ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Како да омогућите и искористите експерименталне функције за прављење исечка екрана у претраживачу Google Chrome

Google Chrome има експерименталну функцију снимања исечка екрана и овде ћемо вам показати како да је користите.
Једна функција која недостаје Google Chrome-у, а коју неки алтернативни претраживачи имају је алатка за снимање исечка екрана. Алатке за снимање исечка екрана претраживача омогућавају корисницима да направе снимке веб-страница. Chrome можда још увек нема пуноправни услужни програм за снимање, али компанија је додала експерименталне функције снимања исечка екрана свом водећем претраживачу 2022. године.
Два Chrome-ова експериментална алата за прављење снимака исечка екрана омогућавају корисницима да сниме и затим уређују снимке у прегледачу. Иако још увек нису стандардне функције, и даље раде прилично добро. Упутићемо вас у то како можете да омогућите и користите те експерименталне функције за снимање и уређивање исечака екрана у Google Chrome-у.
Како да омогућите Google Chrome алатку за снимање екрана
Помоћу Chrome-овог експерименталног услужног програма за снимање исечка екрана можете да снимите изабране правоугаоне делове страница. Ти снимци исечака екрана чувају се у Windows остави. Дакле, проверите да ли имате омогућену историју оставе у оперативном систему Windows 11 или 10 пре него што активирате споменуту експерименталну функцију. Пратите следеће кораке да бисте омогућили функцију за снимање екрана у Google Chrome-у.

Кликните на дугме New tab у претраживачу Chrome.
Затим у оквиру за унос веб-адреса унесите chrome://flags/.
Притисните тастер Enter da biste otvorili karticu Experiments.
У оквир за претрагу на врху Chrome картице Experiments унесите кључну реч screenshot.
Изаберите Enabled у падајућем менију опције Desktop Screenshots. Кликните на плаво дугме Relaunch које се појављује у доњем десном углу.
Отворите веб-страницу са које желите да направите снимак исечка екрана. Кликните на дугме Share this page на десној страни Chrome-ове адресне траке. Затим изаберите опцију new Screenshot у том менију.
Отворена веб-страница ће постати тамнија пошто одаберете ту опцију. Поставите показивач миша на део странице чији исечак желите да направите, затим кликните и држите леви тастер миша и превуците правоугаоник преко дела веб-странице чији исечак желите на направите и отпустите лево дугме. У Chrome-у ће се појавити оквир са копираним исечком екрана који приказује део слике коју сте управо снимили. Можете да кликнете на дугме Download да бисте сачували слику. Можете да отворите и неки програм за уређивање слика као што је MS Paint и притиснете Ctrl + V да бисте је налепили.
Како да омогућите опцију уређивања исечка екрана у Google Chrome-у
Ако бисте желели да док се у претраживачу унесете неке измене у снимке исечака екрана веб-страница које сте направили, неке основне измене можете да направите тако што ћете укључити Chrome-ов експериментални уређивач слика. Та функција за уређивање укључује опције за додавање неких облика, емотикона, стрелица и линија вашој слици коју сте направили.
Функцију за уређивање можете да омогућите на исти начин као и алатку за снимање исечака екрана у Google Chrome-у. Да бисте то урадили, отворите страницу chrome://flags/ и унесите screenshot у поље за претрагу као што је описано у корацима од један до четири које смо претходно навели. Затим изаберите опцију Enabled за ознаку Desktop Screenshots Edit Mode и поново покрените претраживач.
Кликните на Share this page и изаберите опцију Screenshot да бисте направили још један снимак. Пошто сте направили снимак исечка екрана, приметићете да оквир Screenshot сада укључује опцију Edit. Кликните на дугме Edit да бисте отворили уређивач. Да бисте на снимак исечка екрана додали неке показиваче, кликните на дугме са стрелицом. Изаберите боју и превуците клизач траке да бисте подесили дебљину линије. Затим држите леви тастер миша и превуците показивач преко слике да бисте додали стрелицу. Можете додати квадрате и кругове на снимке исечка екрана на исти начин. Кликните на дугмад правоугаоника или круга и изаберите боју за њихове оквире. Превуците показивач преко слике да бисте додали облике.
Ако желите да додате неке речи слици, кликните на дугме за исписивање текста (Т). Можете да превучете клизач траке да бисте повећали или смањили величину фонта. Изаберите боју, изаберите опцију стила фонта и кликните на слику да бисте додали оквир за текст. Затим можете унети неки текст у оквир.
Опција четкице у уређивачу омогућава корисницима да додају цртеже својим снимцима. Кликните на четкицу на траци са алаткама уређивача да бисте подесили дебљину четкице и изабрали боју. Затим додајте неки цртеж или слободан облик држећи леви тастер миша и померајући показивач преко области слике.
Било је време да компанија дода неку врсту услужног програма за прављење снимака исечака екрана у свом најпопуларнијем претраживачу. Експериментални алати за прављење снимака исечака екрана и режим за уређивање Google Chrome-а могли би да постану стандардне функције у догледној будућности. За сада, можете да правите снимке исечака екрана у водећем претраживачу компаније „Гугл“ тако што ћете омогућити ознаку Desktop Screenshots.

 

 

 

 

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.