ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Kako ponovo pokrenuti oštećenu ili zastarelu strategiju bezbednosti

Direktori za bezbednost informacija opisuju kako prepoznaju kada im je potrebna nova bezbednosna strategija, proces njenog razvoja i uveravanje zainteresovanih strana u potrebu ponovnog pokretanja. Strategija bezbednosti preduzeća treba da bude poput vremenskog izveštaja: podložna čestim ažuriranjima. Ako se dopusti da plan bezbednosti ne bude sinhronizovan sa trenutnim i novim pretnjama, kao i sa razvojem preduzeća i tehnologija, mogu se otvoriti vrata finansijskim i reputacijskim katastrofama.

Mnogi elementi doprinose sveobuhvatnoj bezbednosnoj strategiji i isto toliko faktora može da obori plan bezbednosti koji je nekad bio kolosalan ili da dovedu do njegove zastarelosti. „Ljudi, procesi i tehnologija su ključna područja“, kaže Greg Carrico, viši menadžer za sajber bezbednost u kompaniji za poslovno i tehnološko savetovanje Capgemini North America. „Kompanije koje ne prate puls trenutnih događaja, automatizacije procesa, i koje ne preispituju cikluse i trenutne tehničke veštine mogu stalno da se bore za zaštitu svojih najkritičnijih predmeta, čak ni ne sluteći da su ih akteri pretnji uzeli za svoje ciljeve.“

Pokazatelji neefikasne strategije bezbednosti

Najbolji bezbednosni planovi su jasni, relevantni i lako razumljivi svima u celom preduzeću. „Vaša strategija mora biti izvodljiva, prihvatljiva, pogodna, pristupačna i razumljiva“, kaže brigadni general (u penziji) Gregory J. Touhill, prvi savezni direktor za bezbednost informacija (CISO - Chief Information Security Officer) i trenutno vanredni profesor na Heinz College of Information Sistems and Public Policy Univerziteta Carnegie Mellon . „Kao vojni zapovednik znao sam da je naša strategija zastarela ili neefikasna kada moji vojnici nisu mogli jasno da mi je opišu“, kaže on. „Kada vojska ne zna vašu strategiju ili kako joj doprinosi, to je veliko zvono za uzbunu.“

Očigledan znak zastarele strategije bezbednosti je sveukupan nedostatak relevantnosti. „Da bi se osiguralo da kritični bezbednosni resursi pomažu u ispunjavanju ključnih strateških ciljeva, neophodno je da strategija bezbednosti bude direktno usklađena sa osnovnim komponentama u poslovnoj strategiji organizacije“, kaže Brennan P. Baybeck, potpredsednik Oracle-a i CISO za korisnike usluge.

Još jedan ključni pokazatelj zastarelog plana bezbednosti je da ga pokreće usklađenost. „Iako usklađenost može biti važna i neophodna komponenta u mnogim bezbednosnim strategijama, ne bi je trebalo koristiti za sveukupno vođenje bezbednosne strategije, čak ni u organizacijama sa manjim programima i ograničenim resursima“, upozorava Baybeck.

Loš plan bezbednosti obično se može brzo otkriti uz malo osnovnog traženja i razgovora sa saradnicima o trenutnoj bezbednosnoj kulturi preduzeća i merama unutrašnje odgovornosti. „Ključni pokazatelji uključuju snažno oslanjanje na politike i nepostojanje budžeta i alata za bezbednost“, kaže Annalea Ilg, CISO u savetodavnoj firmi za poslovnu transformaciju Involta. Ostali pokazatelji uključuju nedostatak upravljanja bezbednošću, lošu dokumentaciju i neuspeh u prihvatanju holističke bezbednosti.

Još jedan znak zastarelog bezbednosnog plana je kada se organizacija neprekidno muči sa reagovanjem na pretnje, kaže George Freeman, savetnik za prevare i rešavanje identiteta u LexisNexis Risk Solutions Government. „Na primer, u strategiji dubinske odbrane organizacije često ponestaje resursa u borbi sa pretnjama koje se neprestano pojavljuju na unutrašnjim zaštićenim mrežama“, primećuje on.

Uskladite strategiju bezbednosti sa rizikom

Svako planirano pokretanje nove strategije bezbednosti trebalo bi da bude dizajnirano tako da bude u skladu sa trenutnim izgledima rizika organizacije. „Postoje različiti faktori koji mogu dovesti do toga da organizacija promeni tendenciju i toleranciju na rizike, pa je važno da lideri sajber-bezbednosti razumeju ove faktore i prilagode svoju strategiju u skladu s njima“, savetuje Sounil Yu, rezident CISO-a u YL Ventures, firmi fokusiranoj na sajber-bezbednost rizičnog kapitala.

Faktori koji su posebno relevantni za planiranje sajber bezbednosti uključuju promene u trenutnom poslovanju, tehnologiji ili okruženju pretnji. „Kada se jedan ili više ovih faktora promeni, a strategija nije predvidela promene, pojavljuju se znaci koji sugerišu da je strategija zastarela i da je treba nanovo pokrenuti“, objašnjava Yu.

Planiranje i priprema ponovnog pokretanja sistema bezbednosti

Utvrđivanje koje bezbednosne strategije i taktike funkcionišu, a koje ne uspevaju, obično predstavlja prvi korak u okretanju ponovnom pokretanju sistema zaštite. Proces se nastavlja utvrđivanjem trenutnih i planiranih potreba i ciljeva organizacije, a zatim utvrđivanjem kako će nova bezbednosna strategija pomoći u postizanju tih ciljeva. „Obavezno razvijajte kanale komunikacije sa funkcionalnim vlasnicima ... i shvatite njihove prioritete“, kaže Tom Conklin, CISO za dobavljača platforme za upravljanje podacima Fivetran.

