ИТ догађаји

Ко је власник Гугловог званичног домена у Аргентини?

Замислите да сте некако успели да купите Гуглов назив домена – и то за само три долара. Такав невероватан догађај се одиграо у Аргентини прошле недеље. Дизајнер који живи у Буенос Ајресу каже да је купио домен гоогле.цом.ар за три долара пошто је приметио да је доступан у регистру. Гуглово свеукупно присуство на мрежи у Аргентини је прошле недеље накратко преусмерено на веб-локацију тридесетогодишњег дизајнера који је купио назив домена компаније за само три долара. Николас Курона, становник Буенос Ајреса, каже да је почео да добија поруке од пријатеља на WхатсАпп-у чим је приметио да услуге компаније нису биле доступне. Међутим, није, као што би многи урадили, само слегнуо раменима и одморио се мало од посла и попио кафу док услуге не буду поново доступне, већ је одлучио да провери због чега је дошло до прекида. Прво је проверио аргентински регистар назива домена, НИЦ Аргентина, да види да ли може да утврди разлог новонастале ситуације.

Опширније...

ФБИ упада у корпоративне рачунаре да би уклонио злонамерни код – паметна сајбер-одбрана или злоупотреба власти државних институција?

ФБИ тренутно има овлашћење да приступи рачунарима у приватном власништву без знања или пристанка њихових власника и да обрише одређење софтвере. Таква акција је део владиног плана да обузда континуиране нападе на корпоративне мреже које користе софтвер Microsoft Exchange. Међутим, поступак упада у приватне рачунаре је без преседана и покреће правна питања о томе колико далеко држава може да иде.
Окружни суд Сједињених Држава за јужни округ Тексаса је 9. априла одобрио налог за претрес којим је америчком Министарству правде дозвољено да спроведе операцију. Софтвер који ФБИ брише је злонамерни кôд који су инсталирали хакери да би преузели контролу над рачунаром корисника. Хакери су користили кôд за приступ огромној количини приватних порука е-поште и за покретање напада у којима се од корисника тражи да плате одређену своту новца да би им ослободили податке и рачунар. Институција на коју се у тој акцији ослањало Министарство правде и начин на који је ФБИ извео операцију створили су важне преседане. Уз то, покренуто је и питање о надлежности судова у регулисању сајбер-безбедност без пристанка власника циљаних рачунара.

Опширније...

Како да сакријете праву адресу е-поште

Да ли желите да ваша адреса е-поште остане приватна? Пошто при пријављивању на многе услуге морате да оставите своју адресу, питање је да ли можете некако да је сакријете. Узимајући у обзир да скоро све што обављате на мрежи захтева да се пријавите помоћу адресе е-поште, изгледа да тај податак постаје прилично важан. Како бисте могли да очувате приватност адресе е-поште док је користите за комуникацију или регистрацију за услуге које треба да користите? Постоји сасвим једноставно решење – можете да користите псеудониме е-поште (или услуге сакривања е-поште) да бисте сакрили свој ИД поште. Па шта је, у ствари, псеудоним е-поште? Како можете да сакријете своју адресу е-поште? И због чега бисте то радили?

Опширније...

Како да бесплатно преузмете и користите Microsoft Word

Не морате ништа да платите да бисте користили Microsoft Word 

Microsoft Word је најпознатија апликација за обраду текста на планети, а деценијама је и основна апликација, како за кућну, тако и за пословну употребу. Међутим, све време је програм био сакривен, али и заштићен, можемо рећи, „платним“ зидом. Све је, ипак, мало другачије у садашњим околностима. Наиме, нису свима потребне баш све или најсложеније функције Microsoft Word-а, а ако узмемо у обзир алтернативне програме на мрежи, какав је, рецимо Google Docs, који је доступан за коришћење потпуно бесплатно, плаћање употребе Microsoft Word-а нема толико смисла као некада. Доносимо вам добру вест, а то је да сада Microsoft Word можете да користите потпуно бесплатно. Иако постоје одређена ограничења што се функција тиче, ипак више не морате да купујете копију програма, нити морате да се пријавите на налог Microsoft 365 да бисте користили Microsoft Word.

Опширније...

Европа предлаже ограничења вештачке интелигенције, а последице би могле бити глобалне

Европска унија је објавила нацрте закона који би регулисали технологију препознавања лица и употребу алгоритама. Усвајање таквих закона могло би да утиче на компаније у Сједињеним Државама и Кини. Европска унија је предложила увођење правила којима би се ограничиле или забраниле неке употребе вештачке интелигенције унутар својих граница, што би обухватило и технолошке дивове са седиштем у Сједињеним Државама и Кини. Предложена правила представљају до данас најзначајнији међународни покушај да се регулише вештачка интелигенција, при чему су ту укључени технологија за препознавање лица, аутономна возила и алгоритми који контролишу оглашавање на мрежи, запошљавање на основу одлука алгоритама и давање кредита помоћу истог тог система. Предложена правила могу да помогну у обликовању глобалних норми и прописа у вези са технологијом која много обећава, али има и одређене недостатке.

Опширније...

Корисници Фејсбука сада могу да извезу своје објаве и белешке на друге платформе

Друштвена мрежа Фејсбук данас је најавила увођење нове функције која ће омогућити корисницима да извезу своје објаве и белешке на Фејсбуку у бројне независне услуге. Иако је компанија већ одавно понудила алате који вам омогућавају да преузмете информације које сте објавили на Фејсбуку, алат који је данас представљен нуди практичнији начин чувања тих података и то тако што вам омогућава да своје белешке и објаве извезете у популарне услуге, као што су Google Docs, Blogger или WordPress.com.

Опширније...