ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Невероватан успех РАФ-овог тима на Google-овом светском програмерском такмичењу Hash Code

У низу фантастичних такмичарских успеха студенти Рачунарског факултета постигли су до сада највеће достигнуће.

Да су међу најбољима у свету, доказали су Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, студенти Рачунарског факултета. Екипа RAF Penguins, коју чине ова три сјајна програмера, још једном је заблистала пуним сјајем остваривши пласман у светско финале Google-овог програмерског такмичења Hash Code. На овом престижном такмичењу, које је одржано 25.02.2021. године, за пласман у финале борило се чак 9000 тимова из целог света, а екипа RAF Penguins са Рачунарског факултета освојила је 14. место и још једном показала да јој је место у самом светском програмерском врху.

Hash Code је Google-ово годишње, тимско, програмерско такмичење у коме екипе, које могу бројати од два до четири члана, током четири сата решавају алгоритамски проблем, сачињен према стварном инжењерском изазову, на који би наишли да су запослени у компанији као што је Google. Светско финале такмичења Hash Code одржаће се 24. априла 2021. године. Листу финалиста (39) и пласман свих такмичара можете погледати на следећем линку. https://codingcompetitions.withgoogle.com/hashcode/archive/2021

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ 16.03.2020. ГОДИНЕ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Рачунарски факултет

Студијски програми

Шта се дешава са технолошким гигантима на крају Трампове ере?

Данима пре него што је објављена победа Џоа Бајдена на изборима за председника 2020. године, председник Трамп је био на Твитеру – и водио битку са друштвеном мрежом. Док је тадашњи председник постављао љутите објаве о спором процесу пребројавања гласова који ће се на крају завршити његовим поразом, Твитер је покрио већи део Трампове временске линије упозорењима да председничке објаве садрже спорне и потенцијално обмањујуће информације. Трамп је на то одговорио објавом у којој се позивао на Члан 230, нејасни и деценијама стар закон којим се уређује контролисање садржаја на друштвеним мрежама. Такве свађе са компанијама из Силицијумске долине биле су једна од основних карактеристика Трампове владавине. Често је критиковао Фејсбук и Твитер јер је сматрао да су се заверили против њега, пошто су стали уз либерале и истовремено гушили конзервативне објаве, иако је Фејсбук помогла да га изаберу, а на Твитеру је увек могао да се слободно изрази.

Напао је компанију „Амазон“ и предводио напад на технолошке гиганте при чему је нашао савезнике у републиканским конгресменима, државним тужиоцима и Министарству правде. Не треба заборавити ни његов дуготрајни трговински рат са Кином, који је почео кад је издао наредбу да се кинески телекомуникациони гигант „Хуавеј“ држи што даље од Америке и да се забране апликације WeChat и TikTok, које су у кинеском власништву (до сада неуспешно, у случају обе апликације).

Сада, кад се Трамп полако и невољно повлачи са положаја и када се Бајден спрема за транзицију власти, постоји прилика за промене. Какве се, заправо, промене могу очекивати?

Неизвесност је велика. Џо Бајден, осим позива гигантима друштвених медија да се агресивније боре против дезинформација, није их ставио у главни фокус своје кампање. Састав Бајденовог кабинета такође остаје неизвестан. Бајденов тим није успоставио детаљне ставове о неким најхитнијим питањима која се односе на технолошке гиганте. Могуће је да долазак Бајдена на власт неће толико значајно утицати на технолошки сектор, колико на остале. Реформа технолошких гиганата је током Трампове владавине неколико пута била тема о којој су расправљали и демократе и републиканци. Једни су се борили за успостављање напредних закона и правила, а други су стално истицали забринутост за слободу говора, што је довело до стварања необичног савеза против технолошких гиганата, који би могао да опстане и под председником Бајденом.

Чак и ако се избори заврше поделом власти – Бајден је у Белој кући док Мич Маконел контролише још увек црвени Сенат и потенцијално може и даље да примењује стратегију опструкције коју је усавршавао током Обамине владавине – сасвим је могуће да би Бајден могао да бар мало заузда гиганте Силицијумске долине. На пример, у вези са антимонополским акцијама постоји јасно преклапање између прогресивних позива на „разбијање технолошких гиганата“ – на шта је Бајден климнуо главом, али их није подржао – и разних антимонополских истрага које је Трамп надгледао.

