ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како да приступите Windows рачунару са било ког места на свету

Функција удаљене радне површине олакшава коришћење рачунара са оперативним системом Windows 11 без обзира на то у ком делу света се налазите.
Функција удаљене радне површине оперативног система Windows вам омогућава да преко мреже користите рачунар на другом уређају, као што је Android телефон или Mac. На тај начин можете да приступите апликацијама, да уређујете датотеке или преносите документе – у суштини, све оно што можете да радите на рачунару који је испред вас.
Да бисте користили ту функцију у оперативном систему Windows 11, прво морате да је омогућите, а затим да повежете клијентски рачунар са својим уређајем. У наставку ћемо вам детаљно показати како то да урадите.
1. Омогућите функцију удаљене радне површине
Да бисте подесили и користили функцију удаљене радне површине у оперативном систему Windows 11, прво морате да је омогућите. Постоји неколико начина да се то уради, а најлакши је омогућавање функције преко Windows поставки.
Пратите следеће кораке да бисте омогућили функцију удаљене радне површине:
Притисните заједно тастере Win + I да бисте отворили подешавања оперативног система Windows.
У следећем прозору идите на Систем > Удаљена радна површина
Укључите прекидач за удаљену радну површину и означите поље за потврду повезано са Захтевати од уређаја да користе аутентификацију на мрежном нивоу за повезивање (препоручено).
Кликните на дугме Потврди да бисте наставили.
У истом прозору би сада требало да видите име поред опције имена рачунара. Било би добро да име запишете јер ћемо га касније користити у корацима за подешавање удаљене радне површине.
Да бисте променили име, вратите се на Подешавања > Систем.
Кликните на везу Преименуј и унесите ново име за свој рачунар у следећем оквиру за дијалог.
Када завршите, притисните Даље. Највероватније ће бити затражено да поново покренете систем да бисте применили ту промену.
Сада сте спремни да подесите удаљену радну површину и почнете да је користите. Међутим, ако је функција удаљене радне површине сива у подешавањима оперативног система Wиндоwс, можете је омогућити преко контролне табле. Ево и како:
Унесите контролна табла у Wиндоwс претрагу и кликните на отвори.
Изаберите Систем и безбедност са листе доступних опција.
У следећем прозору кликните на Дозволи удаљени приступ испод одељка Систем. То би требало да отвори оквир за дијалог својстава система.
Пређите на картицу Удаљено и означите поље за Дозволи удаљене везе са овим рачунаром.
Кликните на Примени > У реду да бисте сачували промене.
То је то и требало би да омогући споменуту функцију на вашем Windows уређају. Такође, можете да отворите везу са удаљеном радном површином преко командне линије ако тражите метод у два корака.
2. Користите апликацију удаљене радне површине
Пошто сте успешно омогућили функцију удаљене радне површине, време је да је подесите за коришћење. У наставку смо навели два метода; један за коришћење везе са удаљеном радном површином у оперативном систему Windows и један за коришћење у окружењима Android, Mac и iOS.
Изаберите метод који најбоље одговара вашим захтевима.
1. Користите апликацију Веза са удаљеном радном површином у оперативном систему Windows
Ако је клијентски рачунар такође Windows PC, онда је процес повезивања прилично једноставан. Користићемо апликацију Веза са удаљеном радном површином која је уграђена у Windows. Ако вам се њене функције не допадају, можете да користите и апликацију треће стране.
Пратите следеће кораке да бисте подесили везу у року од неколико минута:
На клијентском рачунару унесите Веза са удаљеном радном површином у Windows претрагу и кликните на Отвори.
Или можете да отворите Покрени ако заједно притиснете тастере Win + R.
Унесите mstsc.exe у Покрени и кликните на У реду. То би требало да покрене везу са удаљеном радном површином.
Унесите име рачунара на који желите да се повежете.
Када се дијалог покрене, пружају вам се две могућности да наставите са процесом. Можете да кликнете на дугме Повежи и одмах подесите везу, или можете да прилагодите карактеристике удаљене радне површине тако што ћете проширити падајући мени Прикажи опције. Када изаберете прву опцију, биће примењена подразумевана подешавања. Ако се одлучите за ово друго, можете да прилагодите поставке екрана, звука и перформанси.
Унесите измене које желите и пређите на картицу Опште.
Додајте корисничко име и лозинку рачунара на који желите да се повежете и притисните дугме Повежи.
Ваша веза би сада требало да буде успешно успостављена. Да бисте изашли са удаљене радне површине, кликните на икону Затвори у горњем десном углу прозора.
Кликните на У реду да бисте потврдили излазак.
2. Користите Windows 11 на Android, iOS и Mac уређајимаЖ
Ако желите да користите свој Windows 11 на Android, iOS и Mac уређајима, прво морате да инсталирате посебну апликацију Microsoft Remote Desktop Client за свако од наведених окружења.
Овде ћемо користити Android уређај за даљинско повезивање са Windows 11 рачунаром:
Када преузмете и инсталирате апликацију, кликните на њу да бисте је покренули.
Кликните на икону плус у горњем десном углу и изаберите Add PC.
У следећем прозору унесите име циљаног рачунара (оног којег смо идентификовали у првом методу) или ИП адресу испод опције PC name.
Затим проширите падајући мени испод опције User account и кликните на Add user account.
Унесите Мицрософт адресу е-поште повезану са налогом на којем сте раније омогућили функцију удаљене радне површине на рачунару.
Унесите лозинку свог налога и кликните на Save.
Поново кликните на Save. Тако ћете креирати PC ID са којим се можете повезати.
Кликните на ID.
Означите поље за потврду повезано са Don't ask me about this certificate again и кликните на Connect anyway.
Сада би требало да будете у могућности да користите Windows 11 на свом Android, iOS или Mac уређају. Да бисте изашли са удаљене радне површине, кликните на икону Close у горњем десном углу прозора. Кликните на ОК да бисте потврдили избор.
Све у свему, уграђене функције удаљене радне површине у Windows оперативном систему могу вам добро послужити, али ако тражите алтернативе које нуде напреднију функционалност и неколико додатних опција, онда бисте могли да користите и неке друге апликације које би требало платити.
Ипак, упутства која смо навели требало би да вам помогну да омогућите функцију и припремите уређај за приступ са било ког места на свету. Такође можете да подесите више од једне клијентске везе ако желите да имате опцију приступа свом Windows рачунару са свих уређаја које имате.

 

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.  

 • Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

  Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени! Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.   

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

  У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.    Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета.   Екипа РАФ Penguins, коју чине ова три сјајна, млада програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа РАФ Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој место у самом светском програмерском врху.    Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. ttps://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021