ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Kako rešiti pet glavobolja sa Windowsom 10

Microsoft je tokom godina uveo brojna poboljšanja Windowsa 10, ali i dalje ima nekih dosadnih nedostataka. Mi vam pomažemo da ih rešite. Kada je debitovao 2015. godine, Windows 10 je rešio nekoliko problema koji su bili endemski u ranijim verzijama Windows-a - posebno Windowsa 8 - i Microsoft od tada neprekidno unapređuje Windows 10. Ali još uvek je daleko od savršenog operativnog sistema i ima svoje muke. Pregledom različitih korisničkih diskusija (kao i sopstvenih iskustava) identifikovali smo pet problema na koje se mnogi ljudi žale: česta, nezgodno tempirana ažuriranja Windowsa 10; izgubljeni prostor na disku; tromo pokretanje; dosadna obaveštenja; i problemi sa menijem Start.

Ali ne brinite, pomoć je na putu. Istražili smo načine kako da rešimo ove probleme (ili ih bar učinimo malo manje iritirajućim). Evo nekoliko rešenja koja će učiniti Windows 10 prijatnijim za upotrebu.

Imajte na umu da je ova priča ažurirana za Windows 10 oktobar 2020 Update, verzija 20H2. Ako se niste prebacili na tu verziju Windowsa 10, stvari bi za vas mogle izgledati ili funkcionisati malo drugačije.

1. Preuzmite kontrolu nad ispravkama za Windows 10

U ranim danima Windowsa 10, najveća žalba koju smo čuli bila je činjenica da su mnogi korisnici - posebno oni koji koriste Windows 10 Home - imali nedovoljno kontrole nad instaliranjem ispravki za Windows 10. Za razliku od ranijih verzija Windowsa, Windows 10 vam nije dozvoljavao da odaberete koje ispravke ćete instalirati. Čim bi Microsoft izdao ispravku, vaš računar bi je odmah instalirao, često se pri tom ponovno pokretao i prekidao ono što ste radili.

Korisnici izdanja Windows 10 Enterprise i Education obično su bili zaštićeni (i još uvek jesu) od haosa ažuriranja jer su njihova IT odeljenja kontrolisala vreme ažuriranja pomoću alata kao što su Windows Update for Business, Windows Server Update Services ili Microsoft Endpoint Configuration Manager. Korisnici Windowsa 10 Pro takođe su imali na raspolaganju nekoliko alata za odlaganje ažuriranja. Ali korisnici Windowsa 10 Home bili su za ažuriranje na milosti i nemilosti Microsoftovih ćefova.

Dobra vest je da Microsoft vremenom polako poboljšava pristup ažuriranjima za Windows. Pre nekoliko godina počeo je da dozvoljava korisnicima da kontrolišu doba dana kada će se instalirati ispravke, da ne bi prekidali važan posao. Početkom 2019. godine Windows Update je počeo da dozvoljava korisnicima Windowsa 10 Home i Pro da odlože instaliranje polugodišnjeg ažuriranja funkcija (onih koja dobijaju sopstvene brojeve verzija Windows 10) do 18 meseci ili da ih čak u potpunosti preskoče. Pored toga, korisnici izdanja Windows Home i Pro mogu manje ispravke da stave na čekanje do 35 dana.

Ali nije očigledan način na koji kontrolišete kada će Windows da instalira ispravke, ili kako da ih pauzirate. Evo šta treba da znate da biste preuzeli odgovornost.

Različite metode za odlaganje ažuriranja karakteristika i kvaliteta

Kada se izda novo ažuriranje funkcije, Windows ga ne instalira na vaš računar automatski. Umesto toga, Windows vas obaveštava da je ažuriranje dostupno - porukom i linkom „Download and install“ u oknu Windows Update Settings. Da biste došli do tog okna, kliknite na dugme Start i izaberite Settings> Update & Security> Windows Update. Ako vidite link „Download and install“ i ne želite da instalirate ispravku, zanemarite poruku; vaš računar ostaje kakav jeste. U bilo kom trenutku kada želite da instalirate ispravku, kliknite na link i pratite uputstva.

