Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Protok informacija internetom

Интернет је савремени комуникациони систем у коме су рачунари широм света повезани путем рачунарских мрежа. Он је децентрализован, јер ни једна особа или организација не контролише интернет или оно што може да се добије преко њега. Данас се милијарде рачунара повезују на нехијерархијски начин путем интернета, а корисници могу да размењују податке, вести, разговарају и да тргују. У овом тексту ћемо објаснити како информације путују интернетом на примеру САД-а.

 

Кућни рачунари користе модем за повезивање телефонском или кабловском линијом са интернетом. У канцеларијама се обично користи локална мрежа ЛАН (лоцал ареа нетwорк) која се, са своје стране, директно повезује са интернетом преко брзе изнајмљене везе. У сваком случају, користећи наш претраживач, захтевамо информације које се налазе на неком другом рачунару, негде на Интернету (рецимо, отварамо неки сајт, нпр. www.раф.еду.рс).

lanmanwanЛокална мрежа на којој радимо је повезана посебном линијом са другом мрежом, али ако је ова прилично удаљена, наша мрежа мора користити рутер. Рутер је уређај који повезује мреже, а самим тим и рачунаре. Он испитује наш захтев како би одредио којем делу интернета је упућен а онда на основу расположивих веза и густине саобраћаја на различитим деловима интернета, одређује најбољу путању за његово слање до одредишта (изабрани сајт).

Неколико мрежа у истом региону могу бити груписане у мрежу средњег нивоа. Ако смо наш захтев упутили до одредишта које се налази у оквиру исте мреже средњег нивоа, рутер ће га директно проследити и то путем телефонских, оптичких и микроталасних веза. Једна таква мрежа средњег нивоа је и такозвана регионална мрежа WАН (wиде-ареа нетwорк) која покрива веће географско подручје и обухвата и сателитске везе. Док се захтев креће од мреже до мреже, скуп протокола или правила формира пакете, који садрже не само актуелне податке, него и адресе и информације за проверу грешака а све како би захтев стигао неоштећен до свог одредишта.

Ако смо наш захтев упутили до одредишта које није у истој мрежи средњег нивоа или WАН-у, рутер ће га послати до мрежне приступне тачке НАП (нетwорк аццесс поинт). Захтев до ове тачке може ићи различитим путевима дуж окоснице интернета, то јест колекције мрежа које повезују веома снажне суперрачунаре под управом Националне фондације за науку (САД). Наш захтев на свом путу до одредишта може пролазити кроз разне репетиторе, хабове, мостове и мрежне пролазе. Репетитори служе да појачају и обнове сигнале података, с обзиром да они слабе како се удаљавају од нашег рачунара. Хабови или чворишта повезују групу мрежа како би рачунари и терминали у свакој од њих могли комуницирати међусобно. Мостови повезују ЛАН-ове како би подаци могли проћи од једне до друге до треће мреже. Мрежни пролази обављају функцију мостова и преводе податке из формата једног типа мреже у други тип. Када захтев коначно стигне до свог одредишта, читају се пакети података, адресе и информације за проверу грешака. Удаљени рачунар потом предузима одговарајућу акцију, нпр. извршава неки програм, шаље нам повратне податке и томе слично.

Ово је свакако универзалан систем који функционише у целом свету и омогућава нам тренутно повезивање са рачунарима широм света.