ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Компанија „Гугл“ је можда за колачиће пронашла замену која поштује приватност

Компанија је у понедељак рекла да резултати нових тестова охрабрују. Наиме, „Гугл“ се нада да ће технологија која је у завршној фази развоја заменити циљане огласе засноване на колачићима. Зашто је то важно: Компанија „Гугл“ и њени конкуренти на пољу веб-прегледача, „Епл“ и „Мозила“, недавно су увели опсежне промене у заштити приватности које ће потпуно укинути колачиће, који представљају интернетски алат за праћење који прати историју претраживања сваког корисника на мрежи. Кратко објашњење: Колачићи се сматрају подацима треће стране или корисничким подацима који се од корисника посредно прикупљају путем прегледача или веб-локација. Подаци треће стране (или независних произвођача) често се масовно купују и продају путем мрежне размене података. Деценијама су колачићи основни алат који већина оглашивача употребљава да би корисницима на мрежи слала циљане огласе. Међутим, пошто је почела значајнија борба за заштиту приватности, употреба колачића ће морати да се укине у будућности.

Проналажење замене за колачиће представља огроман изазов, с обзиром на то да је читав екосистем дигиталних огласа, вредан 330 милијарди америчких долара на глобалном нивоу, углавном изграђен око колачића.
Детаљи: Компанија је тестирала нови API (софтверски интерфејс) под називом Federated Learning of Cohorts (FLoC) који делује као ефикасна замена за колачиће независних произвођача. API постоји као додатак прегледача у оквиру Google Chrome-а.

Компанија је у понедељак рекла да је тестирала до коликог броја корисника се може доћи коришћењем ФЛоЦ интерфејса и обавестила оглашиваче да могу очекивати профит од 95 процената по уложеном једном долару на огласе у поређењу са оглашавањем заснованим на колачићима. ФЛоЦ користи алгоритме машинског учења за анализу корисничких података и затим ствара групе од неколико хиљада људи заснованих на веб локацијама које појединац посећује. Подаци прикупљени локално из прегледача се никада не деле. Уместо тога, деле се подаци из много ширег скупа (кохорте) људи, који се затим користе за циљано оглашавање.

Будите опрезни: Компанија је направила велики и значајан корак самим тим што је објавила да је близу проналаска технологије ће заменити колачиће, јер је један од најтежих поступака уклањања колачића из циљаног оглашавања на интернету проналажење одговарајуће замене за њих. Многи издавачи на интернету почели су да се ослањају на коришћење независних података или података учитаних на веб-локацију директно од корисника да би их користили за циљано оглашавање. Међутим, немају сви издавачи довољно развијене односе са купцима да би могли да прикупе такве податке и били би потпуно спутани ако не би користили неку врсту сегментираних података за циљано оглашавање. Пројекат укидања колачића је део компанијине иницијативе назване Привацy Сандбоx, односно, предложеног скупа правила за поступно укидање колачића, али тако да се заштити приватност и спроведу консултације са чиниоцима у индустрији.

Шта се дешава на ширем плану: Напори компаније у заштити приватност дешавају се истовремено са великим променама које је спровела компанија „Епл“, а које на сличан начин отежавају праћење података појединачних корисничка на мрежи. Те велике промене дешавају се због увођења нових правила у Сједињеним Државама и Европи у вези са заштитом података на мрежи. „Гугл“ покушава да примени постепенији приступ променама у заштити приватности – који би одговарао свима – него што је то урадила компанија „Епл“, која је претрпела оштре критике – углавном од Фејсбука – јер је увела опсежне промене у своју функцију праћења корисника Identifier for Advertisers (IDFA), а да оглашивачима није понудила неку бољу алтернативу.

У „Гуглу“ кажу да су се усредсредили на приступ који првенствено има на уму индустрију. У средишту пројекта коме су се посветили налази се мноштво техничких иновација, кажу они, али не мисле да се потпуно посвете блокирању колачића треће стране. Намеравају да ангажују целу заједницу оглашивача и да се ослоне на ону врсту сарадње која је пресудна при таквим масовним променама. Шта следи: Компанија има и друге предлоге за замену колачића које разматра, па не можемо гарантовати да ће FLoC интерфејс бити решење, али компанија је рекла да је изузетно охрабрена оним што је до сада урађено.

 • Финалисти RAF Challenge 2021

  Коначан избор финалиста такмичења RAF Challenge настао је као резултат одлуке стручне комисије коју чине професори и асистенти Рачунарског факултета.   Школе које су послале највише радова и које ће бити награђене стручном литературом издавача CET су:     Књажевачка гимназија - професор Миљан Јеремић   Шеста београдска гимназија - професор Гордана Ћеранић   Гимназија у Прокупљу - професор Владимир Ђорђевић       Онлајн финале такмичења биће одржано у суботу 20. марта 2021. године, посредством апликације Zoom. Сви финалисти ће мејлом добити агенду такмичења, као и детаљне инструкције о начину извођења онлајн одбране.   Захваљујемо се свим ученицима и професорима на сарадњи и великом броју послатих радова.   СПИСАК ФИНАЛИСТА

 • RAF IT Days 2021 обавештење: пријављивање без израде теста

  Рачунарски факултет и организатори информатичког семинара RAF IT Days донели су одлуку да свим заинтересованим средњошколцима омогуће учешће на семинару RAF IT days 2021 без обавезе израде теста који је имао елиминациони карактер.   Наиме, како се семинар и ове године због измењених околности одржава онлајн, у могућности смо да без ограничења обезбедимо праћење семинара већем броју заинтересованих ученика – било уживо путем платформе Zoom уз могућност интеракције са предавачима или путем live stream-a.   Позивају се сви ученици средњих школа који желе да прате онлајн семинар RAF IT Days 2021 уживо посредством платформе Zoom да се пријаве попуњавањем ФОРМЕ ЗА ПРИЈАВУ.     Семинар ће се одржати током два викенда у априлу, и то 3, 4, 10. и 11. априла 2021. године.   Више о семинару за средњошколце RAF IT Days сазнајте на ЛИНКУ.     

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Семинар за средњошколце RAF IT Days 2021 - пријаве су отворене!

  Тестирање средњошколаца за дванаести IT семинар - "RAF IT Days" почело је 15. новембра и трајаће до 25. марта 2021. године. Семинар RAF IT Days 2021 одржаће се "онлајн" посредством платформе Зоом. Сви кандидати су у обавези да одраде ТЕСТ, а најуспешнији добијају позив да присуствују семинару. Семинар организује Рачунарски факултет са жељом да младима што више приближи информационе технологије, њихов напредак и примену у привреди.   Ово је јединствена прилика да се ученици упознају са начином рада у IT индустрији и добију корисне информације и савете од искусних професионалаца. Компаније се радо одазивају позиву за дружење са средњошколцима, а то су до сада учиниле: Microsoft Development Center Serbia, Adobe, Google, Oracle, Asseco, Godday, CET, Infostud и многе друге. Планирано је да се семинар одржи у априлу 2021. године и трајаће четири дана (датуми ће бити објављени до 31.12.2020.).   За питања нам се обратите на мејл: rafitdays [@] raf.rs  

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Брилијантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су брилијантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати колико је трајало такмичење тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је у свом пуном сјају оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.