Imajte na umu da će Windows 10, kada vaša trenutna verzija operativnog sistema dostigne ono što Microsoft naziva „end of service“ (kraj usluge) - tačku u kojoj je Microsoft više ne podržava, instalirati noviju ispravku funkcije, svidelo vam se to ili ne. Za korisnike verzija Home i Pro to je obično 18 meseci nakon izdavanja vaše trenutne verzije Windows-a.

Uprkos tome, teoretski je moguće potpuno preskočiti neka ažuriranja funkcija. Ako se izdaju na svakih šest meseci, možete da instalirate jednu verziju, odbijete da instalirate sledeću koja naiđe, a zatim instalirate onu nakon toga. (Pogledajte „Microsoft surrenders control over Windows 10 upgrades: What you need to know“ za više detalja.)

Iako većinu manjih ispravki koje se izdaju između ažuriranja funkcija, poznatih i kao ažuriranja kvaliteta, ne možete da onemogućite, možete da ih pauzirate do 35 dana. Da biste pauzirali ažuriranja iz nedelje u nedelju, do 35 dana, idite na Settings > Update & Security > Windows Update i kliknite na Pause updates for 7 days. Posle sedam dana to možete učiniti još nekoliko puta, ukupno pet puta, da biste odložili za 35 dana.

Ako želite da pauzirate ažuriranja do 35 dana odjednom, izaberite Advanced options na ekranu Windows Update. Pomerite sadržaj nadole do odeljka „Pause updates“ i kliknite na Select date. Pojaviće se pomična lista svih dana u narednih 35 dana. Izaberite dan na koji želite da se ažuriranje instalira i ažuriranje će do tada biti pauzirano.

Za više detalja o instaliranju ispravki za kvalitet, uključujući nove opcionalne ispravke kvaliteta koje je Microsoft uveo 2020, pogledajte „How to handle Windows 10 updates“.

Kontrolišite vreme instalacije Windows ažuriranja

Još jedan koristan način za smanjenje glavobolje zbog ažuriranja sistema Windows je ograničavanje doba dana kada se ona instaliraju na vaš računar, tako da ne prekidaju vaš rad. Na ekranu Windows Update kliknite Change active hours. Na ekranu koji se pojavi možete ručno da odaberete radno vreme na računaru klikom na vezu Change pored trenutnih aktivnih sati. Na ekranu koji se pojavi odaberite radno vreme koje obično koristite na računaru. Ažuriranja se neće instalirati tokom tih sati. Međutim, imajte na umu da ukupan broj aktivnih sati ne može biti veći od 18.

Vaš sistem može ili ne mora ponovo da se pokrene da bi instalirao ispravke za Windows. Tipično, za ispravke koje dodaju definicije virusa za sistem Windows Defender ponovno pokretanje nije potrebno, dok za ostale ispravke jeste. Podrazumevano, računar će se ponovo pokrenuti da bi završio instaliranje ispravki samo tokom neaktivnih sati.

Ako želite da vas Windows putem ikone na sistemskoj paleti upozori da računar treba ponovo da se pokrene da bi završio instaliranje ispravke, idite na ekran Windows Update i kliknite na Advanced options (Napredne opcije). U odeljku „Update notifications“ na ekranu koji se pojavi pomerite klizač „Show a notification when your PC requires a restart to finish updating“ na On.

Kada je ispravka preuzeta, ali još uvek nije instalirana, videćete je na ekranu Windows Update. Ako želite da se preuzeta ispravka odmah instalira, na ekranu Windows Update kliknite Restart now (Ponovo pokreni odmah). Ako želite da se računar ponovo pokrene u određeno vreme, kliknite na Restart options i izaberite dan i vreme kada želite da se računar ponovo pokrene. (Računar mora biti uključen i priključen.)

