ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

Велика почасна награда за тим RAF Penguins на светском финалу најпрестижнијег информатичког такмичења ICPC у Москви

Легендарни тим RAF Penguins наставља да бриљира на светској такмичарској програмерској сцени!

Тим студената Рачунарског факултета освојио је велику почасну награду (High Honors) на светском финалу ICPC такмичења - најпрестижнијег тимског такмичења у решавању алгоритамских проблема одржаном у Москви.

Тим RAF Penguins остварио је најбољи пласман од свих тимова из Србије до сада на финалима овог престижног такмичења, заузевши 24. место у конкуренцији 117 тимова из целог света. Овај феноменалан резултат забележио је тим који су чинили Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић уз пратњу тренера Душана Здравковића, иако је тим био значајно ослабљен јер трећи члан RAF Penguins-a, Алекса Плавшић, није био у могућности да дође у Русију из објективних разлога.

Подсећања ради, сјајан тројац изборио је пласман у овогодишње светско финале ICPC такмичења освојивши треће место на регионалном ICPC такмичењу за југоисточну Европу које је одржано у октобру 2019. године у Букурешту. Првобитно је планирано да се светско финале ICPC такмичења одржи у јуну 2020. године, али је због неповољних епидемиолошких услова одложено и одржано 5. октобра ове године.

Врхунско програмерско знање талентовани студенти Рачунарског факултета показали су и у мају 2021. године на квалификацијама за светско финале ICPC за наредну годину, где су освојили златну медаљу и тиме обезбедили учешће на светском ICPC финалу 2022. године у Бангладешу.

Снимак целог ICPC такмичења у Москви можете погледати овде.

НАСТАВА НА РАЧУНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022.

Пре почетка наставе сви студенти су се изјаснили да ли хоће наставу да прате у просторијама Факултета, или преко Zoom платформе од куће. Жеље студената II, III и IV године у потпуности су испуњене, док студенти I године, због превеликог броја заинтересованих, наставу прате на Факултету сваке друге недеље (задовољен критеријум од 4m2 по студенту).

Настава се одржава по унапред утврђеном, уобичајеном распореду. У свим учионицама обезбеђени су екрани по којима може да се пише и који су преузели улогу табли. Оно што се пише по екранима, као и унапред припремљене презентације, видљиве су преко пројектора студентима у учионицама, а студенти који наставу прате од куће виде то на свом екрану и чују глас наставника. И студенти који наставу прате од куће могу да постављају питања, да одговарају на питања наставника и на други начин учествују у настави.

Сваки одржани час аутоматски се снима, тако да је доступан студентима и за касније прегледање.

Рачунарски факултет

Студијски програми

Microsoft Excel постаје програмски језик

То је можда најстарији софтвер који је још увек у широкој употреби. Пре 34 године, само три године након што је компанија „Епл“ представила своје прве Мац рачунаре, компанија „Мајкрософт“ је објавила прву верзију своје познате Excel табеле, која је у почетку била тек груба копија ВисиЦалц-а Дена Бриклина. У једном новинском чланку који се појавио 2017. године истиче се да извршни директор компаније Сатја Надела назива Excel најважнијим производом широке потрошње „Мајкрософта“, при чему је истакао да има преко 750 милиона корисника. Чини нам се да присуствујемо значајном историјском догађају када једна од највећих светских корпорација оснажује кључну компоненту свог софтверског пакета Оффице, јер је сасвим сигурно да Excel добија надоградњу у облику нове и врло важне функције. Стручњаци у компанији верују да су коначно претворили Excel у пуноправни програмски језик, захваљујући увођењу нове функције под називом LAMBDA. „Uz LAMBDA, Excel је постао комплетан у Тјуринговом смислу. Сада, у принципу, можете да напишете било које прорачуне на Excel језику за формуле“, објављено је на блогу компаније.

