ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Онлајн платформе контролишу директне преносе на интернету из Вашингтона

Када је гомила изгредника срушила баријере и провалила у Капитол, 6. јануара, неки од њих су се хвалили својим подвизима у директним преносима на интернету, док су их хиљаде истомишљеника гледали у реалном времену.
Јурили су ходницима и претурали по канцеларијама посланика, а директан пренос својих подвига понудили су Јутјубу, Фејсбуку и другим платформама док их је посматрала запањена нација. Други изгредници окренули су се мање познатим мрежама за стриминг као што је DLive. Неке од тих платформи предузимају кораке за сузбијање таквих преноса после напада на Капитол и у очекивању потенцијалних немира током инаугурације изабраног председника Џоа Бајдена. Мрежа Фејсбук планира да блокира „стварање било каквих нових догађаја на Фејсбуку“ у близини Беле куће, америчког Капитола и свих зграда државних служби у главном граду током Дана инаугурације. „Пратимо знаке потенцијалног избијања насиља или других претњи како у Вашингтону, тако и у свих педесет држава“, наводи се у саопштењу компаније. „Уочи Дана инаугурације, спровели смо низ додатних мера како бисмо наставили да спречавамо покушаје коришћења наших услуга за ширење насиља.“


Платформа Јутјуб каже да је уклонила више видео-снимака снимљених током напада на Капитол који су изгледа подстицали на насиље или приказивали изгреднике из Капитола који носе ватрено оружје. Компанија је рекла да ће наставити да уклања преносе уживо и други садржај који крши њене смернице и утврђена правила о ширењу мржње, узнемиравању и негирању интегритета избора. DLive, услуга стриминга популарна међу онима који играју видео-игре, објавила је да је после напада на Капитол 6. јануара суспендовала седам својих корисника због подстицања на насиље и илегалних активности. Платформа DLive је од тада најавила додатне мере и рекла да ће блокирати све преносе уживо са подручја Вашингтона на Дан инаугурације.

Неки страхују да би преноси уживо са Капитола могли да подстакну на додатно насиље

Стручњаци за безбедност страхују да би екстремисте, сличне онима који су се обрушили на Капитол, могле да подстакну фотографије које се деле на мрежи, а које ту опсаду приказују као успех. Преноси уживо са Капитола обезбедили су основу за ширење мржње и истовремено подстицали оне који су их снимали да се додворавају својим следбеницима. Ти преноси уживо пружили су увид у унутрашњост Капитола, што би могло да има и опсежније последице по националну безбедност. Цео пренос уживо са Капитола гледали су државници широм света, као и многи злонамерни људи који су могли да виде распоред свих просторија на Капитолу, као и распоред полицијских снага које су штитиле зграду, а то је посебно озбиљан изазов. С друге стране, менталитет руље и тренутно задовољство, такође, играју велику улогу. Рецимо, појединци су снимали шта се дешава, то слали својим истомишљеницима, а ови им узвраћали коментарима и речима хвале. Кад су видели какав утицај имају њихови снимци немира, дошло је до налета адреналина и тада су почели да се додворавају својој публици. Поред тога, таква реакција подстакла их је да причу обликују са своје тачке гледишта, што им даје опасну моћ да оснаже своју идеологију и став.

Екстремисти могу да зараде новац од стриминга

Неке услуге стриминга нуде својим корисницима могућности да зараде. На пример, DLive омогућава корисницима да купе „лимуне“, облик дигиталне валуте, користећи кредитну картицу или крипто валуту. Сваки лимун вреди 0,012 долара, а корисници могу да поклоне лимун оном који снима уживо. Лимун може да се замени за прави новац. На платформи DLive, корисници могу да воде своје емисије, емитују како играју видео-игре или стримују друге догађаје у реалном времену и да тако зарађују. Људи који су гледали и коментарисали преносе на платформи DLive назвали су напад Капитол „другом револуцијом“ и доделили лимуне неколицини корисника који су снимали уживо догађаје из зграде или око ње. Платформа је касније интервенисала и блокирала те налоге, рекавши да ће лимуни који су дати тим корисницима бити враћени онима који су их поклонили.
Већина корисника ће се окупљати на платформама на којима могу да уновче свој садржај. За екстремисте то може да значи мање платформе које имају мање рестриктивну политику према садржају и рекламирају се као центри за „нецензурисани“ говор.

