ИТ догађаји

Ове EEG слушалице могу да погоде коју музику ваш мозак воли

Мерење можданих таласа постаје све лакше. Слушалице Имец могу да унапреде вашу меморију, промене видео игрицу док играте или вам подешавају расположење. Ако сте видели технологију електроенцефалограма (EEG), вероватно је то имало везе са научницима који истражују мождане таласе тако што повежуи гомилу електрода на нечију главу. Сада европски истраживачи имају лакши приступ за који мисле да ц́е технологију одвојити од лабораторије. На сајму CES 2018, белгијски технолошки центар Имец излаже много једноставније EEG слушалице које ц́е мерити ваше емоције. Могу да помогну у терапији, али и да се баве другим стварима, као што је промена видео игре док играте, побољшавање ваше меморије док учите, усклађивање музику са вашим расположењем или чак подешавање вашег расположења променом ваше музике. Систем користи технологију вештачке интелигенције да тренутно идентификује емотивно стање носиоца. Емоције се у дигиталној ери све више квантификују.

Опширније...

Победници и губитници на Међународном сајму у Лас Вегасу

Ако желите да сазнате шта је најбоље, а шта најгоре у свету савремених технологија, Међународни сајам потрошачке електронике у Лас Вегасу (CES) даће вам најбоље информације у вези са тим. Сајам је био преплављен разним модерних справама, али пружио је и одличан увид у техничке трендове који ће утицати на наш живот не само у 2018. Овде ћемо споменути компаније и категорије производа које су показали изузетан успех и напредак, али и оне који су потпуно подбациле. Дакле, ево победника и губитника из Лас Вегаса 2018. године.

ПОБЕДНИЦИ

Асистент компаније Google

Пошто је на сајму прошле године Alexa компаније Amazon потпуно поразила Асистента, компанија Google је одлучила да узврати ударац тако што је свог помоћника убацила у сваку справу коју можете замислити на овогодишњем Сајму. Интелигентни Асистент нашао се у звучницима, звучницима са дисплејом, телевизорима, чак и у аутомобилима компаније Kia. Ни Alexa није остала непримећена, али CES 2018 је показао да је битка гласовних асистената тек почела, а с тим у вези и битка за паметне куће.

Пријатељски роботи

Нису сви роботи огромни и застрашујући. У ствари, роботи који су могли да се виде на сајму су, напротив, мали и слатки. Најпривлачнији је био роботички пас Aibo компаније Sony, али било је и много робота помоћника разних величина и облика. Неки су имали врло изражајно лице, а неки потпуно бескорисне механичке руке, што нас је убедило да нема места страховањима. Неки од њих нису били посебно послушни.

Аутономна возила

Најзначајнија област на овогодишњем сајму је технологија аутономних возила која ће имати централно место у услугама транспорта и то не само у аутомобилима као што је EMotion Tesla или услугама превоза као што је Lyft. Желели ми то или не, аутономни камиони и путнички дронови долазе и ускоро ћемо се бавити неким паметнијим стварима у вожњи.

ГУБИТНИЦИ

Компанија Apple

Apple никад није званично учествовала на сајму, али њено присуство увек се осећа у производима треће стране за компанијине iOS и Mac уређаје. Наравно на сајму је било много бежичних пуњача, хардверских кључева и компатибилних уређаја за паметне домове (коначно), али, све у свему, већина приказаних производа направљени су за Amazon-ову Alex-у и Асистента компаније Google. Један од аналитичара је изразио забринутост јер му се чини да екосистем компаније Apple није више толико снажан колико је некад био.

Паметни телефони

Још једном су паметни телефони били губитници у Лас Вегасу. Осим компаније Huawei која је представила нови Mate 10 Pro за Сједињене Државе – иначе, пуштен у продају прошле године широм света – и компаније Sony која је представила неколико телефона средње класе са дуплом камером за селфије, било је потпуно мирно на пољу мобилне телефоније. Не кажемо да су телефони „мртви“, већ да произвођачи вероватно чекају Светски конгрес мобилне технологије да представе своје најбоље производе.

Дронови

Да ли се сећате кад су дронови били највећа вест у свету савремених технологија? Дакле, компанија DJI, иначе први у производњи потрошачких и професионалних дронова углавном је уништила све конкуренте. GoPro је изјавила да се повлачи са тржишта и престаје са производњом дрона Karma. Не кажемо да их није било на Сајму, али ниједан није привукао посебну пажњу. Најбољи дронови имају најбољу вештачку интелигенцију, али ниједан не може да се пореди са оним произведеним у компанији DJI.

Проширена стварност

Због обновљене заинтересованости за проширену стварност коју је изазвао ARKit компаније Apple, очекивали смо да видимо обиље уређаја као што су наочаре, додаци за телефоне и још много тога. Али, да будемо искрени, они које смо видели нису били ништа посебно. Постоји неколико разлога за то. Да ли је још сувише рано или компаније оклевају да уложе у ту област савремених технологија пошто их је Glass компаније Google потпуно обесхрабрио?

НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК

Нестанак струје на Међународном сајму

Ипак, нестанак струје током другог дана Међународног сајма највећи је губитник. Квар на трансформатору оставио је хиљаде посетилаца и излагача у Конгресном центру у Лас Вегасу у мраку неколико сати. Хоће ли им бити враћен новац за улазнице?

Uber има тајно оружје против полиције

Запослени у седишту компаније у Сан Франциску су бар двадесетак пута закључали опрему у својим представништвима широм света да би заштитили документа од полицијских рација. У мају 2015. године, око десет инспектора из пореске службе Квебека упало је у канцеларије Uber Тецхнологиес Инц. у Монтреалу. Надлежни су сазнали да је компанија прекршила пореске законе и због тога су набавили налог за прикупљање доказа о непоштовању законске регулативе. Руководиоци у канцеларијама знали су шта треба да ураде, причају они који су упознати са догађајем. Као и руководиоци у стотинама представништава компаније Uber у иностранству, и у Монтреалу су били упознати са процедуром коју у таквим случајевима треба спровести. Одмах су обавестили посебно задужене руководиоце у седишту компаније у Сан Франциску. Након обављеног позива, запослени у седишту су даљински одјавили све рачунаре у Монтреалу и тако онемогућили надлежнима приступ подацима за чије су прикупљање добили налог. Инспектори су отишли необављеног посла и празних руку.

Опширније...

Шта је Gluon? Компаније Amazon и Microsoft се удружују да би одржале доминацију у облаку

Компанија Google озбиљно се посветила развоју вештачке интелигенције јер сматра да ће бити покретач следеће генерације технологије у облаку. Microsoft и Amazon не заостају у тој трци. Штавише, ове две компаније су доминантне на тржишту рачунарства у облаку – бар за сада. Да би осигурале водећу улогу, у октобру прошле године, понудиле су пословним компанијама развојно окружење отвореног кода под називом Gluon да би тако кренуле ка новој генерацији рачунарства у облаку.

Опширније...

Google и Uber стварају нове системе вештачке интелигенције

Компаније сматрају да ће вештачка интелигенција доносити много боље одлуке ако постоји одређена недоумица, односно, ако вештачка интелигенција бар мало сумња у исправност својих одлука. Најмоћнији приступ развоју вештачке интелигенције, односно, дубоког учења је усвајање нове способности, односно стварања осећаја неизвесности. Истраживачи у компанијама Google и Uber раде на измени два најпопуларнија оквира дубоког учења, што ће им омогућити да стекну способност управљања вероватноћом. На тај начин ће најпаметнији програми вештачке интелигенције моћи да утврде степен поузданости својих претпоставки или одлука – у суштини, знаће кад треба да посумњају у себе. Дубоко учење, које обухвата процес убацивања података узорака у велику и моћну неуронску мрежу, доживело је огроман успех у протеклих неколико година и омогућило машинама да скоро савршено препознају предмете на сликама или запишу изговорени текст. Међутим, да би се то постигло, неопходно је обезбедити огромну количину података за учење и огромну рачунарску снагу, али у многим случајевима, процес може бити изненађујуће непоуздан. Иако је таква непоузданост проблем, ипак нуди решење. Нови приступ може бити користан у критичним ситуацијама које обухватају аутономна возила и друге аутономне машине.

Опширније...

Говорни асистенти и најновија достигнућа вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција и говорни кућни асистенти заузеће највећи део програма на сајму који се званично отвара за посетиоце у среду. Сајам представља највеће окупљање водећих представника технолошке индустрије у свету. Због тога се очекује да се у Лас Вегасу појави више од 170.000 људи који ће кренути у потрагу за најновијим технолошким достигнућима компанија као што су Intel, Samsung и Sony. Већ је унапред било познато да ће паметни говорни асистенти и асистенти засновани на вештачкој интелигенцији бити у центру интересовања и разговора. При том, стручњаци су предвидели да ће на том пољу главну реч имати компаније Amazon и Google. Компанија Amazon је већ најавила нове алатке које ће омогућити повезивање кухињских уређаја за кување са виртуелним асистентом Alexom, који ће их и контролисати. Очекује се да ће десетине иновативних компанија и других фирми приказати своје говорне асистенте који су компатибилни са Google-овим асистентом који представља помоћника заснованог на вештачкој интелигенцији. Многи стручњаци и аналитичари очекују да ће сајам бити преплављен разним паметним справама. Очекује се да ће Amazon са Alexom бити најнаметљивији, а да ће се паметни помагач наћи у многим уређајима укључујући аутомобиле, рачунаре, фрижидере, осветљење, радио-апарате, телевизоре и још много тога.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079