Контролисање објављивања садржаја на друштвеним мрежама представља још једну потенцијалну тему компромиса. Демократе се углавном залажу за већу контролу јер су забринути због дезинформација о вирусу и иностраних мешања у изборе, док многи републиканци желе мање контроле јер сматрају да се конзервативни ставови „утишавају“ на мрежи. Ипак, обе стране су имале проблема са Чланом 230, законом који је изазвао Трампов бес док су гласачки листићи пристизали. Бајден и Трамп су се сложили да закон треба променити, односно, Бајден је рекао да га треба опозвати у случају платформи друштвених мрежа.

Изгледа да директори друштвених медија претпостављају да ће бити предузете неке мере. Уочи избора, усред пребројавања гласова кад је Бајден стицао предност, друштвена мрежа Фејсбук је постала темељнија и агресивнија у контролисању садржаја кад је забранила порицање холокауста и обуздала ширење приче из Њујорк поста у којој се говори о корупцијској афери породице Бајден. Неки нагађају да је Закерберг променио став очекујући Бајденову победу и тако покушао да спречи могуће будуће расправе о строжој контроли, иако је чак и пре него што је Бајден постао први кандидат Демократске странке, извршни директор „Фејсбука“ почео да се окреће од лобирања против прописа до подржавања увођења нових. „Фејсбук“ и Закерберг изјавили су да је до промене става дошло због све веће забринутости због ширења насиља заснованог на мржњи и изборних дезинформација.

У вези са кинеским технолошким гигантима – где је Трамп покушавао да забрани „Хуавеј“, WeChat i TikTok – Бајденови ставови се у суштини не разликују од Трампових. Трамп је често економски све напреднију Кину истицао као претњу и америчкој трговини и националној безбедности и истовремено је оптуживао за ширење корона вируса. Бајденова кампања се непрестано трудила да се још јаче обруши на Кину. У септембру је Бајден рекао да је ТикТок „проблем који изазива истинску забринутост“, што је само потврда могуће забране.

Један од проблема који треба што пре решити у ери рада и образовања на даљину је „дигитална неравноправност“ или разлике у могућностима приступања интернету. Бајденова кампања се обавезала да ће омогућити „приступ брзом интернету или бежичном брзом интернету путем 5G мреже сваком Американцу“, доносећи приступ интернету у рурална подручја, урбане школе и племенске резервате, укључујући улагање од 20 милијарди долара у брзи интернет у руралним областима.
Могу се очекивати промене и у неким другим областима. На пример, Бајден је рекао да ће укинути Трампову суспензију виза H1-B, које омогућавају компанијама да ангажују стране раднике са специјализованим вештинама – од којих око три четвртине одлази на раднике у технолошким компанијама.

С тим у вези, удаљавање од Трампових протекционистичких напора поставља Бајдена као природнијег савезника Силицијумске долине – што подсећа на Обамино време када су демократе и технолошки лидери били у пријатељским односима. Многи директори технолошких компанија били су против Трампа 2016. године, а запослени су ове године прилично уложили у Бајденову кампању. На берзи се показало да Бајденова владавина неће окончати незаустављиви раст који су технолошке компаније постигле упркос антагонизму Трампове администрације. Индекс Standard & Poor's 500 затворио је неизвесну изборну недељу са растом од 7,3%, делимично подстакнут зарадама неких од највећих фирми из Силицијумске долине.

Спровођење надзора била је главна брига док је Бајден био потпредседник. Сноуденово откривање тајних операција Националне безбедносне агенције и борба FBI-а да натера компанију „Епл“ да откључа иПхоне човека одговорног за пуцњаву у Сан Бернардину обележили су однос Обамине администрације са технологијом. Бајденова кампања само је констатовала да проблем постоји и позвала технолошке компаније и компаније друштвених медија да се „конкретно обавежу да ће осигурати да њихови алгоритми и платформе не појачавају државни надзор“, као и да неће помагати у ојачавању кинеске репресије, неће ширити мржњу или промовисати насиље. У свом интервјуу за Њујорк тајмс, рекао је да Америка „треба да успостави стандарде у очувању приватности који треба да буду слични европским“.

