ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како да сакријете праву адресу е-поште

Да ли желите да ваша адреса е-поште остане приватна? Пошто при пријављивању на многе услуге морате да оставите своју адресу, питање је да ли можете некако да је сакријете. Узимајући у обзир да скоро све што обављате на мрежи захтева да се пријавите помоћу адресе е-поште, изгледа да тај податак постаје прилично важан. Како бисте могли да очувате приватност адресе е-поште док је користите за комуникацију или регистрацију за услуге које треба да користите? Постоји сасвим једноставно решење – можете да користите псеудониме е-поште (или услуге сакривања е-поште) да бисте сакрили свој ИД поште. Па шта је, у ствари, псеудоним е-поште? Како можете да сакријете своју адресу е-поште? И због чега бисте то радили?

Шта је псеудоним е-поште?

Псеудоним е-поште је додатна адреса е-поште која прослеђује све поруке у исто сандуче. На пример, ако имате налог е-поште: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.##16###, псеудоним ваше е-поште би могао да буде Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.##17### или Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.##18###, што изгледа као други налог, али упућује на исто пријемно сандуче. Неки добављачи е-поште пружају вам могућност да бесплатно направите псеудониме, али таква услуга је углавном ограничена на неколико псеудонима. Због тога бисте можда морали да потражите посебне услуге за псеудониме е-поште. Међутим, ако за веб-странице користите услугу Sign ин wитх Apple, Епл аутоматски генерише псеудоним е-поште да би ваша адреса остала приватна.

Зашто треба да сакријете адресу е-поште?

Ако не откријете праву адресу е-поште, онемогућили сте напад „пецањем“. Ако ваш налог не укључује двофакторску потврду идентитета (2FA), неоткривање адресе е-поште (која је обично корисничко име) може да спречи и нападе бруталном силом. Без обзира на то за коју се услугу пријавили или која обавештења желите да добијате, у сваком случају може да дође до незаконитог упада у податке. Дакле, ако не поделите прави ИД, нико неће моћи да открије праву адресу е-поште. Чим откријете праву адресу, постоји велика вероватноћа да ће вам пријемно сандуче бити затрпано нежељеном поштом, што вам увек отежава одржавање налога.
Сад кад знате зашто своју адресу е-поште треба сакријете, у чему вам још може помоћи услуга стварања псеудонима адресе? Кад не би требало да га користите?

Навешћемо неколико предности коришћења услуге псеудонима е-поште:

• Зауставите долазну е-пошту на одређени псеудоним и управљајте нежељеном поштом.
• Једноставно стварајте различите псеудониме и бришите старе.
• Можете да се пријавите за услугу у коју можда немате поверења.
• Претплатите се да примате неколико обавештења уз могућност блокирања оних нежељених.
• Пошаљите е-пошту користећи псеудониме да бисте сачували приватност своје стварне адресе.

Иако постоји много предности коришћења услуге сакривања адресе, у којим случајевима не би требало да је користите?

Препоручујемо да избегавате услугу псеудонима-поште за:

• Комуникацију са банком.
• Директну комуникацију путем е-поште у случају сталне размене порука.

Најбоље услуге за прављење псеудонима адресе и сакривање вашег правог ИД-а е-поште

Навешћемо неколико најпопуларнијих услуга за стварање псеудонима адресе е-поште помоћу којих можете да покушате да заштитите свој прави ИД е-поште.

1. SimpleLogin
SimpleLogin је услуга за стварање псеудонима адресе е-поште, усредсређена на заштиту приватности, а треба споменути и да је пројекат отвореног кода. Омогућава вам да направите различите идентитете за сваку веб-локацију. Можете да имате више пријемних сандучића и неограничене псеудониме ако желите да заштитите више од једног ИД-а е-поште. СимплеЛогин вам такође омогућава слање одговора помоћу псеудонима ако желите да комуницирате путем њих, а да при том очувате приватност. Ако сте власник домена, можете да конфигуришете прилагођени домен за своје псеудониме. За додатну сигурност и приватност, такође подржава PGP шифровање. СимплеЛогин нуди Андроид и iOS мобилне апликације. Почетно коришћење је бесплатно, али има одређена ограничења. Премиум понуда кошта 30 долара годишње. Ако сте власник компаније, имате посебну понуду.

Најважнији карактеристике:

• Отвореног је кода.
• Нуди iOS и Андроид апликације.
• Неограничен број псеудонима е-поште.
• Подршка за прилагођени домен.
• Подршка за PGP шифровање.
• Проширења прегледача доступна за Сафари, Фирефоx и Цхроме.

2. AnonAddy

AnonAddy је још једно решење за псеудоним е-поште које вам омогућава и анонимно прослеђивање е-поште. Помоћу ове услуге можете да направите неограничени број псеудонима. Можете да пошаљете е-пошту користећи свој псеудоним и да, при том, имате више прималаца по псеудониму адресе. AnonAddy вам, такође, омогућава да додате прилагођене домене ако желите да га користите за своје пословање.
Слично претходној услузи, подржава PGP шифровање. Нажалост, не постоји мобилна апликација. Добијате бесплатан план за почетак који ограничава број псеудонима и пропусни опсег. Годишњи план кошта 36 долара ако желите да откључате све функције, али не постоји верзија за компаније. И ова услуга је пројекат отвореног кода који можете да поставите на свој сервер.

Карактеристике:

• Отвореног је кода.
• Неограничен број псеудоним е-поште.
• Подршка за прилагођени домен.
• Подршка за ГПГ/ОпенPGP шифровање.
• Приступ API-ју.
• Проширења прегледача доступна за Safari, Firefox и Chrome.

3. Firefox Relay

Firefox Relay је једноставна услуга прикривања е-поште која вам нуди ограничен број псеудонима. Добро би вам дошла ако већ користите прегледач Mozilla Firefox. Не нуди вам могућност коришћења прилагођених домена већ само неколико псеудонима повезаних са њиховим доменом. Срећом, услуга је потпуно бесплатна и отвореног је кода.

Најважније карактеристике:

• Прилагођена је прегледачу Mozilla Firefox.
• Бесплатна је.
• Отвореног је кода.

Заштитите свој идентитет псеудонимима е-поште

Адреса е-поште је важан елемент за успостављање контакта и за скоро све што користите на мрежи. Иако би коришћење псеудонима е-поште могло да вам створи додатни посао, као и додатне непријатности, ипак вам пружа могућност да сакријете своју праву адресу и управљате нежељеном поштом у пријемном сандучету. Ништа вас не кошта да испробате услуге које смо навели. У сваком случају, увидећете предности.

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.