Неки екстремисти су се преселили у мање контролисане кутке интернета

Док се платформе обрушавају на говор мржње и подстрекачке садржаје, екстремистичке идеологије проналазе нове просторе на којима могу да функционишу. После напада на Капитол, неки алтернативни канали за стриминг забележили су раст и до 200 процената у року од неколико сати. Када главне платформе склоне екстремисте и друге злонамерне људе, они се окрену мање познатим платформама како би наставили са било каквим понашањем које им је претходно било забрањено. Типични облици понашања укључују насилну реторику, говор мржње, узнемиравање и тако даље. Политички екстремисти се опредељују за мање или слабије контролисане платформе јер оне спроводе лабавији надзор над садржајем који се објављује. Међутим, постоје мање платформе које сјајно обављају посао модерације садржаја, а постоје велике платформе које ужасно обављају тај посао. Дакле, није у питању величина платформе, колико њена посвећеност у спровођењу сопствених правила понашања.

Чак и на мањим платформама као што је DLive, екстремисти чине само мали део корисника. DLive каже да се велика већина корисника фокусира на игре, а мање од 10 процената говори о тренутним догађајима или политици. Неки корисници платформе DLive користе чет-заједнице на платформи да би похвалили блокирање налога изгредника на Капитолу и изразили огорченост због догађаја.

 • Финалисти RAF Challenge 2021

  Коначан избор финалиста такмичења RAF Challenge настао је као резултат одлуке стручне комисије коју чине професори и асистенти Рачунарског факултета.   Школе које су послале највише радова и које ће бити награђене стручном литературом издавача CET су:     Књажевачка гимназија - професор Миљан Јеремић   Шеста београдска гимназија - професор Гордана Ћеранић   Гимназија у Прокупљу - професор Владимир Ђорђевић       Онлајн финале такмичења биће одржано у суботу 20. марта 2021. године, посредством апликације Zoom. Сви финалисти ће мејлом добити агенду такмичења, као и детаљне инструкције о начину извођења онлајн одбране.   Захваљујемо се свим ученицима и професорима на сарадњи и великом броју послатих радова.   СПИСАК ФИНАЛИСТА

 • RAF IT Days 2021 обавештење: пријављивање без израде теста

  Рачунарски факултет и организатори информатичког семинара RAF IT Days донели су одлуку да свим заинтересованим средњошколцима омогуће учешће на семинару RAF IT days 2021 без обавезе израде теста који је имао елиминациони карактер.   Наиме, како се семинар и ове године због измењених околности одржава онлајн, у могућности смо да без ограничења обезбедимо праћење семинара већем броју заинтересованих ученика – било уживо путем платформе Zoom уз могућност интеракције са предавачима или путем live stream-a.   Позивају се сви ученици средњих школа који желе да прате онлајн семинар RAF IT Days 2021 уживо посредством платформе Zoom да се пријаве попуњавањем ФОРМЕ ЗА ПРИЈАВУ.     Семинар ће се одржати током два викенда у априлу, и то 3, 4, 10. и 11. априла 2021. године.   Више о семинару за средњошколце RAF IT Days сазнајте на ЛИНКУ.     

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Семинар за средњошколце RAF IT Days 2021 - пријаве су отворене!

  Тестирање средњошколаца за дванаести IT семинар - "RAF IT Days" почело је 15. новембра и трајаће до 25. марта 2021. године. Семинар RAF IT Days 2021 одржаће се "онлајн" посредством платформе Зоом. Сви кандидати су у обавези да одраде ТЕСТ, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближи информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.   Ово је јединствена прилика да се ученици упознају са начином рада у IT индустрији и добију корисне информације и савете од искусних професионалаца. Компаније се радо одазивају позиву за дружење са средњошколцима, а то су до сада учиниле: Microsoft Development Center Serbia, Adobe, Google, Oracle, Asseco, Godday, CET, Infostud и многе друге. Планирано је да се семинар одржи у априлу 2021. године и трајаће четири дана (датуми ће бити објављени до 31.12.2020.).   За питања нам се обратите на мејл: rafitdays [@] raf.rs  

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.