Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

Saobraćajne gužve su samo matematički problem, kaže izraelska kompanija za veštačku inteligenciju

Saobraćajna gužva u Izraelu je skoro najgora među razvijenim ekonomijama, ali algoritam može da pomogne, kaže jedna od IT kompanija u zemlji koja se bavi automobilskim i mobilnim sektorom. ITC, ili Inteligentna kontrola saobraćaja, bio je jedan od igrača veštačke inteligencije na nedavnoj izložbi EcoMotion u Tel Avivu gde se kompanije visoke tehnologije i veštačke inteligencije nadaju da će transport učiniti efikasnijim i čistijim.

Опширније...

Pobijanje tri mita o budućnosti rada

Ova lažna uverenja su se pojavila kad smo počeli da razmišljamo o radnim mestima nakon pandemije. Vreme je da postanemo realni. Prvi utisci, instinktivno reagovanje i neispitane pretpstavke o budućnosti rada usidre se u konvencionalnu mudrost. Čak i kada se ispostavi da su lažne, ljudi im i dalje veruju. Evo tri najveća mita o budućnosti rada.

Опширније...

Ova duboka neuronska mreža se bori protiv dipfejka

AI će služiti za razvoj sistema kontrole mreže koji ne samo da otkriva probleme i reaguje na njih, već ih takođe može predvideti i izbeći. Sve dok tehnologija nije podigla svoju moćnu glavu i dala nam snažne i jeftine alate za uređivanje fotografija važilo je da je “videti = verovati”. Sada, realistični video snimci koji preslikavaju izraze lica jedne osobe na lice druge, poznati kao dipfejk, predstavljaju kolosalno političko oružje.

Опширније...

Metod dubokog učenja za automatsko poboljšanje animacija pasa

Istraživači sa Triniti koledža u Dablinu i Univerziteta u Batu nedavno su razvili model zasnovan na dubokim neuronskim mrežama koji bi mogao pomoći da se poboljša kvalitet animacija koje sadrže četvoronožne životinje, kao što su psi. Okvir koji su kreirali predstavljen je na konferenciji MIG (Motion, Interaction & Games) 2021, događaju na kojem istraživači predstavljaju neke od najnovijih tehnologija za proizvodnju  visokokvalitetnih animacija i video igara. „Bili smo zainteresovani za rad sa podacima koji se ne odnose na ljude“, rekao je Donal Egan, jedan od istraživača koji su sproveli studiju, za TechXsplore. "Odabrali smo pse iz praktičnih razloga, jer su oni verovatno životinje za koje je najlakše dobiti podatke."

Опширније...

Nestašica veština za oblak ometa napredak oblaka

Nestašica veština za oblak koči preduzeća koja žele brzo da pređu na novu tehnologiju. Evo nekoliko kreativnih načina za rešavanje ovog problema. To više nije novost. Konsultantska kompanija Gartner je nedavno izjavila da trenutni nedostatak kvalifikovanih IT radnika sprečava usvajanje oblaka, graničnog računarstva i drugih tehnologija. Imajte na umu da su sve one na ovaj ili onaj način povezane sa oblakom. U svojoj „Mapi tehnologija u razvoju za 2021-2023.“ zasnovanoj na anketi 437 globalnih kompanija, Gartner je otkrio da IT rukovodioci vide nedostatak talenata kao najveću prepreku za razvoj novih tehnologija, uglavnom tehnologija zasnovanih na oblaku, kao što su baze podataka, mašinsko učenje, napredno skladištenje i analitiku, a sve one mogu lako da služe kao oružje za strateške svrhe poslovanja.

Опширније...