Компанија Zoom тренутно вреди 130 милијарди долара

Ако се питате зашто је тако, одговор је сасвим једноставан. Компанија је изградила платформу око најмоћнијег корисничког искуства – једноставности. Zoom је врста мале, али веома способне компаније. Дуго је била уско специјализована софтверска компанија, али то не значи да јој није ишло добро, само је значило да већини од нас није био потребан софтвер за видео-конференције. Да будемо прецизнији, није нам био потребан пре шест месеци. Апликација Zoom је постала изузетно популарна јер су милиони Американаца изненада били приморани да раде од куће, а међу њима је било највише оних који никада ни за шта нису користили програме за видео-конференције. Због тога компанију Zoom више не можемо сврстати у мала предузећа. Штавише, од уторка компанија вреди око 130 милијарди долара, што уопште није лоше с обзиром на то да је вредела око 9 милијарди долара када је пре 16 месеци изашла на тржиште.
Истовремено је такав брзи напредак указао на недостатке Zoom апликације. У наглом развоју најгоре је то што је усредсређеност компаније на једноставност употребе довела до пречица које су искористили злонамерни играчи. Чињеница да је свако могао да се придружи Zoom састанку једноставним кликом на везу довела је до несрећне појаве познате као Zoomбомбинг, када хакери преузимају екран и приказују непримерен материјал.

Опширније...

Како нас друштвене мреже гурају у Орвелову 1984.

Платформе друштвених мрежа манипулишу својим корисницима и искривљују наше схватање стварности, баш као што је Џорџ Орвел предвидео. Џорџ Орвел је у свом дистопијском роману 1984. створио Великог Брата, односно савршену метафору за данашње велике технолошке компаније. Орвелови телекрани, који не могу да се угасе, који снимају сваки разговор и надгледају сваки покрет човека, неодољиво подсећају на наше паметне телефоне. Баш као што телекрани аутоматски намећу програме својим гледаоцима, данашњи алгоритми друштвених медија одлучују шта ћемо видети и обликују наше виђење света. Орвелови ликови, под надзором Партије, покушавају да из свог ума избаце неке идеје, баш као што ми почињемо да надгледамо своје мисли и поступке који су под утицајем интернета.

Опширније...

Прошла је година откако сам прекинуо пријатељство са Фејсбуком

Не планирам поново да живим на нездравој храни познанстава. Прошлог августа сам деактивирао свој налог на Фејсбуку, односно онемогућио сам на га неодређено време, али нисам га трајно обрисао. То нисам урадио у знак протеста или из принципа нити сам мислио да тако направим паметан корак у заштити моје приватности. Заправо, одлазак је био обојен више апатијом, него страшћу. Пошто је корпоративни ентитет и даље врло битан за моје активности, наставио сам да користим апликацију Messenger (мада много мање) и боравио на Инстаграму, где имам много мање веза него на Фејсбук платформи. Уз то, одржавам активно друштвено присуство на Twitter-у и LinkedIn-у. Читава идеја о Фејсбуку ме збунила кад је од творевине из универзитетских кампуса постала производ од националне вредности. Схватио сам вредност LinkedIn-а, који омогућава успостављање и одржавање пословних веза. Али Фејсбук? Зашто ми је била потребна платформа да бих остао у дигиталном контакту са људима које већ познајем? Зар за то не служи е-пошта и размена инстант порука? Коначно сам схватио да вредност Фејсбука није у њеној функционалности, већ у припадности и чланству; она је најближа појму глобалног телефонског именика. Најбољи поклон који ми је друштвена мрежа пружила био је тај што ми је помогла да се поново повежем са два стара пријатеља који су једва били довољно активни на платформи да бисмо се поново повезали. Убрзо после успостављања везе, сви наши будући разговори одвијали су се ван платформе.

Опширније...

Продаја компаније TikTok у Сједињеним Државама доведена у питање јер Кина поставља нова ограничења

Нова ограничења у Пекингу обухватају технологије које ByteDance користи у TikTok апликацији за кратке видео-записе. ByteDance ће морати да затражи одобрење кинеске владе за продају америчког дела своје TikTok апликације за кратке видео-садржаје према новим ограничењима која је Пекинг наметнуо на извоз технологија вештачке интелигенције, према речима особе која је упозната с тим проблемом. Технологије интерфејса вештачке интелигенције, попут препознавања говора и текста, и оне које анализирају податке како би се дале персонализоване препоруке за садржај, додате су ревидираној листи производа за контролу извоза објављеној на веб-локацији Министарства трговине касно у петак. За иностране трансфере биће потребне владине дозволе да би се „заштитила безбедност националне привреде“, наводи се на тој веб-страници. Нова ограничења обухватају технологије које ByteDance користи у TikTok апликацији и захтеваће од компаније да тражи одобрење владе за било који посао. Особа која је открила те податке захтевала је да остане анонимна јер детаљи забране још нису јавни. Циљ новог правила је одлагање продаје и не представља изричиту забрану.

Опширније...

Најважнији оперативни систем на свету, Windows 95

Инжењер ветеран каже да Windows 95 није тада било најбоље што је компанија „Мајкрософт“ могла да пружи, али је најважнији оперативни систем свих времена. Пре неколико дана (24. августа), Windows 95 је напунио двадесет и пет година. Да би се обележио тај датум, некадашњи инжењер компаније „Мајкрософт“ Рико Мариани детаљно је описао објављивање оперативног система у историјском контексту и објаснио због чега је најбољи оперативни систем икада направљен и поред тога што није представљао највећи домет који је компанија тада могла да достигне. Мариани је радио на изради Edge прегледача компаније „Мајкрософт“ у оперативном систему Windows 10 и на Internet Explorer-у пре њега. Отишао је из компаније 2017. године, после скоро тридесет година, а тренутно је запослен као софтвер инжењер у „Фејсбуку“, како је наведено у његовом профилу на друштвеној мрежи LinkedIn.

Опширније...

Платформа YouTube{/xа} уклонила највећи број видео-садржаја до сада захваљујући вештачкој интелигенцији

Компанија се све више ослања на аутоматизовано прегледање садржаја од кад је саветовала запослене да раде од куће. Платформа YouTube је изјавила да је до сада уклонила највећи број видео-клипова у другом кварталу ове године јер је користила вештачку интелигенцију у тежњи да прегледа што већи број видео-снимака. Све у свему, аутоматизовани системи су означили и уклонили 10,85 милиона од 11,4 милиона видео-записа од априла до јуна, како се наводи у последњем извештају компаније. Вештачка интелигенција одиграла је још значајнију улогу у уклањању коментара корисника. Наиме, од 2,1 милиона коментара, 99,2 процента су склонили аутоматизовани системи. Компанија је изјавила да је морала да прибегне таквом методу и да се више ослања на вештачку интелигенцију због утицаја пандемије COVIDА-19. При прегледању садржаја видео-записа, компанија уобичајено ангажује људе којима се у исто време придружује и машинско учење да би се уклонио непримерени садржај. Међутим, пошто је своје раднике послала кућама због пандемије, била је, како каже, приморана да бира између два нова приступа. Наиме, могла је да се ослони на смањени број својих запослених који су задужени за прегледање садржаја или да упосли вештачку интелигенцију.

Опширније...