Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Razvoj video igre za Android platformu

Oblast igara za mobilne uređaje je relativno nova u softverskoj industriji, ali nasuprot tome ima veliki udeo na tržistu igara. Zahvaljujući popularnosti i zastupljenosti pametnih telefona, igre za mobilne telefone su postale dostupnije široj populaciji nego što su ranije bile. To je rezultiralo inovativnošcu novih tehnologija i proizvoda na polju razvoja video igara.

 

Microorganisms je dvodimenzionalna strateška igra u kojoj se igrač sa svojom vrstom nadmeće sa drugim vrstama kontrolisanim od strane računara. Vrstu čine mikroorganizmi različitih sposobnosti koji imaju mogućnost napadanja drugih mikroorganizama. Cilj igre je zauzeti sve neprijateljske mikroorganizme radi postajanja dominantne vrste.

U prvom delu diplomskog rada detaljno su opisana pravila igre i celokupna interakcija igrača sa igrom. Zatim su opisana dva pristupa u realizovanju glavne petlje igre i pregled arhitekture jednog pristupa koji je korišćen u igri. Poslednji deo rada sadrži pregled biblioteke za programiranje grafike zasnovanoj na Androidovom OpenGL ES API-u, koja je razvijena za potrebe igre.

Implementacija igre Microorganisms je napisana za Android platformu u programskom jeziku Java, a kao prilog diplomskom radu je sama implementacija.

Autor: Vlado Pajić

Mentor: prof. dr Milan Vidaković

Ovde možete pročitati rad u celosti