ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Технолошке компаније се боре против дезинформација

Иако су технолошке платформе углавном испуниле обећања да ће проверавати лажне предизборне тврдње политичких личности – укључујући и тврдње самог председника – њихови напори су се претворили у свеобухватни рат против дезинформација. Шта се, у ствари, догодило? Сви они који су чврсто одлучили да шире погрешне информације успели су да пронађу скривене путеве и тако заобиђу правила које су платформе поставиле. Нажалост, сви ти поступци спречавања ширења дезинформација у многобројним случајевима представљају само додатну инспирацију са ширење иначе неутемељених теорија завере које кажу да су се медији, технолошки гиганти и демократе удружили да би покрали изборе и победили председника Трампа. Шта се, заиста, дешава? У среду су технолошки гиганти „Фејсбук“, „Твитер“ и „Јутујуб“ цео дан провели обележавајући садржај у коме се шире дезинформације, као што су лажне тврдње о погрешном бројању гласачких листића у кључним државама које могу да одлуче о томе ко ће бити следећи председник.

Мере које примењује „Твитер“ су најагресивније. Наиме, друштвена мрежа сакрива све објаве које садрже обмањујуће тврдње о изборном процесу и ограничава могућност корисника да их деле. У среду је увелико применила то правило, чак и на неколико Трампових порука. С друге стране, друштвена мрежа Фејсбук је таквом садржају једноставно додала ознаке које кориснике повезују са бирачким центрима за информације.

Јутјуб је поставила ознаке бар на неке видео-снимке. На једном таквом снимку, који је објавила конзервативна телевизијска мрежа OANN, који је тврдио да се у Аризони и Невади „навелико шире преваре у пребројавању гласачких листића“, додато је обавештење у коме се каже да резултати можда нису коначни. Преурањене објаве о победи на изборима суочиле су се са блажом судбином на Твитеру, јер их је друштвена мрежа обележила обавештењем у коме се наводи да је поменути твит објављен пре објављивања званичних резултата. Друштвена мрежа Твитер је означавала објаве које су стизале и од демократа и од републиканаца. Међу њима је била и преурањена тврдња председавајућег Демократске странке у Висконсину, Бен Виклера, да је потпредседник Џо Бајден победио у тој држави.

У среду поподне, Твитер је такође обележила низ тврдњи да је Трамп освојио Пенсилванију у твитовима које су послали људи из Трамповог окружења, укључујући Ерика Трампа и секретарку за штампу Беле куће Кејли Макенани. Друштвена мрежа Фејсбук је првобитно рекла да ће означавати само објаве о преурањеној победи на националном нивоу, али на крају је означила само објаве које су се тицале Пенсилваније. С друге стране, Фејсбук је ставила ознаку на објаву председника Трампа у којој се наводи да је било покушаја „крађе“ избора. Ознака је садржавала обавештење да коначни резултати још увек нису објављени, али није наведено да су информације обмањујуће. Истовремено, означила је Бајденову објаву и којој се каже: „Добићемо изборе“.

Да ли је било проблема? Наравно. Иако су платформе углавном означавале проблематичан садржај у прилично кратком року, ипак је остало сасвим довољно времена да многе тврдње привуку много пажње пре него што су мреже успеле да их означе. Иако су се технолошке компаније изузетно потрудиле да обележе све проблематичне изјаве, неутемељена теорија завере да су републиканци добили посебне оловке за обележавање гласачких листића у Аризони како би изборни званичници могли да их одбаце, толико се проширила да је државни тужилац из Аризоне морао да покрене истрагу. Још свеобухватнија, али исто тако неутемељена идеја, да су демократе у кључним државама фалсификовали пребројавање гласова да би украли изборе, такође, је добила додатни импулс помоћу хештега – #StopTheSteal – који су подржали многи, укључујући Марџори Тејлор Грин, бившу промотерку теорије завере организације QAnon која је победила у трци за Представнички дом.

Шта се десило у међувремену? Одмах је био уочен пропуст у поступцима великих технолошких компанија који су примењивани у вези са уклањањем дезинформација о изборима. Наиме, поступци су се односили само на тврдње које су биле директно објављене на платформама, али корисници су могли без било каквих проблема да деле дезинформације ако су цитирали или приказивали снимак коментара направљених ван платформе. На пример, твит Кајла Грифина из МСНБЦ-а, који је цитирао Бајденовог адвоката Боба Бауера кад је рекао „Победили смо на изборима“ није био означен иако је у њему поновљено преурањено проглашење победе. Размислите! У великом броју случајева, кад год би платформа означила неодговарајући садржај, то јој се вратило као бумеранг јер су многи од оних који шире дезинформације рекли да су поступци платформе сами по себи доказ завере – да Силицијумска долина потискује различите ставове да би заташкала заверу око крађе избора.

Постоји и светла тачка. Инострани играчи, као што је руска Агенција за истраживање интернета, нису успели да прошире много дезинформација. Њихови покушаји су били спорадични, али прилично неуспешни. Шта следи? Споро бројање гласачких листића у државама које треба да одлуче ко ће бити будући председник даје прилику дезинформацијама и теоријама завере да добију на значају и моћи, кажу стручњаци. Стручњаци предлажу да се посебна пажња обрати на шифриране канале за размену порука: „Кад не видимо да екстремистичке групе разговарају јавно, то значи да разговарају тајно“, рекао је Грејем Буки из Атлантског већа.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.