталном надзору.

„Отпорашка мајица ради на принципу неуронских мрежа које се користе за детектовање објеката“, објашњава један од чланова тима на Универзитету и коаутор недавног извештаја о пројекту. У нормалним околностима, неуронска мрежа препознаје некога или нешто у слици и око ње црта оквир и том објекту додељује назив. Проналажењем тачака оквира неуронске мреже – граница на основу којих она одлучује да ли је нешто објекат или није – чланови истраживачког тима су могли да се примене обрнути процес да би направили узорак који ће збунити класификацију коју обавља мрежа вештачке интелигенције као и њен систем означавања и именовања.

Када су се осврнули на две неуронске мреже које се уобичајено користе у сврху обучавања – YOLOv2 и Faster R-CNN – чланови тима су могли да идентификују делове тела где додавање буке пиксела може да збуни вештачку интелигенцију и тако доведе до тога да онај ко носи мајицу буде практично невидљив. То није први пут да се стварају објекти да би збунили и преварили вештачку интелигенцију. Научници са Универзитета Карнеги Мелон и Северна Каролина направили су, 2016. године, наочаре које могу да збуне технологију препознавања лица која је због тога погрешно класификовала особу која их носи. Амерички научници су 2017. године преварили дубоке неуронске мреже тако да су препознале знак за заустављање као знак за ограничење брзине на 60 км/х тако што су му додали само неколико пажљиво изабраних графита.

Међутим, у тим претходним случајевима, „примери отпора“ били су направљени на непокретним површинама. Много је теже применити такву процедуру за видео надзор јер, у том случају, прави изазов је омогућити да објекат буде недетектован током целог тока видео-садржаја. Кад процес детектовања пролази кроз сваку фреквенцију слике видео- садржаја, много је теже омогућити објекту да не буде детектован. За разлику д знака за заустављање, мајица се креће и савија при сваком покрету оног који је носи, што је тим истраживача морао да узме у обзир. Нико пре њих није успео да створи „пример отпора“ који је направљен тако да буде одштампан на материјалу који се помера. Да би то урадили, користили су, како су га назвали, трансформатор – метод који мери како се мајица помера и то су мапирали на узорак шаре.

Истраживачи су снимили особу која хода и на себи носи мајицу са узорком шаховске табле и пратили сваки угао сваког квадрата табле да би прецизно мапирали како се савија и гужва док особа носи мајицу. Користећи ту технику, успели су да повећају избегавање детектовања са 27 процената на 63 процента кад су користили YOLOv2 неуронску мрежу, односно са 11 процената на 52 процента кад су користили Faster R-CNN неуронску мрежу.

Наравно, чланови тима су рекли да такве мајице сигурно нећемо видети у стварном животу јер постоји снажно уверење да знамо баш све о алгоритму који се користи за препознавање. Пошто није савршен, могу се свуда појавити проблеми. У ствари, истраживачи не желе да помогну људима да избегну технологију надзора. Заправо, најважнији циљ је да се пронађу недостаци у системима за надзор да би компаније могле да их елиминишу и надају се да ће у будућности успети да реше те проблеме како системе дубоког учења нико не би могао да превари.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем осамнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 26. септембра 2020. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Добро дошли!

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.

 • Студенти Рачунарског факултета заблистали на "ФОН Хакатону"

  Студенти Рачунарског факултета у Београду заблистали су на "ФОН Хакатону” одржаном  23. и 24. марта 2019. на Факултету  организационих наука у Београду. Тема овог шестог по реду ФОН “Хакатона” била је “Безбедност у великим градовима “. Након двадесет и четири часа колико су имали за реализацију својих софтверских решења на задату тему студенти Рачунарског факултета у Београду извојевали су апсолутну победу освојивши и прво и друго место.  У финалу је учествовало шест тимова, од тога чак три тима чинили су студенти Рачунарског факултета у Београду, а од та три тима, два су освојила прво и друго место.