ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

OneNote – одговори на ваша питања о вођењу белешки

Microsoft OneNote је бесплатна, али сложена алатка за вођење белешки. Такође је одлична алтернатива апликацији Evernote. Ако имате питања о програму OneNote, ми имамо одговоре!
Да ли мислите да још нисте у потпуности савладали коришћење апликације OneNote? Можда сте недавно прешли са апликације Evernote на OneNote. Или, можда и даље тражите апликацију за вођење белешки која одговара вашем свакодневном процесу пословања.
У сваком случају, вероватно имате недоумице у вези са апликацијом. Одговорићемо на нека често постављана питања да бисмо разјаснили све ваше недоумице како бисте на најбољи начин искористили OneNote.

Шта је Microsoft OneNote?

OneNote je aplikacija za upravljanje ličnim informacijama (personal information management – PIM) која вам помаже да сакупите белешке у једну дигиталну бележницу. Можете да организујете белешке на било који начин и да их синхронизујете на различитим платформама и уређајима. Ако користите Office Online, доступан је и као веб-апликација.
Можете да додате белешке, цртеже и друге врсте медија у слободном облику. Апликација није програм за обраду текста, односно креирање докумената за објављивање. OneNote је намењен организовању и чувању ваших идеја, мисли, истраживања и за још много тога. За шта се користи OneNote?

ОнеНоте се разликује од других Office апликација јер није ограничен ни на једну одређену улогу, пословне активности или посебан случај када можете да га користите. Навешћемо само неколико од многих употреба апликације OneNote.
Можете да управљате својим дневним листама обавеза, планирате путовање и чувате детаље пута, снимате породичне активности после посла, прикупљате идеје са веба о хобијима у којима уживате, водите дневник и још много тога.
Правите записнике са састанка, интегришете своје белешке са Outlook-ом, осмислите идеје са тимовима на различитим локацијама, архивирате важне е-поруке, увезете табелу/слајдове и снимите их и још много тога.
Придружите се заједничкој бележници са наставницима или друговима из разреда, сарађујете на задацима и писању есеја, увезете материјале, унесете распоред и бележите школске активности.
Да ли је апликација OneNote бесплатна?
OneNote aplikacija za stone računare je deo Office пакета и Microsoft 365. Подразумевано се инсталира заједно са програмима Word, Excel и PowerPoint. Можете да га преузмете са OneNote веб-странице потпуно бесплатно.
OneNote за Windows 10 је већ унапред инсталиран, али можете бесплатно да га преузмете из Microsoft продавнице. Слично томе, OneNote за Mac је део Office пакета и Microsoft 365, али можете да га преузмете из Mac App продавнице ако имате верзију 10.13 или новију. Када платите лиценцу за Office 2021 или имате претплату на Microsoft 365, добићете додатне погодности.
OneNote за стоне рачунаре: Подршка за локалну бележницу, тј. чување бележница на рачунару. То је важно својство за кориснике који не желе да чувају податке у јавном облаку.
OneNote за Windows 10: Ink, карактеристика која је веома корисна наставницима, Researcher проналази поуздан извор за ваш истраживачки рад, Math Assistant решава математичке проблеме и Stickers.
OneNote за Mac: За сада, само налепнице. Кликните на мени Insert и изаберите Stickers.
Како користити OneNote
OneNote организује ваше податке у бележнице, одељке и странице и неодољиво подсећа на дигиталну верзију регистратора. Програм имитира праву бележницу која има картице различитих боја да би одвојила различите делове белешки. Главни радни простор је узан и оставља довољно простора за рад на вашим белешкама.
Свака свеска садржи један одељак, који се опет састоји од једне странице. Можете додати онолико белешки колико желите и организовати их креирањем, премештањем или брисањем одељака. Начин на који организујете свеске је ствар индивидуалних навика.
OneNote је потпуно отворена и слободна радна површина. Можете да почнете нову белешку било где на страници. Белешке се појављују у сопственим „контејнерима“ (који имају истакнути оквир) на екрану када су изабране. Контејнери олакшавају померање, промену величине и спајање различитих белешки на страници. OneNote подразумевано нема дугме Save јер аутоматски чува све што додате у бележницу
Белешке могу да обухвате скоро све, од текста преко слика, веза, табела, датотека, до аудио или видео-записа. Када унесете белешку, можете да примените различите опције форматирања. Идите на картицу Home да бисте видели све контроле за уређивање и форматирање. 

Где се чувају OneNote датотеке?

