ИТ догађаји

Шеф Владиног штаба за комуникације упозорава на рањивост 5G мреже

„Терористи и непријатељске државе“ могу хаковати увођење 5G мреже , упозорава шеф Владиног штаба за комуникације (GCHQ). Ако дозволимо да се облици савремених технологија, као што су вештачка интелигенција и интернет ствари развијају без строге контроле, Британија ће бити потпуно изложена сајбер-нападима“, рекао је Џереми Флеминг. Додао је да Кина, као предводник у развоју 5G мреже, може представљати претњу кључној инфраструктури Уједињеног Краљевства. Господин Флеминг је за Сандеј тајмс изјавио следеће: „Ушли смо у ново технолошко доба које ће нам из основа променити живот, посао и друштвене односе. Та нова дигитална сцена ће променити животе и привреду јер анализа података, вештачка интелигенција, 5Г, интернет ствари, квантни рачунарски системи и многе друге технологије које се још развијају продиру у све области људског живота и рада.“
Истакао је, такође, да ће те промене донети много предности друштвима, укључујући трансформацију здравствене заштите и стварање енергетски ефикасних градова.

Опширније...

Робот користи вештачку интелигенцију да би пронашао Гилета

Претпостављам да су свима добро познате сликовнице Мартина Хендфорда „Где је Гиле?“ (Where’s Waldo). Колико смо се пута заглавили на некој страници у потрази за Гилетом и били спремни да пријавимо несталу особу? Сад постоји робот који се зове Ту је Гиле (There’s Waldo) и који га проналази без муке. Штавише, робот има и силиконску шаку коју спусти на Гилета кад га пронађе. Робот је направљен у креативној радионици „Редпепер“ и проналази Гилета снајперском прецизношћу. Метална роботичка рука је uArm Swift Pro и контролише је рачунар Raspberry Pi и има опрему Vision Camera која јој омогућава препознавање лица. Камера слика страницу и користи OpenCV да открије могуће Гилетове ликове на фотографији. Лица се даље шаљу на анализу коју ће обавити сервис AutoML Висион компаније „Гугл“, који је обучен на фотографијама Гилета. Ако робот одреди поклапање са вероватноћом од 95% или више, показаће на све Гилетове ликове које може да пронађе на страници.

Опширније...

Најјезивије приче о развоју вештачке интелигенције - Виртуелни канибализам

Причу ми је испричао Мајк Селерс, који је некад радио на развоју друштвене вештачке интелигенције за агенцију DARPA почетком овог века. Тад су стварали агенте који су учили како да развијају друштвене односе. „У једној симулацији имали смо два агента које смо, сасвим природно, назвали Адам и Ева. У почетку су знали како треба да обаве одређене поступке, али ништа више од тога. На пример, знали су како да једу, али не и шта је јестиво, односно, шта могу да једу. Дали смо им дрво јабуке (симболизам нам у почетку заиста није па на памет) и убрзо су схватили да су врло срећни кад поједу јабуку са стабла. Покушали су да једу и дрво, кућу и још понешто, али ништа од тога им није пријало. Постојао је још један агент кога смо назвали Стен. Хтео је да се дружи, али пошто није био у томе најуспешнији, увек се држао по страни и био је веома усамљен.

Опширније...

Технологија препознавања лица ће се користити на Олимпијским играма у Токију

И то само за спортисте и организационо особље, али не за навијаче. Олимпијске игре у Токију биће технолошки најопремљенија спортска свечаност до сада јер ће се користити технологија препознавања лица. Технологија ће бити употребљена за идентификацију спортиста, званичника, особља и медијских радника који ће бити присутни на Олимпијади и Параолимпијади у Токију 2020. године, изјавио је организациони комитет у уторак. Процедура неће бити коришћена за идентификацију гледалаца на Олимпијским играма. Коришћење технологије ће унапредити безбедност и убрзати улазак овлашћеног и надлежног особља, навео је организациони комитет у свом блогу. Систем препознавања лица развијен је у компанији „НЕЦ Цорп.“, која представља технолошког гиганта у Јапану. Компанија ће унапред прикупити слике овлашћених службених лица и сачувати их у бази података за проверу на улазима.

Опширније...

Компанија „ТСМЦ“ каже да је вирус који јој је затворио фабрике варијанта вируса WannaCry

Произвођач интегрисаних кола је поново успоставио производњу. Током викенда произвођач интегрисаних кола компанија „ТСМЦ“ обавестила је јавност да је морала да затвори неке од својих фабричких погона због вируса који је напао систем компаније. Док су нека постројења убрзо успоставила производни процес, остала су морала да сачекају један дан. За прекид производње компанија криви варијанту познатог вируса WannaCry. Извештаји наводе да је компанија успоставила комплетан процес производње, али очекује се одлагање уговорених испорука.

Опширније...

Компаније „Гугл“ и „Фејсбук“ би требало да нам плаћају за коришћење наших тајни

Просечан радник у Северној Каролини годишње зарађује мање од 50.000 долара. Просечна годишња зарада у компанији „Гугл“ износи 200.000 долара, а у „Фејсбуку“ 240.000. Оснивач и директор исте компаније, Марк Закерберг „тежак“ је 76 милијарди долара. Сергеј Брин, суоснивач компаније „Гугл“ заузима 13. место на листи најбогатијих људи на свету, а Лари Пејџ, други оснивач, има 54 милијарде долара. Пословање у Силицијумској долини сваког дана производи милионере док у исто време улаже огромне количине новца у вештачку интелигенцију, аутономна возила, испоруку беспилотним летелицама и у многе друге области савремених технологија, што ће милионе возача камиона, касира, наставника, берзанских посредника и војних пилота оставити без посла. Дакле, шта ће предузети господин Закерберг да би решио све израженији класни сукоб који се разбуктао због све већег јаза између богатих и сиромашних?

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079