Brian Phillips, direktor globalne strategije bezbednosti kod programera tehnologije za upravljanje posetiocima kancelarije Traction Guest, kaže da mu je bilo korisno da kreativno razmišlja dok planira od nule. „Zaboravite na to koje sisteme koristite i kako danas radite stvari“, predlaže on. Umesto toga, usredsredite se na ono što će vam sutra biti dostupno i izgradite novu strategiju bezbednosti oko tog cilja. „Nikada ne bismo smeli da dozvolimo da sistemi diktiraju naše procedure ili strategiju“, dodaje on. „Dobra bezbednosna aplikacija će se pridržavati vašeg procesa.“

Inicijativa za ponovno pokretanje trebalo bi da bude povezana sa svim poslovnim timovima preduzeća, a ne samo sa IT-om i vođama i osobljem bezbednosti. „U današnje vreme svaki poslovni tim donosi odluke i sprovodi tehničke projekte koji utiču na bezbednost kompanije“, primećuje Ben Vaugh, OCD za pružanje zdravstvene zaštite Redox. „Trebalo bi da započnete od partnerstva sa svim ovim timovima kako biste razumeli kako oni rade, koje su njihove potrebe i kako mogu najbolje da utiču na poslovanje.“

Da bi se stekao maksimalan uvid u trenutne i buduće bezbednosne potrebe preduzeća, Ben de Bont, CISO u programu platforme za upravljanje radnim tokovima ServiceNow, preporučuje anonimno anketiranje članova bezbednosnih timova na svim nivoima kako bi se procenilo zadovoljstvo, prikupili detalji o trenutnim i potencijalnim preprekama i zatražile ideje za poboljšanje. "Takođe je važno komunicirati sa poslovnim liderima o njihovim ciljevima i namerama i o tome kako bi se bezbednosni zahtevi, kao što su obaveze privatnosti, propisi i površina napada, mogli promeniti kao rezultat ponovnog pokretanja sistema."

Yu podstiče planere novog pokretanja da potraže savete od najšireg mogućeg kruga zainteresovanih strana. „Ovo je posebno važno za sajber bezbednost, jer uključuje izazove dugotrajnih pretpostavki“, kaže on. Dobijanje podataka iz što većeg broja relevantnih izvora pomaže da se olakša prihvatanje, a istovremeno se osigurava da planeri dobiju mišljenja upućenih pojedinaca koja bi inače mogla da se previde. Svaki put kad se strategija revidira, ljudi obično žele da znaju zašto su promene neophodne. Dubinsko istraživanje zainteresovanih strana pomoći će da se ublaži strahovanje, istovremeno se podstakne podrška i prihvatanje plana.

Ilg predlaže organizovanje strategije ponovnog pokretanja po operativnim, taktičkim i strateškim linijama. „Morate da provedete ljude celim putem“, kaže ona. „Okupite tim iz različitih odeljenja koji će vam pomoći da primenite ... formalni vremenski raspored i referentne tačke u projektu“. Ilg preporučuje izgradnju podrške širom preduzeća tako da im se objasni zašto je strategija ponovnog pokretanja neophodna i kuda cilja. „Ako ne budete utvrdili kako da postignete prihvatanje, strategija će biti stalna borba.“

Uveravanje zainteresovanih strana u prednost novnog pokretanja sistema bezbednosti

Popularni način da se dobije podrška za ponovno pokretanja sistema bezbednosti je dokazivanje kako će strategija pozicionirati organizaciju da poveća prihod ili da se kvalifikuje za nove mogućnosti prihoda, kaže Jeremy Haas, bivši stručnjak za ciber-bezbednost CIA-e i američkih vazduhoplovnih snaga, trenutno direktor za bezbednost informacija u kompaniji LookingGlass Cyber Solutions. Kada se jaka bezbednost prikaže kao metod pozicioniranja na tržištu, ona postaje pokretač prodaje, a ne režijski trošak, objašnjava on. „To često vidimo kada organizacije pružaju usluge klijentima u visoko regulisanim industrijama, poput finansija, zdravstva ili vlade.“

Touhill veruje da je za dobijanje podrške lidera preduzeća za ponovo pokretanje bezbednosne strategije najbole da se ona potkrepi značajnim i proverljivim podacima. „Odbori i viši lideri tradicionalno prihvataju ubedljive podatke i svedočenja/preporuke stručnjaka“, kaže on. „Izgradnja saveza unutar organizacije je korisna da bi se drugi stariji lideri u organizaciji angažovali da govore u znak podrške novoj strategiji.“

Ponovno pokretanje sistema obično se najbolje prihvata kada se poslovnim liderima bezbednost predoči kao pokretač rešenja, kaže Carrico. „Pokazivanje kako bezbednosni program pruža spokoj krajnjem korisniku, bio on interni zaposlenik ili kupac kompanije ... daje pozitivne rezultate.“

Prilikom prezentacije, ne pokušavajte da bombardujete rukovodstvo tajanstvenim tehničkim objašnjenjima, savetuje Ilg. „Govorite upravljačkom terminologijom i prikažite kako izgleda uspeh, zajedno sa misijom, vizijom i značajem za kompaniju“, kaže ona.

Izvor: CSO

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.