Најновији ИТ догађаји

Победници и губитници на важном саслушању пред Конгресом

Извршни директори компанија „Амазон“, „Епл“, Гугл“ и „Фејсбук“ имали су прилично непријатан дан пред Конгресом. Саслушања пред Конгресом представљају уобичајену праксу и саставни део велике институционалне представе америчке политике. Са једне стране се налазе конгресмени, који су на домаћем терену и играју по својим правилима. С друге стране су „сведоци“, незадовољни неуобичајеним положајем у коме морају да прихвате одговорност за оно што су учинили или чине и даље. За господу Безоса, Кука, Пикаја и Закерберга 29. јул није био пријатан дан. али законодавци су отишли кући задовољни. Позадина саслушања: Последњих година све се гласније изражава незадовољство јер су велике технолошке компаније све веће, сувише моћне и јер се понашају монополистички. Због тога је и организовано саслушање.

Опширније...

Како технолошке иновације помажу током пандемије Covida-19

Многе иновације које помажу у спашавању живота и успоравању ширења вируса данас, могу да буду исто тако корисне у будућој „новој нормалности“.
Иако је пандемија Covida-19 довела до многобројних смртних случајева и тешких економских поремећаја, још увек постоји много разлога да се надамо нечем много бољем у околностима у којима живимо тренутно. Како технолошке иновације омогућавају бољи медицински третман и помажу људима да се изборе са овом кризом један је од најпозитивнијих елемената који улива наду у неку бољу будућност. У многим случајевима, технологија коју користе предузећа и организације може да спаси многе животе и помогне да се успори ширење новог корона вируса. Иако смо можда већ неко време изложени социјалној дистанци и другим превентивним мерама, ипак смо свесни да технологија помаже у ублажавању утицаја Covida-19, што нам улива самопоуздање и наду.

Опширније...

Максим Јакубетс иза хакерског напада на компанију Гармин

Вођа сајбер-криминалне организације повезан са озбиљним хакерским нападом на компанију „Гармин“ је хакер који огроман новац троши на спортске аутомобиле и, наводно, блиско је повезан са руском владом. Максим Јакубетс је наводни вођа, хакерске групе Evil Corp. која је, како се наводи у извештајима, прошле недеље тврдила да им је произвођач паметних сатова најновија жртва. Огранак групе стациониране у Москви стоји иза злонамерног софтвера WастедЛоцкер који је онеспособио „Гарминову“ платформу за праћење фитнеса. Иначе, платформа није била у функцији цела четири дана пре него што је делимично обновљена до понедељка ујутру, како се наводи у извештајима.

Опширније...

Компанија „Мајкрософт“ проучавала рад од куће

Многи људи мисле да су сада у потпуности упознати са методом рада од куће. Међутим, у компанији „Мајкрософт“ су тај процес детаљно проучили и о свим сазнањима написали извештај, који вреди прочитати. Многи су људи упознали зидове својих домова много боље него што су мислили да ће икада успети. Свакодневно су загледани у њих и надају се да ће идеја – или, можда, чудо – проћи кроз те зидове и вратити их у (бољу) нормалност. Рад од куће је нешто за шта нисмо били спремни, али околности су нас на то присилиле. Компанија „Мајкрософт“ се није само прилагодила променама, већ је променила много што-шта у свом пословању. Осим тога, озбиљно се посветила проучавању последица таквог новог начина рада. Резултати студије која је направљена у Мајкрософту објављени су у часопису Харвард Бусинесс Ревиеw и, ако је то уопште могуће, појачали су забринутост за будућност човечанства.

Опширније...

Факултети се спремају за неизвесни зимски семестар на интернету

Многе образовне установе се спремају за неки облик виртуелног подучавања на јесен. За факултете и студенте околности неће бити савршене, али свакако неће моћи да се врате у нормалу. Када је пандемија корона вируса опколила факултете овог пролећа, свет Карла Заратеа се као и за хиљаде других студената, из пространих учионица пребацио на Зоом екране. Сећа се колико је био тежак испит из органске хемије који је радио из своје собе, покушавао да схвати како функционише непозната платформа и користио бежични кућни интернет који је делио са својим родитељима, бабом и дедом и сестром. Претпоставља да је његов професор, такође ненавикнут на екране који су заменили учионице, намерно и непотребно дао изузетно тежак тест јер се прибојавао да ће студенти преписивати. Није било баш идеално, приметио је Зарате.

Опширније...

Због чега је интернет полудео средином јула?

Био је уобичајени петак све док десетине милиона људи није остало без интернета.

Шта је могло да крене по злу на крају још једне радне недеље? Сећамо се да је током прошле недеље апликација Outlook била недоступна неколико сати, а не треба ни заборавити да је друштвена мрежа Твитер изгубила надзор над налозима неких врло утицајних и познатих људи. Због тога смо помислили да ништа више не може да крене наопако, али преварили смо се. Наиме, свима нам је добро познато да је после две несреће, трећа неизбежна. У петак послеподне, компанија Cloudflare, иначе главна мрежа за достављање садржаја (енгл. цонтент деливерy нетwорк – CDN) и пружа услуге система именовања домена (енгл. Domain Name System – DNS), имала је огроман проблем баш у том систему именовања домена, што је довело до тога да десетине милиона корисника остане без интернета.

Опширније...