ОнеНоте подразумевано чува ваше бележнице у фасцикли Documents у OneDrive-у.
Ако имате Office лиценцу, можете да креирате локалне бележнице које се чувају у фасцикли Documents осим ако не изаберете другу локацију (File > Options > Save and backup). Када уметнете датотеку на OneNote stranicu, ona će biti otpremljena u OneNote Uploads на вашем OneDrive налогу. Веза до те датотеке се затим убацује на ту страницу. Та опција може да вам помогне да значајно смањите величину бележнице. У супротном, увек можете да убаците своје датотеке као прилоге или да их одштампате ако је потребно.
Како да извезете OneNote страницу, одељак или бележницу
OneNote Desktop има богат скуп опција за извоз белешки у различите формате датотека. Можете да извезете једну страницу, одељак или бележницу у Word, PDF, XPS, MHT формату (веб-страница са једном датотеком), .ONE (Section file). Тренутно, OneNote за Mac вам омогућава само да извезете страницу као PDF.

Постоји ли начин за прављење резервних копија бележница?

Прављење резервне копије ваших бележница увек је корисно у случају да нешто крене наопако. Да бисте извезли целе бележнице:
Идите на OneNote за веб и пријавите се на свој Microsoft налог.
Испод My Notebooks кликните десним тастером миша на бележницу и изаберите Export notebook.

Пратите упутства да бисте сачували датотеку.

Код верзије 16.60, OneNote za Mac аутоматски прави резервну копију ваших белешки. Ако треба да поново прикажете белешку, идите на OneNote Preferences > Backups. Одавде можете да прилагодите подешавања резервних копија и приступите белешкама које имају резервну копију. Резервне копије су сачуване у:
/Users/rahulsaigal/Library/Containers/com.microsoft.onenote.mac/Data/Library/Application Support/Microsoft User Data/OneNote/15.0/Backup
Како да синхронизујете OneNote бележнице
Бележнице сачуване на вашем OneDrive налогу се аутоматски чувају и синхронизују. Локалне бележнице се аутоматски чувају, али се не синхронизују ни са једним другим уређајем. Иако се синхронизација одвија у позадини, можете је покренути ручно.
Кликните десним тастером миша на своју бележницу и изаберите Sync This Notebook Now. Слично томе, у OneNote-u za Windows 10 izaberite Sync > Sync This Notebook. Ако видите симбол крста (X) у бележници, поново кликните десним тастером миша на бележницу и изаберите Notebook Sync Status.
У оквиру за дијалог Shared Notebook Synchronization видећете траку напретка лево од дугмета Sync Now за сваку бележницу која се синхронизује. Кликните на Sync All да бисте синхронизовали све отворене бележнице.

Како да штампате из OneNote-а

ОнеНоте имитира прављење белешки на папиру. Користи метод уноса слободног облика, при чему своје белешке можете да куцате било где на страници. Сходно томе, не постоји утврђена структура изгледа страница. Ефекат ове структуре се види када одштампате своје белешке.
Да бисте штампали, идите на File > Print > Print Preview и унапред погледајте како би изгледала одштампана белешка. Можете променити подешавања штампања и кликнути наPrint да бисте одштампали белешку.
Ако се бринете због формата и изгледа одштампане белешке, копирајте и налепите садржај у Word и поправите форматирање/изглед по свом укусу. Иако можете да конфигуришете величину папира према вашим спецификацијама, биће вам тешко да организујете контејнере.

Како избрисати бележнице у апликацији OneNote?

Брисање бележница у OneNote није тако једноставно као што звучи. OneNote не укључује опцију брисања за бележнице. Постоји решење, али пре него што их избришете, направите резервну копију својих бележница.
Прво ћемо затворити бележницу у OneNote. Кликните десним тастером миша на назив бележнице и изаберите Close This Notebook. Бележница ће одмах нестати.
Сада идите у фасциклу OneDrive > Documents, означите икону поред бележнице и кликните на Delete. Да бисте избрисали бележницу ускладиштену локално на рачунару, идите у фасциклу Documents > OneNote Notebooks и избришите бележницу. Такође можете да избришете одељке/странице из својих бележница. Кликните десним тастером миша на одељак или страницу и изаберите Delete. Копија избрисаног одељка/странице остаје у корпи за отпатке за ту бележницу 60 дана. Избрисане странице се чувају у одељку Deleted Pages корпе за отпатке свеске. Да бисте је отворили, идите на своју бележницу и кликните на Notebook Recycle Bin.
Надамо се да смо одговорили на сва уобичајена питања која може имати корисник апликације OneNote.

 

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.