ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Дванаест легитимних употреба мрачног веба

Поред тога што мрачна мрежа нема баш нарочито повољну репутацију, постоје многе њене легитимне и легалне сврхе. Овде ћемо се упознати са дванаест њених потпуно законитих начина употребе.
Помињање мрачне мреже обично изазива злослутне и злокобне представе. Иако је мрачни веб свакако дом обимног садржаја сумњивог порекла, он такође има низ легитимних употреба, од помагања грађанима да заобиђу владину цензуру, до додавања још једног слоја анонимности у услугама е-поште.
Навешћемо дванаест легитимних разлога за коришћење мрачног веба.
1. Заобилажење владине цензуре
Иако је анонимност на мрежи омогућила процват илегалног садржаја на мрачном вебу, такође је омогућила грађанима у земљама са диктаторским режимима да заобиђу ограничења интернета које је поставила њихова влада.
Владе широм света покушавају да контролишу шта њихови грађани могу да виде на мрежи. Мрачна мрежа може да сакрије онлајн активности грађана од владе која над њима врши непрестани надзор. Користећи мрачни веб, корисници би могли да сакрију информације као што су посећене веб-странице и локације корисника.
2. Услуге анонимне е-поште
Док су бројне услуге шифроване е-поште доступне на мрежи коју свакодневно користимо, корисници који траже додатни слој анонимности могу да пређу на мрачни веб. Најпознатији сервис е-поште на мрачном вебу је ProtonMail, којег подржава Тор мрежа и штити приватност корисника, бори се против цензуре и онемогућава да се обавља надзор над корисницима.
Међу најпознатијим посебним услугама е-поште на мрачном су Torbox и Mail2Tor, којима се може приступити само преко Тор претраживача.
3. Анонимна сарадња са новинарима
Сарадња са новинарима је неким људима, рецимо узбуњивачима, нарочито удобна и пријатна само онда ако се налазе под велом анонимности.
СецуреДроп је комуникациони софтвер који користи Тор мрежу да олакша анонимну комуникацију између извора и новинара. Изузетно много се користи међу новинским медијима, укључујући Forbes, Vice Media и New Yorker.
4. Посећивање страница које објављују вести
Док је веб доступан широм света свима који имају интернет везу, међународне владе понекад блокирају веб-странице које садрже вести. Мрачни веб је био згодан алат у борби против те врсте цензуре. Истраживачка информативна организација ProPublica је успоставила присуство на мрачном вебу 2016. године. Грађани широм света могу анонимно да приступе веб-страници ProPublica на Тору, чак иако је влада блокирала на уобичајеној мрежи у одређеној држави.
Њујорк тајмс и Би-Би-Си су следили пример ProPublice и објавили су „мрачне“ копије својих веб-страница на Тор мрежи.
5. Анонимно контактирајте ЦИА
ЦИА је, 2019. године, покренула своје званично присуство на мрачном вебу. Иако можемо да помислимо да мрачни веб није место на којем бисмо могли да пронађемо владину агенцију, веб-страница је намењена људима који желе да контактирају ЦИА, али никако не би желели да их неко открије у том поступку.
6. Приступ научним истраживањима
Понекад је приступ научним истраживањима ограничен или потпуно немогућ све док не платите велику накнаду да бисте добили дозволу да прочитате један чланак. Часопис под називом American Journal of Freestanding Research Psychology на мрачном вебу покушао је да тај проблем реши тако што бесплатно хостује академске радове на свом сајту. Да цела ситуација буде још боља, нема потребе да бринете о томе да ли легално приступате радовима, јер су сами аутори чланака поднели своје радове споменутој веб-страници.
7. Користите претраживаче у којима нема огласа
Претраживачи су окосница интернета – они помажу људима да брзо и лако пронађу информације које траже. Међутим, резултати до којих је дошао претраживач често су праћени огласима који могу да вас одвуку од онога што тражите.
Неки претраживачи, као што је DuckDuckGo, имају своје посебне верзије на мрачном вебу. Помоћу тих верзија можете да претражујете уобичајени веб, док истовремено штитите своју анонимност и не видите огласе.
На тај начин нико никада неће знати шта тражите, а с друге стране, избегавате досадне рекламе које вас често ометају у раду.
8. Осигурајте новчанике за криптовалуте
Иако криптовалуте, као што је биткоин, имају безброј предности, један од главних недостатака је тај што је свака трансакција јавна и може се пратити.
Услуге за криптовалуте на мрачном вебу, као што су Wasabi Wallet и Shadow Wallet, koriste različite tehnike kao što su coinjoin и tumbling да би се унапредила анонимност биткоин трансакција и отежало праћење одређених валута.
9. Приступите друштвеним мрежама
Скоро свако ко има приступ интернету има налог на друштвеним мрежама на бар једној од најпопуларнијих платформи, као што су Фејсбук, Инстаграм или Твитер. Током година, појавио се велики број платформи друштвених мрежа на мрачном вебу, међу којима су BlackBook, Galaxy и TorBook, које су међу најпопуларнијима. Можда ће вас изненадити податак да су неке од наших омиљених платформи друштвених мрежа које користимо на уобичајеном вебу, међу којима су Твитер и Фејсбук, покренуле исте такве платформе на мрачном вебу за кориснике који желе да избегну надзор владе.
10. Слушајте онлајн радио
Слушање радија више није ограничено на радио таласе. Бројни радио сајтови живе на мрачном вебу где можете да изаберете станицу по сопственој жељи.
Један од најпопуларнијих сајтова радио станица на мрачном вебу је Deep Web Radio, где можете да слушате бројне станице специјализоване за различите жанрове.
11. Пронађите уско специјализовани садржај
Мрачни веб је дом бројних заједница, блогова и сајтова на којима се налазе стручни и специјализовани садржаји.
Један од најпознатијих уско специјализованих сајтова на мрачном вебу је The Chess, који корисницима омогућава да играју анонимну партију шаха против потпуно непознатих играча. Beneath VT је популарни блог посвећен истраживању парних тунела који постоје испод Virgina Tech-а, заједно са мапом, дневником путовања и листом упозорења о потенцијалним опасностима истраживања тунела.
12. Учествујте у форумима и групама за ћаскање
Мрачни веб је дом група за ћаскање и форума који окупљају заједнице које желе анонимно да разговарају о стварима о којима би им иначе било непријатно да причају.
Један од најпопуларнијих форума на мрачном вебу је, између осталих, Paradise, где корисници могу да разговарају о друштвеним питањима и проблемима у свету под окриљем анонимности.
Покушајте да у потпуности искористите мрачни веб
Упркос лошој репутацији мрачног веба, постоје и неки зраци светлости који долазе од страница које имају легалне и легитимне сврхе.
Иако није увек лако пронаћи нешто на мрачном вебу, тамо ипак постоје специјализовани претраживачи који помажу корисницима да пронађу управо оно што траже.

 

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021