Објављен вештачки интелигентан систем за генерисање текста

Истраживачка лабораторија OpenAI објавила је потпуну верзију система вештачке интелигенције за генерисање текста иако је претходно изјавила да би то било сувише опасно. Иако стручњаци тврде да би могло да дође до његове злоупотребе, лабораторија тврди да „не постоје чврсти докази“ да би нешто тако могло да се догоди. У фебруару ове године, институт је објавио да је направио систем који је назвао GPT-2, али није дао пуну верзију програма страхујући да би могао бити искоришћен за ширење лажних вести, нежељених порука електронске поште и дезинформација. Од тада су објављиване краће и мање комплексне верзије GPT-2 и лабораторија је пратила како су те верзије прихваћене. Други су копирали рад. Ове недеље, лабораторија је на свом блогу изјавила да „не постоје чврсти докази злоупотребе програма“ и због тога је одлучила да модел објави у целости.

GPT-2 представља део нове генерације система за генерисање текста који су оставили снажан утисак на стручњаке због могућности да генеришу јасан и повезан текст кад им се дају минимални подстицаји. Систем је обучаван на осам милиона текстова који су прикупљени са интернета и одговарају одломцима текстова које су поставили корисници. Ако у систем унесете, рецимо, лажни наслов чланка, написаће цео новински чланак. Ако систему дате први стих неке песме, написаће целу строфу.

Тешко нам је да вам пренесемо колико су резултати система GPT-2 добри, али модел веома често производи сувисле и уверљиве текстове иза којих изгледа да стоји интелигенција (ипак, не желимо да кажемо да у процесу који обавља GPT-2 можемо да препознамо било шта когнитивно). Ако се забављате са системом довољно дуго, његова ограничења се јасно уочавају. Посебних потешкоћа има са дуготрајном кохерентношћу текстова у којима почиње непрестано да користи имена и атрибуте ликова у причи или се везује за једну једину тему у новинском чланку.

Најбољи начин да сами процените могућности система GPT-2 је да приступите његовој верзији на интернету на сајту ТалкТоТрансформер.цом и унесете сопствени текст или реченицу. („Трансформер“ је компонента архитектуре машинског учења која је коришћена за стварање модела GPT-2 и њему сличних.)

Осим његових сирових способности, модел је изазвао живу стручну дискусију у вези са одговорношћу стручњака за вештачку интелигенцију у смислу ублажавања последица које могу изазвати својим радом. Стручњаци су истакли да би од отвореног приступа врхунским алаткама вештачке интелигенције могли да имају користи и злонамерни корисници, што смо већ имали прилике да видимо. Због тога је у почетку лабораторија и ограничила верзију коју је објавила.

Таквим поступком нису били сви одушевљени. Многи стручњаци су критиковали такав приступ тврдећи да је на тај начин лабораторија ограничила обим истраживања за све оне који су могли да ублаже негативне последице модела и да је тако још више нагласила могуће опасности које са собом носи вештачка интелигенција.

У својој објави ове недеље да ће пружити модел у потпуности, лабораторија OpenAI навела је да би модел GPT-2 могао бити злоупотребљен и поновила речи истраживача треће стране да би систем могао да помогне у стварању „синтетичке пропаганде“ за екстремне идеолошке позиције. Признала је да се прибојава да ће систем бити искоришћен за стварање огромне количине сувислих нежељених порука електронске поште и преоптерети систем информација као што су друштвене мреже.

Лабораторија је истакла да су њени истраживачи направили аутоматски систем који може да препозна производе модела GPT-2 са успешношћу од 95 процената, али да та бројка није довољно велика за „независну детекцију“, што значи да сваки систем који се користи за препознавање лажног текста треба да добије људску подршку. То, наравно, није неуобичајено за такве задатке који се углавном ослањају на људе који треба да уоче лажне слике или видео-садржаје.

Лабораторија каже да ће пратити како заједница и јавност користе модел GPT-2 и да ће и даље развијати своје поступке који ће допринети одговорном објављивању истраживања у области вештачке интелигенције.