Бајден се није удубљивао у проблем аутоматизације као, рецимо, Берни Сандерс. Међутим, на својој веб-страници каже да „не прихвата дефетистички став да снаге аутоматизације и глобализације чине Америку неспособном да задржи добро плаћене послове и да их створи још више“, и позива на основну заштиту запослених од аутоматизације и на инвестирање од 300 милијарди долара у истраживање и развој вештачке интелигенције (као и електрична возила и 5G мреже). Једно од подручја око којих ће се ставови разилазити је сигурно улога коју платформе друштвених медија треба да имају у контролисању дезинформација, посебно ако потичу са председниковог налога. Ипак, то не значи да ће и проблем „лажних вести“ нестати.
Дезинформације су веће од самог Доналда Трампа, упозоравају стручњаци.

 • Обавештење о пријему бруцоша

  Пријем деветнаесте генерације студената Рачунарског факултета одржаће се у суботу, 2. октобра 2021. у просторијама факултета (Трг Републике 5). Пријем ће бити организован према распореду који ће бруцоши добити мејлом. Настава на Факултету за све студенте почеће у понедељак, 4. октобра 2021. према важећем распореду.  Добро дошли!

 • Изабрани стипендисти РАФ-а за 2021/2022. годину

  Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама.    Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2021/2022. годину.  Додељено је 8 пуних и 14 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2021. године. 

 • Златни Пингвини са РАФ-а поново у светском програмерском врху

  Фантастична прогамерска екипа RAF Penguins не престаје да ниже успехе. Престижно информатичко ICPC такмичење завршавају на сјајном другом месту које им је донело златну медаљу, прво место на Балкану и пласман на, друго по реду, светско ACM финале.   Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета, Алекса Плавшић, Павле Мартиновић и Алекса Милисављевић, показали су још једном на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу (ICPC) које су завршили у самом врху. На такмичењу које је одржано онлајн 23. маја 2021. године освојили су друго место.

 • Директор Мајкрософт развојног центра о Рачунарском факултету

  У интервјуу са Драганом Томићем, директором Мајкрософт развојног центра у Србији (Microsoft Development Center Serbia - MDCS) који је приредио РТС, говорило се о профилима људи које Мајкрософт тражи у Србији. Као један од најбољих послодаваца у Србији који броји између 300 и 400 запослених, MDCS унапређује свој тим и запошљава нове инжењере. Неретко су управо студенти Рачунарског факултета кадар који испуњава критеријуме запошљавања у овој престижној ИТ компанији. Ову чињеницу истакао је Драган Томић у поменутом интервјуу, нагласивши:  "Првенствено тражимо техничке људе. Доста их долази са ЕТФ-а јер је највећи, онда Математички и Рачунарски факултет у Београду. Долазе са ПМФ-а из Новог Сада, са ФТН-а из Новог Сада. Имамо људе из Крагујевца, Ниша. Из целе Србије имамо људе са наших техничких факултета." Мајкрософт развојни центар у Србији први је у Југоисточној Европи и један је од свега 20 развојних центара широм света. Како је компанија увећавала свој програмерски тим, тако је растао и број студената Рачунарског факултета који су им се придружили. Наши садашњи и дипломирани студенти започињали су своју професионалну каријеру праксом, али су у Мајкрософту нашли и запослење. Више о каријерама РАФ-оваца и компанијама у којима раде прочитајте у одељку АЛУМНИ. Цео интервју на тему "Какве људе Мајкрософт тражи у Србији" доступан је на ЛИНКУ.

 • Студенти РАФ-а први на Planet Балкан хакатону

  Фондација „Serbian Case for Space“ заједно са фирмом „Planet“, чије је седиште у Сан Франциску, организовала је 31. октобра и 1. новембра први Planet Balkan Hackathon који се одржао онлајн и у ком је учествовало око 40 тимова. На овом такмичењу бирала се једна од три теме ("Климатске промене", "Пољопривреда" или "Паметни градови") и задатак је био креирати решење користећи сателитске податке које је обезбедила компанија Planet. Прво место је освојила екипа GitGud у чијем су саставу четири студента Рачунарског факултета : Павле Галантић, Павле Прица, Андрија Милојевић и Илија Павловић.  

