Најновији ИТ догађаји

Ружна мајица која вас чини невидљивим за технологију препознавања лица

Научници на Нортистерн универзитету развили су узорак шаре који неповољно утиче на систем за препознавање лица чак и кад се налази на површини који се помера. У књизи Вилијема Гибсона „Гроф Нула“, главни лик облачи најружнију мајицу на свету – комад одеће најблесавијег изгледа који као магијом утиче на то да је онај који је носи потпуно невидљив за будно око надзорних камера. Данас, док земље широм света користе вештачку интелигенцију у надзорним системима да би пронашли, пратили и надзирали људе, можда бисмо и ми могли да пронађемо неку нашу најружнију мајицу. Научници на Нортистерн универзитету, MIT-у и IBM-у направили су мајицу која на предњој страни има калеидоскопску шару која чини особу која је носи потпуно невидљивом за вештачку интелигенцију. Такав подухват представља само део све већег броја „примера отпора“, односно физичких објеката који су направљени тако да се супротстављају све језивијем дигиталном надзору.

Опширније...

Илон Маск одлази из Калифорније

У ствари, Илон Маск је одлучио да тужи власти и прети да ће своју фабрику аутомобила преместити из Калифорније јер му нису дозволили да настави са радом.
Маск покушава, већ дуже време, да се избори за поновно отварање фабрике у Фримонту у северној Калифорнији, али Одсек за јавно здравље у Аламеди је рекао да произвођач аутомобила још не може да почне са радом јер мере затварања које су спроведене да би се обуздала епидемија и даље су на снази. Компанија „Тесла“ је поднела тужбу против округа Аламеда и рестриктивне мере које се у њему спроводе назвала „узурпацијом надлежности“ округа Аламеда пошто је гувернер Калифорније Гавин Њусам рекао да произвођачи могу наставити са радом у четвртак.

Опширније...

Европска унија и колачићи

Европска унија покушава да поправи ужасан процес давања сагласности за коришћење колачића, али такав досадни механизам представља међународни проблем.

За многе кориснике интернета у Европској унији процес давања сагласности за коришћење колачића представљај отежавајуће и незаобилазно искуство приликом прегледања интернет страница. Обавештења која траже од корисника да пристане на праћење приликом прве посете веб-локацији уведена су 2018. године као део Опште уредбе о заштити података личности (GDPR). Међутим, та обавештења су често веома лоше срочена или их је немогуће одбити. У настојању да сагласност о коришћењу колачића постане усаглашенија, Европска унија је ове недеље објавила ажуриране смернице у којима забрањује нека од најгорих тумачења процедура које се користе.

Опширније...

Сазнали смо ко одлучује о уклањању садржаја са Фејсбука

Представљамо вам независни надзорни одбор компаније

Друштвени медији утичу на живот људи на много начина, добрих и лоших. Током последњих неколико недеља, док је свет суочен са здравственом кризом,  друштвене мреже постају за многе људе изузетно важан извор информација и многим породицама и заједницама помажу да остану повезани. Истовремено смо свесни чињенице да друштвене мреже могу служити и за ширење говора мржње, као и опасног и лажног садржаја. Последњих година, одлучивање о томе који садржај може да остане на платформи, а који мора да се уклони са ње, као и ко би требало о томе да доноси суд, постало је изузетно важно.

Опширније...

Убица се предао полицији јер није имао здравствени код

Кинези су у пандемији корона вируса увели QR кодове различитих боја које означавају здравствени статус власника мобилних телефона, што наравно отежава живот свима који не поседују уређаје, као што је рецимо, одбегли убица. Једно од многобројних средстава и алата које су Кинези увели у доба кризе COVIDA-19 је систем QR кодова различитих боја који омогућава праћење људи и ограничава њихово кретање. Међутим, недавно је полиција открила да се такав систем може користити и у другачије сврхе. Ове недеље се у полицијској станици у источном делу града Хангџоуа појавио мушкарац и рекао да жели да се преда, како пишу локалне новине. Извештај наводи да је човек, кад су га питали шта је урадио, почео да плаче и кроз сузе рекао полицајцима да је у бекству од 1996. године, када је убио свог комшију из села. Поставља се питање због чега се баш сад предао. Испоставило се да не поседује мобилни телефон, што значи да нема ни здравствени код. Пошто не може надлежнима да покаже код који се генерише у паметном телефону, човек није могао слободно да се креће, а што је још горе, није могао да пронађе ни стан.

Опширније...

Илон Маск на Твитеру позива на прекид затварања Америке

Илон Маск је од самог почетка пандемије изражавао контроверзне ставове у вези са епидемијом корона вируса, али сад је заузео веома одлучан и чврст став против затварања људи и обустављања привредног живота, што су мере заштите становништва наметнуте у многим државама у Америци.
„Одмах ослободите Америку“ (FREE AMERICA NOW), објавио је у среду на свом Твитер налогу који има 33,3 милиона пратилаца. Објава је уследила одмах после оне у којој је навео везе са двема причама које говоре о обустављању животних активности у Америци. Прва прича има везе са чланком из Вол стрит журнала у коме се каже да подаци говоре о томе да се није много постигло обустављањем свих животних активности, а друга је повезана са причом о Тексасу, где се у петак отварају све продавнице, ресторани и друга предузећа.

Опширније...