Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Razvoj UNIX operativog sistema

Juniks je veoma popularan operativni sistem. Koristi se ne samo u laboratorijama, već i na univerzitetima, ali i u industriji. Raspoložive su verzije ovog sistema za upotrebu na: računarima opšte namene, specijalizovanim računarima, personalnim računarima… Juniks je stabilan, moćan i fleksibilan operativni sistem visokih preformansi pogodan za izvršavanje kritičnih aplikacija od visoke važnosti. On, poput drugih operativnih sistema, predstavlja spoj između hardvera i aplikacija koje se na računaru izvode. Ima dve vrste funkcija:

  1. Za upravljanjem radom hardvera.
  2. Za upravljanje izvođenjem aplikacija.

Опширније...

Ubuntu (ne Linux) na Windowsu?

Ubuntu, ali ne Linux kao takav, će se izvršavati u sledećem velikom ažuriranju Windowsa 10, Redstone. Da, Microsoft će omogućiti korisnicima da izvršavaju originalni Bash na Windowsu 10, i da, Ubuntu u sledećem velikom ažuriranju Windowsa 10, Redstone. Kako li su uspeli u tome? Najpre, Ubuntuova roditeljksa kompanija Canonical i Microsoft će ga izvršavati ne u Linuxu u kontejneru ili virtualnoj mašini (VM), već na Windowsovim vlastitim bibliotekama i programima, u podsistemu WSL (Windows Subsystem for Linux).

Опширније...

Windows 10 Redstone 1

Microsoftovi direktori kažu da će najnovija kolekcija novih mogućnosti biti raspoloživa korisnicima Windowsa 10 ovog leta, a da će zvanično da se zove Windows 10 'Anniversary Update.' Sada je zvanično: Microsoftovo sledeće veće ažuriranje Windowsa 10, šifrovano kao Redstone 1, biće raspoloživo ovog leta. Microsoftovi direktori su potvrdili datum prvog dana konferencije Microsoft's Build 2016, 30. marta u San Francisku.

Опширније...

Novi Microsoft patenti za Android

Wistron i Rakuten su dva najnovija dobavljača koji su potpisali ugovore za licenciranje patenata sa Microsoftom za svoje Android uređaje.Microsoft nastavlja da potpisuje ugovore za licenciranje patenata sa proizvođačima Android uređaja. Ovih dana, Microsoft je obnovio Android ugovor za licenciranje patenata sa Wistronom. Takođe je prvi put potpisao ugovor sa firmom Rakuten Inc. Finansijski uslovi oba ugovora nisu obelodanjeni, kao ni mnogi detalji.

 

Опширније...

Ne krivite Linux za XOR botnet

Pravi krivci su neodgovorni dobavljači jeftinih širokopojasnih rutera i njihove glupe mušterije. Među naslovima tehnološke štampe prošle nedelje se našla vest o teškom Linux botnetu koji je navodno onesposobio različite sajtove na Internetu sa 150Gbps saobraćaja.

Опширније...

HP, kao i Cisco i Arista, pravi OS otvorenog koda

HP se udružuje sa Broadcomom, Intelom i VMwareom za OpenSwitch NOS HP predvodi više dobavljača u razvoju jednog mrežnog operativnog sistema (engl. NOS – network operating system) sa otvorenim kodom za centre podataka u nameri da se usmeri na razmere, dinamičko dejstvovanje i na nezavisnost prodavaca.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079