Možete još više učiniti da izvršite kontrolu i nad Windows ažuriranjima, uključujući potpuno zaustavljanje ispravki i deinstaliranje problematičnih ispravki. Za više detalja, pogledajte „How to handle Windows 10 updates“.

2. Ispravite probleme u meniju Start

Kada je prvi put najavljeno da će Windows 10 vratiti meni Start, koji je Microsoft uklonio u Windowsu 8, mnogi korisnici su to pozdravili. Ali nakon što je Windows 10 objavljen, neki ljudi su počeli da se žale na probleme sa menijem Start - nije se pokrenuo kada su kliknuli na dugme Start, ili se zamrznuo, ili su se poneke stavke pojavljivale ili nestajale. Ako imate problema sa menijem Start, ne bojte se; postoji nekoliko načina na koje možete pokušati da ih rešite.

Napomena: Pre nego što isprobate bilo koju od ovih tehnika, najpre ponovo pokrenite računar. Ponekad će samo ponovno pokretanje popraviti stvari.

Proveriti ažuriranja

Postoji šansa da će ispravka Windowsa rešiti problem - Microsoft neprekidno u svojim ispravkama uklanja greške. Da biste bili sigurni da imate sve najnovije ispravke za Windows, idite na Settings > Update & Security > Windows Update i izaberite Check for updates. Ako se pronađe neka ispravka, instalirajte je. Možda će biti potrebno da ponovo pokrenete računar da bi ispravka stupila na snagu.

Upotrebite PowerShell da biste popravili oštećene fajlove

Ako meni Start i dalje ne radi kako treba, problem su možda oštećeni fajlovi. Da biste ih pronašli i popravili, možete koristiti alatku za komandnu liniju pod nazivom PowerShell koja je ugrađena u Windows:

Ukucajte powershell u Windows polje za pretragu, kliknite desnim tasterom Windows PowerShell u rezultatima pretrage i izaberite Run as administrator. To će pokrenuti PowerShell.

Ako iz nekog razloga okvir za pretragu ne radi, pritisnite taster Windows + R na tastaturi, otkucajte PowerShell i pritisnite Enter. To pokreće PowerShell, ali ne i administratorski nalog koji treba da koristite. Za to je potrebno još nekoliko koraka: Desnim tasterom miša kliknite ikonu PowerShell na traci zadataka i odaberite Pin to taskbar. Zatim zatvorite PowerShell. Sada kliknite desnim tasterom miša na ikonu PowerShell na traci zadataka i izaberite Run as administrator.

Kada pokrenete PowerShell kao administrator, otkucajte sfc/scannov i pritisnite Enter. PowerShell će skenirati vaš sistem tražeći oštećene fajlove. Ovo može da potraje.

Kada PowerShell završi sa skeniranjem vašeg sistema, reći će vam da je pronašao i popravio oštećene fajlove, ili da je pronašao oštećene fajlove, ali nije mogao da ih popravi ili da nije pronašao oštećene fajlove. Ako je pronašao oštećene fajlove, ali nije mogao da ih popravi, otkucajte komandu dism/online/cleanup-image/restorehealth i pritisnite Enter. To bi trebalo da reši problem.

Napravite novi nalog lokalnog administratora ili resetujte računar

Ako ništa od ovoga ne uspe, Microsoft ima poslednji savet: Napravite lokalni administratorski nalog i, ako meni „Start“ radi na tom nalogu, premestite sve fajlove i postavke na njega; ili resetujte računar pomoću opcija oporavka Windows 10.

3. Oslobodite izgubljeni prostor za skladištenje

Windows 10 može biti halapljiv sa tvrdim diskom, posebno ako ste ga nadogradili sa prethodne verzije Windowsa ili nakon ažuriranja funkcije Windows 10. To je zato što kada nadogradite ili instalirate ispravku funkcije, Windows 10 zadržava stariju verziju operativnog sistema, za slučaj da poželite da se vratite na nju.

