ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Бил и Мелинда Гејтс се разводе: Све што треба да знате о фондацији и милијардама долара

Фондација Била и Мелинде Гејтс је променила ставове о филантропском раду милијардера, међутим, брачни пар који је основао фондацију одлучио се за развод. Бил и Мелинда Гејтс, два најмоћнија и најбогатија филантропа на свету, рекли су почетком маја да су одлучили да се разведу. Током последње две деценије, пар се залагао за унапређење различитих области живота, од образовања до глобалне здравствене неге уз помоћ фондације коју су сами основали. Гејтсови су заједно са милијардером и инвеститором Вореном Бафетом покренули кампању Тхе Гивинг Пледге, која је имала за циљ да подстакне богате људе да улажу већи део свог новца у добротворне сврхе. „После много размишљања и труда да одржимо наш брак, ипак смо одлучили да се разведемо“, објавио је 3. маја на Твитеру суоснивач „Мајкрософта“. „Током последњих 27 година одгајили смо троје изузетне деце и изградили добротворну организацију која је присутна широм света да бисмо омогућили свим људима да воде здрав и продуктиван живот.“

Развод је изненадио многе из света технологије и добротворних организација, у којима су Гејтсови били добро познати. Наравно, развод ће довести до поделе огромног богатства, које је, према најновијим извештајима, процењено на око 124 милијарде долара. Развод, такође, доводи у питање будућност Фондације Била и Мелинде Гејтс, иако располаже финансијским средствима која износе око 50 милијарди долара. За сада нам је познато следеће:

Бил и Мелинда Гејтс су у браку 27 година

Упознали су се у компанији „Мајкрософт“, у којој је Бил Гејтс био суоснивач и извршни директор и у којој је стекао богатство. Мелинда Гејтс је почела да ради у компанији као менаџер маркетинга за мултимедијалне производе, као што су мултимедијална енциклопедија Енцарта и чувени неуспешни софтвер Мицрософт Боб. Она и Бил су почели да се виђају 1987. године, а венчали су се 1994. године. Имају троје деце и живе у вили с погледом на језеро Вашингтон. Фондација Била и Мелинде Гејтс основана је 2000. године и од тада је постала највећа приватна добротворна организација на свету.

Мелинда Гејтс је такође покренула инвестициону фирму Пивотал Вентурес, независну од фондације, 2015. године. Усредсредила се на подршку женама и породицама у Сједињеним Државама. Нису рекли због чега се разводе
Када је пар најавио да се разводи, рекли су: „Више не верујемо да бисмо могли заједно, као пар, да напредујемо у следећој фази нашег живота.“ Изјава је, свакако, прилично неодређена. У захтеву за развод брака, који је поднела Мелинда Гејтс, а кога је објавио Yахоо Финанце, наводи се: „Овај брак је неповратно разрушен.“

Џенифер Гејтс, најстарија ћерка Била и Мелинде, објавила је на Инстаграму следеће: „Ово је тежак период за целу нашу породицу. Још увек покушавам да се снађем у свему што је задесило мене и све чланове моје породице.“ 

Предбрачни уговор не постоји

Можда нас од самог развода још више изненађује чињеница да брачни пар милијардера није имао предбрачни уговор. До тренутка када су се венчали 1994. године, Гејтс је већ био најбогатија особа у Америци, са више од 9 милијарди долара имовине према подацима које је тада објавио Форбс. У Мелиндином захтеву за развод наводно постоји изјава да је брачни пар саставио „уговор о разводу“ и замолила суд „да раскине наш брак и утврди да је наша брачна заједница престала да постоји на дан наведен у нашем уговору о разводу“.

Новац се већ креће

Истог дана када је пар најавио да се разводи, Бил Гејтс је Мелинди пребацио 1,8 милијарди долара у деоницама. Према извештају Комисије за хартије од вредности од 3. маја, инвестициона компанија под контролом Била Гејтса, под називом Цасцаде Инвестмент, пребацила је више од 1,8 милијарди долара деоница Мелинди Гејтс. Трансфер укључује више од 14 милиона деоница Канадске националне железнице, које вреде око 1,5 милијарди долара, и приближно 2,9 милиона акција компаније АутоНатион, вредне око 309 милиона долара, известио је Блумберг.

Бил и Мелинда Гејтс кажу да ће наставити са радом у фондацији

У својој изјави, Бил и Мелинда Гејтс су рекли да ће „наставити наш заједнички рад у фондацији“. У објави, фондације Билл и Мелинда Гејтс се наводи да ће њих двоје и даље заједно радити на развоју стратегија организације, утврђивати њене циљеве и начин рада и деловања. Бил Гејтс има 65 година, а Мелинда 56 година.

Пар је вредно радио током пандемије

Фондација Бил и Мелинда Гејтс усредсређена је на развијање јавног здравља, о чему је Мелинда Гејтс говорила у својој књизи The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World. До сада је уложено 1,75 милијарди долара за подршку глобалном одговору на COVID-19, наводи се у јавном извештају на веб-страници фондације. Уложено је више од 680 милиона долара да би се успорио пренос болести и оснажио одговор на вирус у подсахарској Африци и Јужној Азији.

Нажалост, и поред тога што је Бил Гејтс позната личност и што је уложио огроман новац у борби против ЦОВИДА-19, појавиле су се многобројне теорије завере, које је подржао изузетно велики број људи, о томе како покушава да користи вакцине за контролу становништва. Прошле године су истраживања показала да су теорије завере о Гејтсу биле најраспрострањеније о корона вирусу у првим месецима пандемије. Такође је критиковао администрацију тадашњег председника Доналда Трампа у колумни објављеној 31. марта 2020, рекавши да „нема сумње да су Сједињене Државе пропустиле прилику да однесу победу над новим корона вирусом“.

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.

 • Студенти РАФ-а настављају да нижу успехе на Електријади 2019

  Студенти Рачунарског факултета у Београду не престају да нижу успехе на Електријади 2019. У категорији : објектно оријентисано програмирање студенти Рачунарског факултета освојили су: Вукоман Стојановић у индивидуалном такмичењу треће место, а у екипном такмичењу четврто место освојили су Стефан Живковић, Милутин Милићевић и Алекса Милисављевић , пето место освојила је екипа коју чине : Вукоман Стојановић, Богдан Бакарец, Стефан Максовић . На индивидуалном такмичењу из математике треће место освојио је  Алекса Милисављевић. Ове године освојено је треће место из стоног тениса. Ово је прва РАФ-ова медаља из спорта, а освојили су је : Стефан Бургић, Милан Митић и Душан Ивковић. Честитамо свим студентима који су Рачунарски факултет окитили овако великим бројем значајних успеха.