ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.
Пријемни испит за упис на Рачунарски дизајн биће одржан 30. и 31. јула у 10 часова. Опширније на линку.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Марк Закерберг о историјској изборној кампањи Фејсбука

Верујем да Фејсбук може да оснажи демократију одржавањем што је могуће отвореније платформе као и амбициозним напорима да се повећа учешће гласача. Избори 2020. године биће потпуно различити од било којих других. Кампања је била жестока чак и пре пандемије – и пре убиства Џорџа Флојда и многих других, што нас је приморало да се поново суочимо са болном стварношћу системског расизма у Америци. Људи желе да неко за то преузме одговорност, а у демократији се то једино може урадити помоћу гласања. Пошто се велики део наших разговора и расправа обавља на интернету, верујем да платформе, као што је Фејсбук могу да одиграју позитивну улогу на овим изборима помажући Американцима да користе свој глас тамо где је најважније – на гласању. У среду најављујемо највећу информативну кампању о гласању у америчкој историји. Наш циљ је да помогнемо да се 4 милиона људи региструје да би гласали.

Док се трудимо да то остваримо, желим да истакнем неколико наших грађанских одговорности:

Прво, охрабрујемо људе да гласају. Гласање је начин да се чује ваш глас. То је јединствени и најснажнији израз демократије, најбољи начин да натерамо наше вође да преузму одговорност и да се посветимо томе како се бавимо многим питањима са којима се наша држава суочава. Верујем да Фејсбук има одговорност не само да спречи одговарање бирача од гласања – што се углавном односи на све који нису белци – него и да активно подржава добро информисано учешће, регистрацију и одзив бирача.

Детаљи гласања на Фејсбуку, Инстаграму

Да бисмо то постигли, стварамо нови информативни центар за гласање са веродостојним информацијама, укључујући детаље о томе како и када гласати, као и детаље о регистрацији бирача, гласању путем поште и информацијама о превременом гласању. Такође ћемо укључити и службенике задужене за државне изборе и верификоване службенике за локалне изборе. Тај центар ћемо приказати на врху Фејсбук Новости и на Инстаграму како бисмо били сигурни да ће сви добити прилику да га виде. Све у свему, очекујемо да ће више од 160 милиона људи у Сједињеним Државама видети меродавне информације на Фејсбуку о томе како треба да гласају на општим изборима од јула до новембра. Ту су, поред подсетника да се региструјемо, и информације о гласању путем поште и подсетника о Дану избора. Такав материјал је неопходан. Анкетирали смо пунолетне грађане у Сједињеним Државама, а више од половине је рекло да верује да ће људима бити потребно више информација о томе како да гласају у новембру него на претходним изборима. Наши напори требало би да помогну свима који користе нашу платформу да приступе поузданим информацијама за гласање, а не само људима у заједницама у којима је учешће већ масовно.

Друго, ми смо одговорни за заштиту интегритета самог гласања. Током 2016. године, споро смо откривали инострана мешања на нашој платформи. Од тада, изградили смо неке од најнапреднијих система на свету како бисмо се заштитили од изборног уплитања – и уложили милијарде долара у технологију и запослили десетине хиљада људи који раде на сигурности и безбедности. Извукли смо поуке из тог искуства и заштитили више од 200 избора широм света од мешања и нежељених интервенција. Претња од мешања у изборе је стварна и стална, али наши системи су спремнији него икад. Срушили смо више од 50 мрежа злонамерних налога у 2019. години, а 18 смо уклонили ове године. Том послу никад нема краја, али много смо научили и прилагодили наше системе да да пруже заштиту од уплитања.

Најбољи начин да вође преузму одговорност

Коначно, ми смо и даље посвећени томе да свима дамо глас. То се посебно односи на оне који кроз историју нису добили прилику да се њихов глас чује. Сваки изборни процес је разговор о ономе што нас брине као државу – а сваког дана милиони Американаца учествују у том разговору на Фејсбуку. Слобода говора је део замршеног процеса демократије, а ми сносимо одговорност да је изузетно озбиљно заштитимо. Сви желе да политичари буду одговорни за оно што говоре – а знам да многи људи желе да ублажимо или уклонимо већи део њиховог садржаја. Имамо правила против говора који ће проузроковати непосредну физичку штету или сузбити гласање и нико од њих није изузет. Ипак, одговорност функционише само ако имамо увид у оно шта говоре они којима су потребни наши гласови, чак иако нам се не допада оно што имају да кажу.

На крају, верујем да је гласање на изборима најбољи начин да натерамо политичаре да преузму одговорност и верујем да треба да имамо поверења у бираче кад доносе одлуке. Због тога мислим да би требало да одржимо што је могуће отворенију платформу и да амбициозним напорима повећамо учешће гласача. Давањем гласа људима, регистровањем и подстицањем бирача да изађу на изборе, као и спречавањем мешања, верујем да Фејсбук подржава и јача нашу демократију у 2020. години, а и после тога. А за оне који су већ одлучили шта ће да раде на дан избора и само желе да се све, коначно, заврши, чујемо и вас – тако да смо обезбедили и могућност искључивања прегледа политичких огласа. Ипак, и даље ћемо вас подсећати да гласате.

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • Одржано онлајн финале такмичења RAF Challenge

  Финале дванаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2020" ове године је због измењених околности одржано онлајн путем платформе Zoom. Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 16. маја 2020. године.          

 • Одржан онлајн семинар за средњошколце RAF IT Days

  Завршен је овогодишњи ИТ семинар за средњошколце у организацији Рачунарског факултета - RAF IT days 2020, који је због измењених околности у земљи ове године одржан први пут онлајн.  На семинару је учествовало 50 средњошколаца који су предавања пратили путем онлајн платформе Zoom и на тај начин имали могућност да директно комуницирају са предавачима, а прилику да слушају семинар добили су и сви остали заинтересовани средњошколци путем уживо преноса на YouTube каналу факултета.  

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.

 • Студенти Рачунарског факултета једини из Србије на информатичком такмичењу у Белорусији

  Студенти Рачунарског факултета у Београду били су једини учесници из Србије на међународном информатичком такмичењу BSUIR 2019, одржаном на Белоруском државном универзитету у Минску у  Белорусији. Тим под називом "Thanks to MDCS" кога чине студенти Рачунарског факултета у Београду: Алекса Плавшић, Алекса Милисављевић и Владимир Миленковић студент Cambridge универзитета, први пут су учествовали на овом такмичењу и постигли завидни резултат освојивши трећу награду у веома оштрој конкуренцији. На ово престижно такмичење које се одржава девети пут студенти Рачунарског факултета отишли су уз подршку Microsoft-а.