„Пошто је прошао Тјурингов тест, можемо рећи да је Excel постао пуноправни програмски језик“, објављено је у једном новинском чланку. При том, реакција стручне заједнице охрабрује, а стручњаци у компанији са одушевљењем замишљају веште Excel кориснике како креирају функције. Навешћемо промене, као и како ће оне утицати на даљи развоја Excelа као програмског језика.

Програмирање помоћу програма Excel

Корисници Excelа већи део свог посла обављају помоћу формула – где унос у ћелију започиње знаком једнакости праћеним неком врстом прорачуна (“= А2 + Б2”). „Мајкрософтов“ блог назива формуле најшире коришћеним програмским језиком на свету, који је увек био ограничен на унапред дефинисани скуп опција. Да би покренули сопствене прилагођене функције, корисници су морали да користе други „Мајкрософтов“ програмски језик заснован на макроима, Висуал Басиц за апликације. (Или, почев од 2018. године, JavaScript – и наравно „Мајкрософтов“ JavaScript-superset TypeScript.) У видео-појављивању на Симпозијуму о принципима програмских језика (ПОПЛ) 2021, дугогодишњи стручњак из „Мајкрософта“ Сајмон Пејтон Џоунс приметио је да су Excelови крајњи корисници заиста имплементирали функције користећи ЈаваСцрипт, што је поновио у посту на блогу Microsoft Ресеарцх старији главни стручњак и виши главни менаџер истраживања. „Много више корисника је написало Excel формуле него што има програмера C, C ++, C #, Java и Python на свету.“

Сада сви ти корисници могу да пишу праве програме, али не морају да изађу из света Excel формула. Прецизније, формуле написане у Excelу сада могу да се „умотају“ у наведену функцију ЛАМБДА, а затим да се позову са било ког места у прорачунској табели. Пошто подржава рекурзивно програмирање, своју именовану функцију можете да позовете из своје именоване функције. Расположиви називи налазе се у опцији Наме Манагер која је смештена на Excelовој траци са алаткама Формулас. Корисници могу да уносе коментар приликом креирања своје функције. „Мајкрософтов“ стручњак Џек Вилијамс је на Симпозијуму истакао: „У програму Excel сада је могуће створити стварна и потпуна програмска искуства ... Сада можемо да почнемо да стварамо нешто што изгледа као прави програм.“

На блогу је дат пример ћелије чија вредност укључује име функције. Вредност која је на крају приказана у тој ћелији је резултат наведене функције, а аргумент те функције је адреса друге ћелије. Функција, такође, може да прихвати низ (који садржи више вредности) као свој аргумент – откако је Excel почео да додаје могућност дефинисања низова у програму Excel у септембру 2018. године. Функција може да пошаље низ као повратну вредност, при чему се њене вредности „преливају“ у више ћелија. У својој видео-презентацији на Симпозијуму, Вилијамс пише функцију која тренутно генерише календар. У објави на блогу постоји обећање да ће у будућности бити доступно више функција за низове и да компанија ради на „ефикасним применама комбинатора за обраду низа, као што су MAP и REDUCE“ који ће се користити на излазу именованих функција. Стручњаци се надају да ће се развој наставити и да ће се створити интегрисано развојно окружење у једном тренутку.

Сан из 2004. године

За Сајмона Пејтона Џоунса то представља испуњење дугогодишњег сна. Говорећи на Симпозијуму, дугогодишњи стручњак у компанији и заговорник функционалног програмирања испричао је причу о посети „Мајкрософтовом“ тиму за развој Excelа још 2004. године. Тада је сазнао да је Excel као супертанкер. Има врло високу вредност, има врло велику масу, а њиме управља изненађујуће мала и презапослена посада. Тако да није лако променити курс!“ Нову функцију LAMBDA сматрају „квалитативним помаком, а не само постепеном променом“. Именоване Ламбда функције нуде програмерима висококвалитетне језичке атрибуте „модуларности“ и „поновне употребе“, поштујући један од дугогодишњих принципа доброг кодирања, односно непонављање рада. Именована функција може чак да постане део друге именоване функције негде другде у табели, али то је само почетак оног што би могло да буде још сложенија конструкција. Коначно предвиђају да ће постојати „функције дефинисане у табелама“ где се неколико различитих функција, свака дефинисана у различитим ћелијама, заједнички користи за дефинисање веће функције.