 • Виктор Лучић освојио је прво место на престижном CodeIT такмичењу

  Виктор Лучић, студент Рачунарског факултета, освојио је прво место у финалу у сениорској конкуренцији на престижном међународном такмичењу из програмирања CODEIT одржаном 14. јуна 2020. године. Ове године такмичење је одржано онлајн, а седиште координатора такмичења било је у Софији.    Поред Виктора у финалу су се такмичила још два студента са РАФ-а -  Алекса Плавшић и Новак Живанић, а укупно њих шесторо из Србије.    О каквом успеху је реч, сведочи и чињеница да је од укупно 23 финалиста, Рачунарски факултет имао чак три представника, а да се за место у финалу од октобра до маја, борило више од 100 учесника.    РАНГ ЛИСТА

 • РАФ-овци убедљиво најбољи на Првом РАФ Хакатону

  На Првом РАФ Хакатон-у, одржаном 21. и 22. децембра 2019. године на Рачунарском факултету, прва три места освојили су тимови студената са РАФ-а. Тријумфовао је тим Кмице кога су чинили Вукоман Стојановић, Стефан Бургић, Душан Здравковић и Миљан Текић, друго место освојила екипа RAFx у саставу Бранко Фулурија, Милош Милуновић, Вања Пауновић и Михаило Вигњевић . Треће место припало је тиму Runtime<T>error, а чинили су га Лука Јовичић, Ђорђе Величковић и Лазар Булић. Од укупно 118 пријављених студената са чак 12 факултета из целе земље, 8 тимова је добило прилику да учествује на Хакатону. Осим са Рачунарског факултета, у финалу су учествовали тимови са Факултета организационих наука, Електротехничког факултета и Математичког факултета из Београда, као и Факултета техничких наука из Новог Сада.   Такмичари су добили прилику да у року од 24 часа искажу своје идеје и знање одговоривши на задату тему. Наиме, задатак је био осмислити најбољи метод за истраживање тржишта користећи све јавно доступне податке и алате.

 • Бриљантан успех студената Рачунарског факултета на највећем регионалном студентском такмичењу у Европи

  Студенти Рачунарског факултета постигли су бриљантан успех освојивши треће место на највећем регионалном студентском такмичењу из информатике за Југоисточну Европу ICPC, које је одржано у суботу 19. октобра 2019. у Букурешту у Румунији. У оштрој конкуренцији, коју је чинио чак 101 тим из Југоисточне Европе, тим Рачунарског факултета кога су чинили Алекса Плавшић студент четврте године, Алекса Милисављевић студент друге године и Павле Мартиновић студент прве године, са лакоћом је успео да освоји треће место и на тај начин да се пласира у финале такмичења, које ће се одржати у Москви крајем јуна 2020.године. Током пет сати, колико је трајало такмичење, тимови из Босне, Румуније, Бугарске, Украјине, Турске Грчке, Молдавије, Кипра и Србије решавали су 11 задатака из алгоритама и структура података. Из Србије, такмичила су се 3 тима са Рачунарског факултета и 3 тима са Електротехничког факултета. Наш тим РАФ Penguins кога чине ова три сјајна момка заблистао је својим пуним сјајем, оставивши далеко иза себе остале тимове из Србије, али и из осталих земаља које су се такмичиле. Све ово је доказ да најбољи студенти Србије долазе са РАФ-а! Са нестрпљењем чекамо такмичење у Москви и надамо се да ће наш тим засијати још јачим сјајем!         

 • Доминација студената РАФ-а на Електријади 2019

  Рачунарским факултетом у Београду одјекнуле су најбоље могуће вести које се на факултету могу чути. На Електријади 2019 у категорији алгоритми и структуре података студенти Рачунарског факултета били су најбољи! У екипном такмичењу студенти Рачунарског факултета у Београду освојили су прво и друго место оставивши иза себе тимове са Електротехничког факултета у Београду. Првопласирану екипу РАФ 1 чине студенти : Алекса Милисављевић, Никола Јовановић  и Богдан Бакарец. Друго место освојила је екипа РАФ 2 коју чине Огњен Ђуричић, Филип Ћосовић и Стефан  Максовић.

 • Успеси студената РАФ-а на Електријади 2019 се настављају

  Након великог успеха који су студенти Рачунарског факултета постигли у категорији: алгоритми и структуре података што смо већ са поносом истакли, сада се дичимо новим успесима наших студената. Наиме тим Рачунарског факултета кога чине студенти: Никола Јовановић, Ђорђе Анђелковић и Михаило Вигњевић освојили су друго место на екипном такмичењу из информатике на Електријади 2019.