ИТ догађаји

„Фејсбук“ планира да промени име у оквиру ребрендирања компаније

У том случају би апликација друштвене мреже могла да буде тек један од многих производа матичне компаније Према једном извештају, следеће недеље „Фејсбук“ планира да направи драматичан раскид са прошлошћу ребрендирањем компаније.
Оснивач и извршни директор компаније „Фејсбук“ Марк Закерберг спрема се да на догађају следеће недеље разговара о промени имена, али то би могло да буде откривено и раније, извештава једна америчка веб-страница која објављује вести из области високе технологије. Према плановима, променио би се само назив матичне компаније, али не и назив њене истоимене платформе за друштвене медије, која је интерно позната као „велика плава апликација“. Компанија, поред друштвене мреже од које је почела свој развој, поседује и Instagram, WhatsApp и бренд виртуелне стварности Oculus.

Опширније...

Никсонов говор после катастрофе на Месецу – будућност уз деепфаке технологију

Један награђивани студио користи вештачку интелигенцију да генерише лажне гласове за индустрију у Холивуду да би показао како деепфаке технологија поставља бројна етичка питања. Награда Еми за интерактивни документарац додељена је 29. септембра, филму Ин Евент оф Моон Дисастер (прим прев. У случају катастрофе на Месецу), у коме је коришћена вештачка интелигенција за креирање лажног видеа са бившим америчким председником Ричардом Никсоном. Филм приказује како држи говор који је припремљен у случају да мисија Аполо 11 не успе, при чему би астронаути Нил Армстронг и Баз Олдрин били остављени да вечно почивају на Месецу. Мултимедијални пројекат је направљен у сарадњи Центра за напредну виртуелност Института за технологију Масачусетског института, уз малу помоћ украјинске компаније Respeecher, која се бави клонирањем гласа, и која је радила на Никсоновом гласу.

Опширније...

Кад нам дате своје биометријске податке, добијате ручак за пет секунди

Добављач технологије за препознавање лица обећава деци у школама у Великој Британији брзу услугу ако пристану да своје оброке плаћају користећи споменути систем. Према данашњим извештајима, технологија за препознавање лица користи се у више школа у Великој Британији како би ученицима омогућила да плате оброк. У области Шкотске која обухвата и острво Аран, девет школа ће почети да наплаћује оброке у школској кантини користећи технологију скенирања лица. Надлежни орган и компанија CRB Cunninghams, која добавља и примењује технологију, тврде да ће систем смањити редове, а тако и могућност ширења вируса ковид-19, јер ће се укинути плаћање картицама или скенирањем отиска прста, наводи се у данашњем издању Фајненшал тајмса.

Опширније...

Колико кошта ангажовање хакера на тамној страни интернета

Иако је коначна цена услуга сајбер-криминалаца обично тема преговора, напади на појединце су најскупљи, наводи се на веб-страници Comparitech. На тамној страни интернета, познатијој као дарк wеб, могу се пронаћи, прецизније, купити разноразне илегалне и криминалне услуге и производи међу којима се, свакако, налазе и многобројне услуге у домену сајбер-криминала. Од хакера за изнајмљивање можете да купите разноврсне услуге, од хаковања веб-локација преко DDoS напада и прилагођеног злонамерног софтвера до промене школских оцена. Сигурно се питате колико такве услуге коштају. У блогу који се у уторак појавио на веб-страници Comparitech наводи се да је извршено испитивање врсте услуга хаковања доступних на мрачном вебу, као и цене које су одређене за поједине услуге. Истраживачи из компаније Comparitech су при обављању своје анализе проучили више од 100 пописа из 12 различитих хакерских услужних фирми. Коначне цене многих услуга одређују се на основу времена, обима, сложености и нивоа ризика, каже аутор објаве Пол Бишоф. Поред тога, компанија Comparitech је успела да пронађе просечне цене за многе од тих незаконитих услуга. Цене су обично наведене у биткоинима, које је Comparitech за свој извештај претворила у америчке доларе.

Опширније...

„Еплов“ план скенирања слика омогућиће владама улазак у паметне телефоне

Скенирање корисничког садржаја, како се технологија назива, заиста би требало сматрати прислушкивањем и, у складу с тим, требало би га законски регулисати. Вековима је шифровање било искључиво у домену државних институција. Онда су, 1976. године, Витфилд Дифи и Мартин Хелман осмислили практичну методу за успостављање заједничког тајног кључа преко аутентификованог (али не и поверљивог) комуникационог канала без употребе претходно дељене тајне. Следеће године, три научника са MIT-а – Рон Ривест, Ади Шамир и Леонард Адлеман – смислили су RSA алгоритам (назван по њиховим иницијалима) за његову имплементацију. Био је то почетак криптографије помоћу јавног кључа, бар у јавном домену.

Опширније...

Грешка у апликацији за статус вакцинације против ковида направила хаос у Великој Британији

Путници нису могли да се укрцају на трајекте и у авионе јер су имали проблема да приступе својој ковид-пропусници на телефону. Путницима је онемогућено укрцавање у авионе и на трајекте за путовања у иностранство јер је функционисање апликације британског Министарства здравља (HNS) било прекинуто на четири сата. Људи, једноставно, нису могли да приступе својој ковид-пропусници да би показали и доказали свој статус вакцинације. Многи су покушали да преузму информације које су у многим земљама потребне пре поласка – укључујући QR кôд и детаље о вакцинама које су примили – али добили су само поруку да „покушају поново касније“, што је изазвало хаос и бес.
Проблеми у апликацији и на веб-страници нхс.ук почели су да се појављују у среду пре подне, а одсек NHS Digital је рекао да је проблем био решен до 16.30. За прекид функционисања је крив „технички проблем са глобалним добављачем услуга који је утицао на многе различите организације“.

Опширније...