 • NeuroTechX глобални хакатон на РАФ-у

  На Рачунарском факултету у Београду 29. и 30. октобра одржаће се NeuroTechX глобални хакатон у области неуротехнологије и биоинжењеринга на ком учествује десет земаља света. Рачунарски факултет организује хакантон у сарадњи са светском организацијом NeuroTechX која има свој огранак у Србији под називом NeuroTechX Београд који је основала професорка РАФ-а др Јелена Младеновић. Хакатон ће се одржати у РАФ Labu, а такмичарима ће бити доступна опрема коју обезбеђује РАФ (Arduino, електричне компоненте и сензоре, Raspberry Pi, 3D printer итд.), док компанија mBrainTrain обезбеђује EEG уређај за мерење мождане активности, а компанија Ullo обезбеђује дисајне појасеве.  

 • Компанија Decenter додељује пет новчаних стипендија студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет у сарадњи са компанијом Decenter пред нову школску годину доноси сјајну новост за актуелне студенте треће године (2021/2022.) студијског програма Рачунарске науке. Decenter додељује пет новчаних стипендија у износу од 1000 евра студентима са највишим просеком који су положили све предмете из прве, друге и треће године студија.  

 • Grand prix на фестивалу FID Marseille за српски филм “Кристина”

  Српски дугометражни филм “Кристина” редитеља и доцента на катедри за дизајн Рачунарског Факултета Николе Спасића освојио је Grand prix на 33. Међународном филмском фестивалу у Марсеју – FIDMarseille у категорији Први филм (First Film Award). Овај цењени европски фестивал ауторског филма посвећен је промоцији нових филмских израза, а ове године су се филмови из целог света такмичили у 5 различитих категорија, и том приликом су имали своје светске премијере.

 • Тим РАФ-а освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоисточне Европе - SEERC

  Тим Рачунарског факултета GII Klub, који чине Алекса Милисављевић и Павле Мартиновић, чланови сјајног тима RAF Penguins, као и Младен Пузић, уз тренера Душана Здравковића, заузео је четврто место и освојио сребрну медаљу на ICPC регионалном такмичењу у програмирању југоистичне Европе – SEERC. На такмичењу, које су онлајн организовали Politehnica University of Bucharest (Румунија) и Vinnytsia National Technical University (Украјина), учествовало 120 тимова са 57 универзитета из 7 земаља - Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, Украјине, Србије и Турске. Тим РАФ-а је остварио изузетан успех и једини је тим из Србије који је освојио медаљу.

 • Стипендисти Рачунарског факултета 2022/2023.

  Рачунарски факултет и наредне школске године наставља са традицијом стипендирања ученика за бесплатно четворогодишње студирање на РАФ-у. Петнаест матураната је добило стипендију за бесплатно четврогодишње школовање на Рачунарском факултету, док је пет матураната добило полустипендију која подразумева попуст од 50% за четврогодишње школовање на РАФ-у. Ученици су одабрани на основу постигнућа на такмичењима из математике, информатике и физике.

 • РАФ успоставио сарадњу са НИС-ом

  Компанија НИС и Рачунарски факултет Универзитета Унион успоставили су сарадњу у области образовања, истраживања и трансфера знања. Меморандум о сарадњи су потписали Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Бојана Димић Сурла, декан Рачунарског факултета. Циљ овог меморандума је повезивање научног рада факултета са пословним активностима НИС-а, што ће допринети научној афирмацији факултета и успешнијем пословању компаније. Меморандумом су предвиђена размена знања и искустава, научна истраживања и научно-консултативне услуге, обуке и тренинзи, учешће у заједничким пројектима, организација узајамних гостујућих предавања, као и укључивање студената у програме НИС-а намењене младима и стручне праксе, у складу са потребама и могућностима компаније. Сарадња НИС-а и Рачунарског факултета одвијаће се и у оквиру мастер програма „Master in Computational Finance (MCF) програм“. Овај програм један је од пионира у интегративном образовању у области рачунарских финансија. Он интегрише финансије, рачунарство, машинско учење и дигиталну трансформацију модерне економије.  

