ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Напади на критичну инфраструктуру

Неколико недавних сајбер-напада усмерених на критичну инфраструктуру показују да ниједно отворено друштво није имуно на нападе сајбер-криминалаца. Недавно насилно затварање кључног америчког нафтовода само је врх леденог брега. Критична инфраструктура све више се ослања на мреже међусобно повезаних уређаја. На пример, пре само неколико деценија, електричне мреже су у основи биле издвојене оперативне јединице. Данас је већина мрежа уско повезана на регионалном, националном и међународном нивоу, као и са осталим индустријским секторима. За разлику од дискретних сајбер-напада на појединачне компаније, ометање и ремећење функционисања критичне инфраструктуре може да доведе до дуготрајних поремећаја у снабдевању, несташица основних намирница и нестанка струје, што би изазвало јавне нереде и довело до озбиљних последица.

Према извештају Светског економског форума (SEF), сајбер-напади на критичну инфраструктуру представљали су пету највећу опасност по привреду у 2020. години, а Форум је могућност која се пружа за такве нападе назвао „новом нормалношћу у секторима као што су енергетика, здравство и транспорт“. У другом извештају се напомиње да такви напади могу да имају значајан утицај на друге привредне гране. Центар за процену ризика Универзитета у Кембриџу и компанија „Лојд“ израчунали су да би потенцијални економски и трошкови осигурања озбиљног сајбер-напада на амерички електроенергетски систем могли да износе више од 240 милијарди долара, а можда и више од 1 билион долара.

С обзиром на те потенцијалне и далекосежне последице, сајбер-напади на критичну инфраструктуру постали су озбиљна брига за привреде и владе држава широм света, а недавни догађаји нису много помогли да се ти страхови умире. 

Светски феномен

У мају 2021. године, огроман дистрибуирани напад ускраћивањем услуге (DDoS) онеспособио је велике делове белгијских интернет услуга и онемогућио рад у више од 200 организација, укључујући владу, универзитете и истраживачке институте. Чак су и парламентарне расправе и састанци одбора били у застоју, јер нико није могао да приступи мрежним услугама које су им потребне за да би у учествовали у састанцима.
Неколико дана касније, сајбер-напад (рансомwаре) зауставио је главни нафтовод којим се транспортује бензин и дизел гориво до источне обале Сједињених Држава. Колонијални нафтовод је највећи амерички нафтовод за рафинисане нафтне деривате. Компанија каже да се дневно транспортује близу 400 милиона литара фосилних горива, укључујући бензин, дизел, авионско гориво и лож-уље – или скоро половину потреба на источној обали, укључујући и снабдевање америчких војних објеката.

У августу 2020. године, новозеландска берза је искључена на четири трговачка дана после до тада највећег волуметријског DDoS напада покренутог преко њеног добављача мрежних услуга. Влада Новог Зеланда позвала је своје националне службе за сајбер-безбедност да истраже немили случај, а сајбер-стручњаци напомињу да су напади можда пробе за главни напад на друге глобалне берзе.
У октобру 2020. године, аустралијски министар унутрашњих послова Питер Датон је рекао да његова земља мора да буде спремна за борбу против разарајућих и проширених сајбер-напада на критичну инфраструктуру која би могла да уништи целокупну привреду.

Очигледни пораст броја DDoS напада

Током пандемије, забележен је огроман пораст DDoS напада, односно, примена грубе силе за приступ акредитивима, као и коришћење злонамерног софтвера који циља уређаје повезане са интернетом. Просечни трошкови DDoS ботова су се смањили и вероватно ће се и даље смањивати. Према извештају организације Link11 за први квартал 2021. године, број DDoS напада је више него удвостручен и порастао је 2,3 пута у односу на прошлу годину. За разлику од рансомвера, који мора да продре у ИТ системе да би могао да направи пустош, DDoS напади су врло привлачни сајбер-криминалцима, јер су погодније ИТ оружје и не морају да заобилазе више безбедносних слојева да би изазвали жељене штетне последице.

ФБИ је упозорио да се у свим DDoS нападима користе технике појачавања да би се циљале америчке организације, пошто је примећен пораст покушаја напада после фебруара 2020. године. Упозорења су стигла пошто је објављена неколицина извештаја о DDoS нападима високог профила. На пример, у фебруару је највећи познати DDoS напад био усмерен на Amazon Web Services. Инфраструктура компаније затрпана је нападом од 2,3 Tb/s – или 20,6 милиона захтева у секунди, навела је компанија у извештају. Америчка агенција за сајбер-безбедност и безбедност инфраструктуре (енгл. Cybersecurity and Infrastructure Security Agency – CISA) такође је препознала глобалну опасност од DDoS напада.

Слично томе, у новембру је новозеландска организација за сајбер-безбедност ЦертНЗ издала упозорење о е-порукама које су послате финансијским фирмама у којима им се претило DDoS нападом уколико не плате откуп. Сајбер-криминалци углавном траже новац. Актери претње који стоје иза најновијег и текућег DDoS напада у коме се тражи откуп (РDDoS или RDoS) идентификују се као државне групе Fancy Bear, Cozy Bear, Lazarus Group и Armada Collective – иако није сасвим јасно да ли је то само маска да би захтеви хакера били убедљивији. Висина откупа које су нападачи захтевали кретала се између 10 и 20 биткоина (отприлике од 100.000 до 225.000 америчких долара у време напада), а уплате је требало слати на различите биткоин адресе.

Ублажавање ризика

Критична инфраструктура је често подложнија сајбер-нападима од осталих сектора. Плаћање откупа има етичке импликације, директно ће помоћи будућим операцијама хакера (као што је приметио ФБИ) и охрабриће их да лове друге потенцијалне жртве. Компанијама које су претрпеле напад саветује се да пријаве полицији сваки RDoS напад који су претрпеле. Организације не могу да избегну напад ускраћивањем услуге, али могу да се припреме за њега и потенцијално смање његове последице. Аустралијски центар за сајбер-безбедност примећује да је „припрема за нападе ускраћивања услуге пре него што се они догоде најбоља стратегија; врло је тешко било шта предузети кад напади почну, а било који облик борбе у том тренутку вероватно неће донети жељене резултате“.

Међутим, како се архитектура ИТ инфраструктуре развија, све је теже примењивати ефикасне локалне стратегије ублажавања напада. На пример: Мрежни периметри су и даље слабе тачке због све веће употребе услуга рачунарства у облаку и уређаја који се користе за рад на даљину. Такође, све је теже извршити повратни мрежни саобраћај, јер ће и легитимним корисницима бити забрањен приступ, некад сатима или данима. Да би се потпуно умањио ризик од прекида саобраћаја и што више скратило време опоравка (recovery time objective – RTO) после напада, организације би требало да постану отпорније на нападе тако што би потпуном аутоматизацијом елиминисале људске грешке. У данашње време, решења заснована на вештачкој интелигенцији и машинском учењу нуде једино одрживо средство заштите од сајбер-напада.

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.