ИТ догађаји

Записи на YouTube-у о кршењу људских права у Сирији у опасности

Грађански рат у Сирији је најбруталнији конфликт модерног доба, али и највише сниман. Током седам година сукоба, стотине хиљада видео-садржаја које су снимали аматери постављено је на YouTube. Сиријски активисти страхују да ће сви записи бити обрисани пошто је мрежа YouTube одлучила да блокира све садржаје који приказују насиље. Пошто је пре неколико месеци, гигант који приказује видео-садржаје на мрежи одлучио да примени нова правила и уклони материјал који подржава насиље или тероризам, стотине хиљада записа о конфликту у Сирији нестало је са мреже без било каквог упозорења. Активисти напомињу да су тако нестали кључни докази о кршењу људских права, а тиме онемогућено свету да се упозна са страхотама које су се дешавале. Покушали су да пронађу алтернативу, али нису успели јер ништа не може да замени техничку инфраструктуру и глобални домет YouTube-а.

Опширније...

Компанија Facebook тестира нову апликацију за групни видео-разговор

Facebook у тајности тестира нову апликацију за групни видео-разговор која се зове Bonfire и може се преузети само у продавници апликација у Данској. Апликација омогућава да у групном видео-разговору учествује највише осам пријатеља који могу користити специјалне ефекте сличне онима које се појављују на Instagramu или Snapchat-у. Корисници су, међутим, открили да се пријатељи могу укључити директно у разговор преко Messenger-а без претходног преузимања нове апликације. Пошто се може преузети само у Данској, њени корисници могу позвати људе широм света да им се придруже у разговору користећи Messenger.

Опширније...

Gmail и остали сервиси компаније прилично нестабилни у уторак ујутру

Неки од најпопуларнијих сервиса компаније Google, укључујући Gmail и Google Calendar, имали су одређених техничких проблема у уторак због којих је било онемогућено корисницима да приступе пошти и другим подацима. На Google-овој контролној табли појавила се порука која обавештава кориснике да се разматрају извештаји о проблемима који су се појавили при повезивању на сервисе, дакле спора веза и онемогућен приступ сервисима. Технички проблеми су настали кад су се милиони људи спремали да на мрежи одгледају догађај у организацији компаније Аппле којим обележава десет година постојања и представља нови iPhone. Gmail, Kalendar, Disk, Documents и Табеларни прорачуни такође су претрпели делимичну нестабилност у уторак ујутру. Компанија није била спремна да прокоментарише тренутно стање.

Вештачка интелигенција ће моћи да открије све о нама

Професор са универзитета у Станфорду сматра да ће вештачка интелигенција моћи да открије наше политичке ставове, ниво интелигенције и сексуалне склоности, али већина се с тим не слаже. Наиме, професор Косински је прошле недеље објавио студију према којој вештачка интелигенција може да одреди да ли особу привлачи исти или супротни пол на основу фотографија које су подељене на друштвеним мрежама или на сајту за упознавање. Наравно, студија се невероватном брзином проширила интернетом и изазвала различите реакције.

Опширније...

Роботи треба да плаћају порез

Стручњаци тврде да ће се појавити још већа разлика у приходима ако не опорезујемо роботе јер не долазе само да нам помогну већ и да нам узму радна места. Пошто вештачка интелигенција и машинско учење напредују невероватном брзином, предвиђа се да ће у процесу аутоматизације нестати 25 милиона радних места до 2027. године и то највише у области пружања услуга и производњи. Научници су предложили решење којим би се напредак успорио, а то је опорезивање робота. Увођењем пореза на роботе у Сједињеним Државама баве се Универзитет Нортвестерн и Национални биро за економска истраживања да би се повећала цена аутоматизације и тако успорио њен напредак. То би се могло постићи повећањем маргиналне пореске стопе и опорезивањем робота.

Опширније...

"Подстицајни" роботи почињу да смењују наставнике за десет година

Најистакнутији образовни стручњаци предвиђају да ће за десет година роботи почети да смењују наставнике у учионицама јер се све више тежи методу образовања један-на-један. Проректор Универзитета у Бакингаму Сер Антони Селдон изјавио је да ће се интелигентне машине прилагодити стилу учења појединачних ученика због чега ће традиционални начин наставе бити сувишан и застарео. У Силицијумској долини већ се озбиљно ради на развијању програма који ће учити како да препознају начин размишљања и различите изразе лица ученика да би према томе прилагођавали начин комуницирања који им највише одговара. Ново раздобље аутоматског подучавања прекинуће окупљање деце према узрасту јер ће персонализована природа робота омогућити деци да усвајају ново знање својом динамиком, а не као део већег разреда.
Сер Антони наглашава да ће таква метода подучавања свима омогућити образовање какво се добија у најпрестижнијим школама, Итону и Велингтону, јер свако може да има најбољег наставника на свету који је у потпуности персонализован. Софтвер ће бити уз ученика током целог процеса образовања.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079