ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Зашто се лако хакује елитна хакерска јединица у CIA

У интерном извештају се наводи да елитна јединица CIA која се бави развојем хакерских алата није успела да заштити сопствени систем, што је довело до огромног откривања података. Крађа тајних и поверљивих рачунарских хакерских алата из CIA, 2016. године успешно је изведена захваљујући навикама запослених елитних хакера у агенцији који су се у потпуности посветили стварању сајбер-оружја на уштрб обезбеђивања сопствених система, наводи се у извештају који је припремио тадашњи директор Мајк Помпео заједно са садашњом директорком, а тада заменицом, Ђином Хаспел. Упад у податке је наводно извео један од запослених у CIA, што је откривено тек годину дана касније, кад је податке објавио Викиликс у марту 2017. године. То откривање података било је познато под називом Ваулт 7, а амерички званичници су рекли да је то највеће неовлашћено откривање тајних информација у историји CIA, што је приморало агенцију да обустави неке обавештајне операције и довело до тога да је сасвим невољно своје противнике обавестила о поступцима које користи.

У извештају који је у октобру 2017. године саставила оперативна група CIA, позната под називом WikiLeaks Task Force (WTF!?) наводи се да се агенција много више бави нагомилавањем свог арсенала сајбер-оружја него њиховом заштитом и безбедношћу. Осим тога, безбедносне процедуре су у тој специјалној јединици, која ствара и гради сајбер-алате, „опасно опуштене“. Да није Викиликс открио незаконити упад, CIA можда никад не би сазнала да су алати украдени, наводи се у истом извештају. Што је још горе, да су подаци продати неком државном непријатељу, а не објављени, агенција вероватно никад не би сазнала да су украдени. Неовлашћени упад у податке одиграо се три године пошто је Едвард Сноуден, тада запослен по уговору у Националној безбедносној агенцији, украо и открио поверљиве информације о надзорним операцијама које је обављала NSA.

У извештају се наводи да је CIA прилично спора у постављању безбедносних система који су неопходни с обзиром на све учесталије упаде и у друге владине агенције. Осим многих пропуста спомиње се и недостатак контроле преносивих медија или могућност корисника да неограничено приступа прошлим подацима. Оперативна група је истакла да не може да одреди тачни обим упада у податке јер хакерски тим CIA није тражио да се прати ко користи његову мрежу, али закључила је да је запослени украо 34 терабајта података или 2,2 милијарде страница. Хакерски алати се развијају у Центру за обавештајне сајбер-податке у CIA, у коме најстручнији хакери траже методе за добијање приступа у најзаштићеније мреже на свету да би, на пример, неопажено активирали камеру и микрофон на таблет-рачунару неког корисника или украли планове за најнапредније оружане системе непријатеља.

Запослени у том центру су под сталним притиском да пронађу рањивости у комерцијалним софтверима и другим технологијама. Оперативна јединица признаје да стручњаци непрестано настоје да задовоље стално растуће потребе веома важних мисија и да због тога немају времена да се посвете свакодневном одржавању безбедности. Извештај је био представљен као доказ на суђењу Џошуи Шулту, бившем раднику CIA који је био ангажован у центру и оптужен да је украо алате за хаковање и дао их Викиликсу. Шулте је изјавио да се не осећа кривим, а извештај оперативне јединице је само ишао у прилог доказивању његове невиности. Његови адвокати су на суђењу почетком ове године тврдили да је безбедност мреже толико лоша да је било који од стотина запослених могао да приступи истим информацијама које су биле доступне и Шулту. Порота није успела да донесе одлуку у марту, а тужиоци су рекли да ће судски поступак поново покренути касније ове године.  У извештају се наводи да у CIA постоје два различита система. Један је „систем информационе технологије предузећа“, који чини већину рачунарске мреже агенције, и специјализовани „системе за мисије“, укључујући и онај у коме се налазе алати за хаковање.

Бивши службеник CIA, који је као и други тражио да остане анониман због осетљивости теме, рекао је да су системи за мисије одвојени од пословних система који следе „златни стандард“ за откривање унутрашњих претњи. Оперативна група је саопштила да је CIA „рани лидер“ у осигуравању свог пословног система. Бивши званичник је рекао да се слаже са већином налаза оперативне групе, али није се сложио са тврдњом да CIA не поклања пажњу рачунарској безбедности или да је елитна хакерска јединица немарна у погледу заштите својих тајни. Систем за мисије у центру смештен је у посебној згради, не у седишту CIA, а приступ је веома ограничен, рекао је бивши званичник.

Међутим, хакери CIA тврде да је способност „ревизије“ мреже, односно, да имају увид у то ко се пријављује и њихове активности сад боља и детаљнија него што је заправо била, рекао је бивши званичник. Компјутерску мрежу такође су одржавали радници по уговору, додао је бивши званичник. „Дошло је до неспоразума између људи који су управљали јединицом и људи који су управљали мрежом и одржавали је. До неовлашћеног упада је дошло за мање од шест месеци од реорганизације CIA у којој се посебна пажња посветила рачунарској безбедности, укључујући и мреже центара за мисије.

„Најтеже је заштитити се од запослених“, рекао је други бивши обавештајни званичник који је упознат са упадом. Конгрес је 2014. године дао Министарству унутрашњих послова овлашћење да захтева од федералних агенција да испуњавају минималне стандарде кибернетичке сигурности, али изузео је шпијунске агенције, уз образложење да ће се као чувари највреднијих тајни нације додатно бринути за заштиту својих система. Сада је јасно да је изузимање обавештајне заједнице од основних федералних захтева за кибернетичку безбедност била велика грешка. Неки аналитичари криве Конгрес због тога што није урадио више како би обавештајне агенције биле одговорне за своје грешке.

И док се све више података постављало на мрежу, а препреке за размену обавештајних података између агенција се срушиле после 11. септембра 2001. године, све чешће је долазило до неовлашћених упада. Челси Менинг, тада војна обавештајна аналитичарка, поклонила је Викиликсу стотине хиљада дипломатских преписки и војних досијеа. Сноуден је 2013. године, новинарима доставио мноштво података о осетљивим надзорним програмима. Помислили бисте да би ти догађаји пренули обавештајну заједницу и комплетан амерички безбедносни естаблишмент, али чини се да најмоћније и најбоље финансиране обавештајне агенције на планети нису у стању да зауставе крварење сопствених података. Викиликс очигледно није добио још осетљивије информације садржане у „Златном директоријуму“ који садржи „финалне верзије“ алата за хаковање, као и изворни код.

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • Одржано онлајн финале такмичења RAF Challenge

  Финале дванаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2020" ове године је због измењених околности одржано онлајн путем платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 16. маја 2020. године.          

 • Одржан онлајн семинар за средњошколце RAF IT Days

  Завршен је овогодишњи ИТ семинар за средњошколце у организацији Рачунарског факултета - RAF IT days 2020, који је због измењених околности у земљи ове године одржан први пут онлајн.  На семинару је учествовало 50 средњошколаца који су предавања пратили путем онлајн платформе Zoom и на тај начин имали могућност да директно комуницирају са предавачима, а прилику да слушају семинар добили су и сви остали заинтересовани средњошколци путем уживо преноса на YouTube каналу факултета.  

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.