 • Компанија TX Services додељује стипендије студентима РАФ-а

  Рачунарски факултет са поносом преноси сјајну вест којој ће се посебно обрадовати студенти треће године Рачунарских наука. РАФ је оставарио сарадњу са компанијом TX Services која ће стипендирати два студента која су ове школске године уписана на трећу годину студијског програма Рачунарске науке. Студенти, које након конкурса буде одабарала компанија TX Services, добиће стипендију која износи половину школарине за трећу годину и половину школарине за четврту годину студија. Стипендисте након завршетка четврте године студија очекује прилика за запослење од две године у TX Services где ће имати сјајну прилику да примене знања стечена на факултету и упознају се са реалним пословним окружењем.

 • Компанија mBrainTrain донацијом опреме подржала нови предмет Интерфејс мозак-рачунар на РАФ-у

  Домаћа компанија mBrainTrain дала је подршку извођењу новог предмета на РАФ-у донирањем опреме за мерење мождане активности која је неопходна за рад студената. Студенти Рачунарских наукаРачунарског инжењерства и Мултимедијалног дизајна у наредном семестру имају прилику да одаберу нови изборни предмет Интерфејс мозак-рачунар. Овим предметом др Јелена Младеновић, која ће држати наставу, уводи једну сасвим нову област чији је зачетак у нашој земљи управо на Рачунарском факултету. Интерфејс мозак-рачунар представља спој рачунарства и неуронауке који је у свету увелико актуелан у науци, док ће на овај начин почети академско бављење њиме у Србији. Ова област је веома привлачна и занимљива како студентима Рачунарских наука и Рачунарског инжењерства, тако и студентима Мултимедијалног дизајна. На овај начин се постиже интердисциплинарност која у студијским програмима неретко изостаје, а РАФ увидевши њену важност уводи је као пример који ће следити у будућности.

 • Нови акредитовани мастер програм на Рачунарском факултету - Master in Computational Finance (MCF)

  На мастер студијама Рачунарског факултета у понуди је нов студијски програм Master in Computational Finance (MCF). MCF је иновативан мастер програм који је јединствен у нашој земљи, док је у свету област којом се бави веома актуелна и примењива. Овај програм је акредитован од стране Комисије за акредитацију и проверу квалитета Националног савета за високо образовање. MCF представља програм који је спој рачунарства и финансија, а који прати најсавременије токове из ових области на глобалном нивоу. РАФ са поносом истиче да је баш он препознат као факултет који може да обједини област рачунарства са финансијама и усмери један овакав програм према најновијим трендовима како у академској сфери, тако и у пословној сфери која у свету увелико напредује и мења се. На MCF-у образују се студенти за различите врсте послова који садрже рад са структурираним и неструктурираним финансијским подацима. Студијски програм се бави рачунарским и алгоритамским аспектима проблема који се примењују на реална пословна окружења. Студенти се припремају за послове у Србији и на међународном тржишту рада, пре свега у области дигиталне економије и финансија, као и у фирмама које се баве финансијском технологијом.

 • Нови предмети на Рачунарском факултету – Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство

  На Рачунарском факултету и онлајн путем Зума одржано је представљање предмета Интерфејс мозак-рачунар и Физиолошко рачунарство које ће студенти моћи да одаберу у наредном семестру. Наставу на овим изборним предметима ће држати др Јелена Младеновић. Предмети су намењени студентима треће године студијских програма Рачунарско инжењерство, Рачунарске науке и Мултимедијални дизајн.