Ali ta stara verzija operativnog sistema zauzima nekoliko gigabajta prostora za skladištenje. Ako imate računar sa dovoljno prostora za skladištenje, ne brinite. Ali ako vam je skladištenje tesno, to može da bude ozbiljan problem.

Na primer, ja imam laptop HP Stream sa 32 GB prostora za skladištenje, a kada sam pokušao da izvršim nadogradnju na najnoviju verziju Windowsa 10, nisam to mogao da uradim - moja stara verzija Windowsa zauzimala je toliko prostora da nova verzija Windowsa nije mogla da se instalira.

Ako ste sigurni da nećete poželeti da se vratite na staru verziju Windowsa, možete lako da je izbrišete. Ona se čuva u folderu po imenu Windows.old koji ćete pronaći u direktorijumu /Windows. Umesto da ga ručno izbrišete, bolje upotrebite alatku za čišćenje diska Disk Cleanup:

1. Pokrenite alatku tako što ćete na traku za pretragu otkucati Disk Cleanup i izabrati Disk Cleanup u rezultatu pretrage koji će se pojaviti. Alatu treba nekoliko minuta da pregleda vaš sistem.

2. Kada se čišćenje diska završi, pomerite spisak fajlova koji mogu da se brišui i potvrdite polje pored „Previous Windows Installation(s)“. Ova stavka će se pojaviti samo ako na svom disku imatem neku prethodnu instalaciju Windows-a.

3. Kliknite OK.

Stara verzija operativnog sistema Windows biće izbrisana i dobićete prostor na disku.

4. Ubrzajte pokretanje sistema Windows

Od trenutka kada je Windows 10 objavljen, ljudi su počeli da se žale da im je vreme pokretanja sporije nego u prethodnim verzijama Windows-a. Ako vas nervira letargično pokretanje Windowsa 10, evo dva načina da ga ubrzate:

Omogućite brzo pokretanje

Windows 10 ima funkciju pod nazivom Fast Startup, koja kombinuje normalno isključivanje sa Windowsovom funkcijom hibernacije.

Sa brzim pokretanjem, kada isključujete računar, on zatvori vaše aplikacije i odjavi sve korisnike, ali učita Windows jezgro i upravljačke programe u fajl hibernacije na vašem disku. Zatim, kada ponovo pokrenete računar, Windows učita jezgro i upravljačke programe iz fajla hibernacije, što ubrzava pokretanje.

Na vašem računaru je brzo pokretanje možda već omogućeno. Evo kako da proverite da li jeste i šta da uradite ako nije:

1. Kliknite desnim tasterom miša na dugme Start i u meniju koji se pojavi odaberite Power Options.

2. Kliknite na Additional power settings.

3. Kliknite na Choose what the Power buttons do (Odaberite šta radi dugmad za napajanje).

4. Pogledajte odeljak „Shutdown settings“ na ekranu koji će se pojaviti. Ako je potvrđeno polje pored „Turn on fast startup (recommended)“, ne morate ništa drugo da radite.

5. Ako polje nije potvrđeno, kliknite na Change Settings that are currently unavailable (Promeni postavke koje su trenutno nedostupne).

6. Potvrdite polje pored „Turn on fast startup (recommended)“ i kliknite na Save changes (Sačuvaj promene).

To je sve što je potrebno. Imajte na umu da na nekim mašinama brzo pokretanje nije dostupno. Ako je to vaš slučaj, nećete videti stavku „Turn on fast startup (recommended)“.

