ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Изгубили сте датотеке док сте их секли и налепљивали у Windowsu?

Понекад се процес исецања и налепљивања датотека у Windowsu прекине пре завршетка, тако да се неке од њих изгубе на неким нама непознатим местима. Даћемо вам неколико упутстава како да их вратите.
Функција исецања и налепљивања у оперативном систему Windows је фантастичан начин да преместите датотеке са једне локације на рачунару на другу. Када исечете и налепите датотеку, она нестаје са своје оригиналне локације пре него што буде налепљена на одредишну локацију.
Међутим, ако се тај процес прекине због нестанка струје, ако сте искључили екстерни диск или ручно отказали процес преноса, датотеке се понекад изгубе. Ако вам се то догодило и ако су ваше датотеке нестале без трага, показаћемо вам како да их вратите.
Прво, истражите свој рачунар
Прво, требало би да истражите свој рачунар пре него што покушате да вратите изгубљене податке на други начин. Постоји шанса да је ваша датотека још увек ту негде и једноставно није тамо где је тренутно тражите.
Да бисте још једном проверили да ли вам је датотека у рачунару, погледајте на следећим местима:
1. Проверите фасциклу из које сте исекли датотеке
Пошто је процес исецања и налепљивања нагло заустављен, можда су преостале датотеке остале у оригиналној фасцикли. Дакле, ако не видите неке датотеке у одредишној фасцикли, прво би требало да проверите фасциклу одакле сте их копирали. Ако не можете да их пронађете тамо, проверите да се нису сместиле међу сакривене датотеке.
2. Проверите још једном да датотеке нису сакривене
Понекад, прекид у процесу исецања и налепљивања такође може да сакрије изгубљене датотеке у истој фасцикли. То се углавном ретко дешава, али могуће је. Због тога је изузетно важно да добро проверите да су датотеке заиста изгубљене, а не само сакривене.
Да бисте то урадили, пратите следеће кораке:
Отворите File Explorer.
Идите у фасциклу у којој су биле изгубљене датотеке.
Идите на картицу Прикажи и означите поље Скривене ставке у одељку Прикажи/сакриј.
Ако их не пронађете ту, поновите кораке, али у фасцикли у коју желите да налепите датотеку. Ако се изгубљене датотеке не појављују као сакривене ни на једној локацији, погледајте у корпи за отпатке.
3. Проверите корпу за отпатке
Датотеке су избрисане, рецимо, због прекида у процесу исецања и налепљивања. Због тога, ако не можете да пронађете изгубљене датотеке у оригиналној фасцикли, требало би да проверите корпу за отпатке.
Ако тамо пронађете датотеке, једноставно их све изаберите, кликните десним тастером миша и кликните на Врати у претходно стање.
Ако нису у корпи за отпатке, датотеке су можда потпуно избрисане са рачунара. Ипак, не брините, јер, у том случају, можете да покушате да потражите помоћ од алата за враћање датотека.
Користите Windows уграђене алате да бисте вратили изгубљене датотеке
Wиндоwс нуди неколико алата који ће вам помоћи да вратите изгубљене датотеке. Међутим, да бисте искористили њихове функције, треба да их омогућите пре него што вам се деси да вам датотеке нестану, али треба да испуњавају и одређене критеријуме.
У наставку смо навели неколико Wиндоwс уграђених алата који могу да вам помогну у враћању датотека:
1. Вратите датотеке проналажењем претходне верзије
Оперативни систем Windows чува стару верзију неких датотека да би вам помогао да вратите датотеке и фасцикле које су избрисане или оштећене. Међутим, морате да имате на располагању претходну верзију избрисане датотеке и фасцикле да би то функционисало.
Пратите следеће кораке да бисте вратили претходну верзију било које датотеке:
Идите до фасцикле у којој сте изгубили датотеке.
Кликните десним тастером миша на фасциклу и изаберите Врати претходне верзије из контекстног менија.
Ако је доступно, изаберите претходну верзију фасцикле.
Кликните на Врати и поново кликните на Врати у искачућем прозору
Горе наведени кораци ће вратити фасциклу на претходну верзију и моћи ћете поново да видите све своје изгубљене датотеке. Међутим, тај метод не функционише ако претходна верзија није доступна за одређену фасциклу.
2. Користите историју датотека оперативног система Windows да бисте вратили изгубљене датотеке
Постоји велика шанса да сте направили резервну копију изгубљених датотека и фасцикли ако сте конфигурисали услужни програм за историју датотека. Ако сте то урадили, можете да вратите датотеке и фасцикле у року од неколико минута. Да бисте вратили датотеке помоћу историје датотека, пратите наведене кораке:
Идите до фасцикле у којој сте изгубили датотеке.
Кликните на Историја у одељку Отвори на картици Почетна.
Крећите се лево и десно у прозору Историја датотека да бисте изабрали верзију датотеке коју желите да вратите.
Када пронађете датотеку коју желите да вратите, кликните на зелено дугме за враћање у средини.
То је све. Чим прођете све горе наведене кораке, ваше избрисане датотеке ће се појавити на оригиналној локацији. Међутим, пошто та функција није подразумевано омогућена, вероватно је нисте омогућили ако не знате шта је историја датотека. У том случају, можете да прескочите овај корак.
3. Вратите своје датотеке и фасцикле из резервне копије OneDrive
Овај метод можете да користите ако су датотеке које сте изгубили биле на радној површини, у фасцикли Документи или Слике, под условом да сте направили резервну копију на OneDrive-у са омогућеном синхронизацијом. Пратите доле наведене кораке да бисте вратили датотеке изгубљене током процеса исецања и налепљивања:
Пријавите се на свој OneDrive налог.
Кликните на Подешавања (икона зупчаника) у горњем десном углу и изаберите Опције.
На левој бочној траци кликните на Врати свој OneDrive.
Изаберите жељену опцију из падајућег менија Изаберите датум.
Померите клизач на одређени датум када су датотеке биле доступне.
Затим кликните на Врати.
То је све. Пратећи горе наведене кораке, ОнеДриве ће вратити датотеке и фасцикле избрисане из горе наведених резервних копија фасцикли које можете касније да преузмете. Исто тако, ако сте направили резервну копију избрисаних датотека на другој услузи складиштења у облаку, можете их преузети и одатле.
Ако ниједан од ових метода не успе, можете да пређете на следећи метод враћања изгубљених датотека.
Користите алате трећих страна за враћање података да бисте вратили избрисане датотеке
Ако вам ништа од наведеног није помогло, требало би да прибегнете најбољем методу за опоравак избрисаних датотека и фасцикли – помоћу алата за враћање података треће стране.
Враћање података неће вас коштати ни паре ако подаци које покушавате да вратите нису огромни. Међутим, ако је изгубљена огромна датотека, можда ћете морати да купите премијум пакет.
Дакле, сада знате шта да радите ако се ваше датотеке изгубе током процеса исецања и налепљивања. Истражите свој рачунар и користите Windows уграђене услужне програме за враћање изгубљених датотека. Када ниједан од тих метода не функционише, можете да користите алате за враћање података независних произвођача да бисте вратили своје датотеке.
Ако ниједан од горе наведених начина не функционише, а не желите да користите програм треће стране, користите Windows алатку за опоравак датотека. То је једноставан, али ефикасан метод враћања изгубљених података.

 

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021