Из техничких разлога садржај читалишта можете пратити искључиво на латиници.

7 stvari koje IT treba da automatizuje

Automatizacija može da poveća efikasnost, smanji greške i oslobodi osoblje za zadatke veće vrednosti - posebno kada se preduzima kao deo strateškog napora kompanije. Evo gde da se počne. Da biste iskoristili inovacije kao što je veštačka inteligencija, morate najpre da se udaljite od manuelnih poslova. Samo zbog toga, automatizacija bi trebalo da bude ključni kratkoročni prioritet za većinu direktora informacionih tehnologija. Automatizacija nije samo ušteda vremena ili novca. Ako je dobro urađena, automatizacija smanjuje greške, povećava zadovoljstvo zaposlenih jer oslobađa osoblje od zamornih zadataka, poboljšava iskustvo korisnika i omogućava vam da povećate broj korisnika. Automatizacija vas takođe primora da se pozabavite skrivenim problemima u vašim procesima koje obično mora da rešava osoblje koje na tim procesima radi. Takvo rutinsko bavljenje izuzecima uveliko smanjuje produktivnost zaposlenih. Automatizovani sistemi su i samouslužni sistemi; automatizovanje najčešćih zadataka u procesu oslobodiće vreme koje će osoblje moći da posveti nijansiranijim problemima koji zahtevaju prosuđivanje.

Опширније...

Ovi hodajući roboti bi mogli da pomognu ljudima da ponovo stanu na noge

Dvonožni roboti bi mogli jednog dana da istražuju Mars. Ali najpre daju naučnicima u Caltechovoj laboratoriji Amber Lab važne lekcije o pomoći ljudima ovde na Zemlji. 

Autor: Lexy Savvides

Gledam kako se robot spotiče i pada i žao mi je. Šta je najgore u tome? Ja sam kriva. Nalazim se u Pasadeni, u Kaliforniji, u laboratoriji punoj dvonožnih robota. Istraživač me podstiče da pokušam da spotaknem metar i po visokog poluhumanoidnog robota po imenu Amber koji hoda po pokretnoj traci za trčanje. Prikačen je konopcem za šinu iznad njega dok hoda u mestu, tako da može da padne samo napred ili nazad, ako budem previše gruba.

Опширније...

8 tajni uspešnih VI projekata

Veštačka inteligencija pruža velika poslovna obećanja, ali većina organizacija nije u položaju da to iskoristi. Evo kako oni koji su je rano usvojili transformišu VI projekte u poslovnu vrednost. Poslovni lideri na svim nivoima uviđaju vrednost korišćenja veštačke inteligencije, ali prava vrednost se nalazi u dobrom korišćenju veštačke inteligencije. Ovde, lekcije sa vrha mogu da posluže kao vodič. Prema nedavnom istraživanju kompanije Deloitte, 82 odsto ranih korisnika VI vidi pozitivne finansijske rezultate od svog ulaganja u kognitivne tehnologije, uz srednji povraćaj investicije od 17 procenata. Najveća razlika između uspešnog i neuspešnog projekta VI? Razlika je u tome da li je on podstaknut tehnologijom ili poslovnim potrebama, kaže Nitin Mittal, direktor analitike i kognitivne ponude kompanije Deloitte Consulting.

Опширније...

Uz Google Earth, ovo pleme sa Amazona može da spasi svet

Pleme Surui u Brazilu se bori protiv nezakonitih rančera, kopača zlata i drvoseča. Njihovo oružje: čizme na zemlji, satelitske slike i pametni telefoni. Letenje nad brazilskom državom Rondonia, sve što vidite je crno-zelena masa amazonske kišne šume koja je prekrivena duguljastim parcelama osušene smeđe zemlje. Ove parcele ne izgledaju kao američka poljoprivredna zemljišta sa geometrijskim krugovima i kvadratima. Umesto toga, oni su mešavina slučajnih bezobličnih mrlji. Tanka braon reka koja seče zaplet drveća na kraju će proći na hiljade kilometara preko kontinenta. Niko prosto ne krene i ode u Rondoniju. Ipak, ja sam ovde sa fotografom Džejmsom Martinom, u avionu koji kruži dole do male ispostave usred jednog od najizolovanijih i ugroženih mesta na svetu. Slećemo na sletnu stazu dugačku jedva kao nekoliko gradskih blokova, okruženu žutom travom.

Опширније...

Proširena realnost zadire u IT operacije

Proširena realnost preduzeća može pružiti neke prednosti za IT operacije, ali visoke cene i problemi upotrebljivosti sprečavaju usvajanje. Često se predviđa da će proširena realnost uneti najveće promene, više nego virtuelna realnost u razvoju tehnologije. Ali osim u aplikacijama zasnovanim na pametnim telefonima kao što su Pokemon Go i Google Translate, koje mogu odmah da prevedu ulične znakove u inostranstvu, ova tehnologija - koja prekriva stvarni svet virtuelnim sadržajem - sporo se usvaja.

Опширније...

Kako popraviti šest problema Windowsa 10

Najnoviji operativni sistem Microsoft-a je mnogo bolji od svog prethodnika, ali i dalje ima nekih dosadnih grešaka. Pomažemo vam da ih rešite. Microsoft Windows 10 je mnogo uradio na rešavanju problema koji su bili svojstveni starijim verzijama operativnog sistema Windows - pogotovo Windowsu 8. Ali još uvek je daleko od savršenog operativnog sistema i ima svoje muke. Pregledajući razne diskusije korisnika (i svoja vlastita iskustva) identifikovali smo šest problema na koje se mnogi ljudi žale: prisilna ažuriranja Windowsa 10; digitalni pomoćnik Cortana (kojeg neki korisnici žele da se reše, a ne mogu); izgubljen prostor na disku; sporo vreme podizanja; dosadne obaveštenja; i problemi sa menijem Start.

Opširnije...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079