Koristite Task Manager da biste ubrzali pokretanje

Windows 10 Task Manager je odličan alat za upravljanje pokretanjem računara. Pomoću njega možete da onemogućiti neke programe koji se izvršavaju pri pokretanju sistema:

1. Kliknite desnim tasterom miša na traku zadataka i odaberite Task Manager.

2. Ako se Task Manager otvori kao mali prozor i prikazuje samo aplikacije koje su trenutno aktivne na vašem sistemu, kliknite na vezu More details u dnu ekrana. Ovo otvara prošireni prikaz, sa više kartica na vrhu ekrana.

3. Kliknite na Startup Tu su popisane sve aplikacije koje se izvršavaju prilikom pokretanja.

4. Kliknite desnim tasterom miša na svaku aplikaciju koju ne želite da pokrenete prilikom pokretanja sistema i izaberite Disable. I dalje ćete moći da pokrenete taj program na uobičajeni način - on se jednostavno neće pokretati prilikom pokretanja sistema.

Nekoliko dodatnih saveta: Da biste odlučili koje programe da onemogućite, pogledajte kolonu „Startup impact“ (Učinak pri pokretanju). To pokazuje da li program ima uticaj na vreme pokretanja; nizak, srednji ili visok uticaj.

Mnogi programi na listi su vam možda nepoznati i nećete biti sigurni da li da ih onemogućite ili ne. Kliknite desnim tasterom miša na svaki koji ne prepoznajete i izaberite Search online. To će pokrenuti pretragu imena fajla na mreži. Pregledajte rezultate; obično ćete videti šta taj program tačno radi, pa ćete moći da odlučite da li da se pokreće prilikom pokretanja sistema.

Takođe možete desnim tasterom miša kliknuti bilo koji program na listi i odabrati Open file location. To će otvoriti Windows Explorer u folderu u kojem se nalazi .exe fajl programa. To je još jedan znak koji ukazuje na namenu programa i na to da li treba onemogućiti njegovo pokretanje pri pokretanju sistema.

5. Isključite dosadna obaveštenja

Windows 10 Action Center vam šalje obaveštenja o vašoj e-pošti, društvenim medijima, ažuriranjima softvera, sistemskim porukama i još mnogo toga. To može biti korisno ili jako dosadno, u zavisnosti od vaše ličnosti i od broja obaveštenja.

Međutim, postoji jednostavan način da isključite obaveštenja od aplikacije do aplikacije ili da ih sve zaustavite jednim potezom:

1. Idite na Settings > System > Notifications & actions.

2. Videćete šest vrsta obaveštenja koja možete da isključite: obaveštenja koja se pojavljuju na zaključanom ekranu, podsetnici i dolazni VoIP pozivi koji se pojavljuju na zaključanom ekranu, saveti „Windows welcome experience“ koji se pojavljuju nakon ažuriranja i povremeno kada se prijavite, saveti i trikovi koji se pojavljuju dok koristite Windows i obaveštenja iz aplikacija i od drugih pošiljalaca. Na ovom ekranu takođe imate mogućnost da dozvolite obaveštenjima da puštaju zvukove ili da zabranite zvukove.

3. Isključite bilo koju vrstu obaveštenja tako što ćete ukloniti znak za potvrdu iz polja pored nje. Dve najupornije vrste su obaveštenja iz aplikacija i od drugih pošiljalaca, kao i Windowsovi saveti i trikovi, pa razmislite o tome da ih isključite. Imajte na umu da se obaveštenja iz aplikacija i od drugih pošiljalaca isključuju drugačije od ostalih: Pomerite klizač ispod „Get notifications from apps and other senders“ (Dobijajte obaveštenja od aplikacija i drugih pošiljalaca) na OFF.

4. Ako želite neka obaveštenja od aplikacija i drugih pošiljalaca da zadržite, a druga ne, ne okrećite taj klizač na OFF. Umesto toga, idite dole na odeljak „Get Notifications from these senders“ (Dobijte obaveštenja od ovih pošiljalaca) i pomerite klizač na OFF za one aplikacije i usluge od kojih ne želite da primate obaveštenja.

Izvor: COMPUTERWORLD

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.