ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Нови директор „Амазона“ са главом у облаку

У уторак је Енди Џеси постао директор компаније „Амазон“ и тако пружио најновији доказ да се технолошки гиганти у будућности селе у облак. Амазон је сајт за куповину на мрежи. Гугл се бави претраживањем интернета. Мајкрософт прави оперативни систем Wиндоwс. Већина људи има такво мишљење о активностима три највеће технолошке компаније. Међутим, такве ознаке су прилично застареле јер су се три компаније окренуле много уноснијем послу, а то је рачунарство у облаку. У уторак је Енди Џеси постављен за будућег директора компаније „Амазон“ и тако је пружио најновији доказ да се технолошки гиганти у будућности селе у облак. Џеси је последње две деценије посветио изградњи компанијиног пословања у облаку, које је познато као Амазон Wеб Сервицес (АWС). Касније ове године, управљаће целом компанијом. „То је, на неки начин, крунска победа облака“, рекао је Бен Принг, који је почео да пише о рачунарству у облаку још деведесетих година прошлог века, кад је идеја о постављању драгоцених информација на рачунарске мреже неких других људи за многе била потпуна лудост.

Помало чудан и паперјаст назив „рачунарство у облаку“ можда прикрива праве активности „Амазона“, „Гугла“, „Мајкрософта“ и њихових мањих конкурената. У ствари, компаније граде огромна складишта испуњена рачунарским серверима, а затим, изнајмљују простор на тим серверима свима којима је потребан, од малих иновативних компанија до великих корпорација, па чак и војсци. Компаније и радне организације које су некада морале да улажу огромна средства да би изградиле сопствену рачунарску инфраструктуру и запослиле стручњаке сада могу да их једноставно и много јефтиније купе. Изнајмљујући простор, корисници облака штеде знатна новчана средства и напор да би направили сопствене фарме сервера, као и рад који би уложили да осигурају њихову безбедност.

„Рачунарству у облаку било је потребно много времена да победи почетну сумњичавост“, рекао је Принг. Годинама су људи с неверицом, али одлучно, говорили да никада неће своје пословне податке поставити на интернет. Можда је баш то и била главна покретачка снага развоја те технологије. Можда је рачунарство у облаку много мање занимљиво или очигледно од, рецимо, прављења веб-страница за кориснике, али испоставило се да је много уноснији посао за компанију „Амазон“, која је на облаку зарадила 13,5 милијарди долара само прошле године. „Сви највећи светски догађаји, Светски фудбалски куп, Финале америчког фудбала, велики ријалити програми, сви користе облак“; рекао је Џеси за Њујорк тајмс још 2014. године, када су директори технолошких компанија морали да убеђују људе у исплативост складиштења података на даљину. Покренуо је Amazon Web Services 2006. године и постао познат као „шеф облака“.

Џеси, пошто је наследио Безоса на месту главног директора компаније, прати пут којим је пре њега прошао Сатја Надела, који је успешно водио пословање у облаку компаније „Мајкрософт“, познато као Азуре, пре него што је унапређен у директора 2014. године. Зарада „Мајкрософта“ од пословања у облаку достигла је 16,7 милијарди долара током последња три месеца 2020. године, што је за 34 процента више него у истом периоду 2019. године. Што се тиче компаније „Гугл“, њен најновији извештај о заради који се појавио у уторак, показује да њена продаја облака цвета, односно да се увећала за 47 процената у односу на претходну годину, што је двоструко веће повећање пословања него оглашавање. Ипак, компанија још није остварила зараду од рачунарства у облаку.

Током пандемије корона вируса, пословање у облаку је напредовало због повећане потражње с обзиром на то да се посао обављао на интернету, што је важило и за контакте са клијентима. Међутим, напредовање обимног пословања у облаку има одређене последице које превазилазе границе финансијских извештаја компанија. Пошто се подаци складиште на серверима „Амазона“ или њених конкурената, суштински је измењено функционисање самог интернета. Наиме, када је једна новинарка, пре две године, покушала да живи и ради без „Амазона“ недељу дана, није успела. Онемогућено јој је да посећује неке од својих омиљених веб-страница, а није могла да користи ни многе апликације на телефону. С обзиром на то да је компанија доминантна на пољу рачунарства у облаку, испоставило се да је сувише снажна и непобедива.

Прошлог месеца, рецимо, када је друштвена мрежа Парлер покушала да буде конзервативна алтернатива Твитеру, компанија је раскинула уговор о облаку, а судија је одбио да уговор обнови. Друштвена мрежа се још није опоравила од тог ударца.
Агенције америчке владе се, такође, ослањају на услуге у облаку. Компанија „Амазон“ је 2019. године поднела жалбу јер је уговор у пружању услуга у облаку за Пентагон припао „Мајкрософту“. Парница би могла да доведе до поништења уговора. Компанија наводи да је Трампова администрација утицала на Пентагон да не прихвати њену понуду. Ипак, има компанија које немају поверења у такво пословање. Најпознатија је „Фејсбук“, која нити купује нити продаје услуге у облаку. У августу је почела да гради седамнаести центар за податке за сопствене потребе.

Принг, некадашњи аналитичар, а сада директор Центра за будућност пословања у технолошкој компанији Цогнизант каже да постоји још много простора за развој облака, јер се тек 25-30 процената пословних података налази у облаку, а остатак је у центрима података самих предузећа. Истовремено, реч „облак“ све више постаје синоним за „интернет“ „Термин је толико свеприсутан да, на неки начин, више не обраћамо пажњу“, каже Принг. „Као струја, коју не треба да објашњавамо. Једноставно је имамо, једноставно је ту.“

 • Одржано онлајн финале такмичења RAF Challenge 2021

  Финале тринаестог информатичког такмичења за ученике средњих школа "RAF Challenge 2021" ове године је због измењених околности одржано онлајн путем платформе Zoom.Такмичење у организацији Друштва математичара Србије и Рачунарског факултета из Београда одржано је 20. марта 2021. године.       Ученици су се такмичили у три категорије, а послато је преко 100 радова из 26 средњих школа. У првој категорији задатак је био направити презентацију на тему "Виртуелна и аугментативна реалност", друга, где су ученици на тему "Иновативна примена софтвера за развој вештине" могли да направе видео игру или апликативни програм и задатак у трећој категорији био је направити видео и аудио материјал на тему "Мој свет кроз интернет". На финале такмичења позван је 31 средњошколац, а најбољи су освојили вредне награде.  

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • Изабрани стипендисти РАФ-а

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину.  Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године. 

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.