ИТ догађаји

Ikea- не паметне сијалице функционисаће уз уређаје Amazon Alexa, Apple Siri и Google Assistant

Од овог лета Ikea-не паметне сијалице реаговаће на гласовне наредбе. Компанија је у шведским средствима информисања објавила да ће њена нова производна линија осветљења коју су назвали Tradfri радити уз уређаје Amazon Alexa, Apple Siri, Google Assistant и HomeKit. За сада Tradfri функционише само уз помоћ даљинског управљача или апликације, али могућност да се контрола осветљења повеже са било којим паметним кућним асистентом чини Ikea-у привлачнијом за све људе који су наклоњени информационим технологијама у својим домовима. Штавише, као један од највећих светских произвођача намештаја, са 340 продавница у 28 земаља, Ikea је довољно снажна да представи концепт паметног осветљења хиљадама нових потенцијалних корисника.

Опширније...

Да ли Instagram угрожава ваше ментално здравље?

Најновије истраживање које је спроведено у Уједињеном Краљевству бавило се неповољним утицајима пет главних друштвених мрежа на ментално здравље људи. Резултати су показали да најнеповољнији утицај има Instagram.
Иако су друштвени медији свеприсутни у животу младих људи, њихова снажна међусобна зависност може имати неке нежељене ефекте. Краљевско друштво за јавно здравље и Покрет за здравље младих објавили су извештај ван граница Уједињеног Краљевства под називом #StatusOfMind који се бавио утицајима пет друштвених мрежа на ментално здравље младих.

Опширније...

Google I/O: Android апликације на оперативном систему Chrome

Компанија је на конференцији представила много нових и занимљивих својстава андроид апликација, али није направила ниједан корак ка побољшању њиховог функционисања на оперативном систему Chrome. Иако је на највећој представи информационих технологија, која је управо завршена, компанија Google приказала много новина, као што је лака верзија оперативног система андроид, Android Go, затим нам дозволила да вирнемо у следећу верзију истог оперативног система, Android O и понудила нам значајну допуну програма Google Home, није имала новости у вези са андроид апликацијама на оперативном систему Chrome.

Опширније...

Огромна бела табла осетљива на додир компаније Google продаје се за пет хиљада долара

Јамбоард компаније Google није огласна табла за кухињске рецепте, већ дигитална бела табла осетљива на додир, величине 55 инча са оловком. Спремна је за iOS и андроид апликације, има процесор Nvidia Jetson TX1 и 4K резолуцију. Огромни уређај намењен је тимском раду у компанијама, производи се у три боје и ако сте у Сједињеним Државама, можете је купити за пет хиљада долара. Чини се да је компанија ушла у врло необично поље истраживања јер нам је познато да представља водећег испоручиоца софтвера нарочито ако се сетимо колико су напредовали њени производи G-Suite. Пошто су таблу тестирале многе компаније, укључујући и клијенте Google-а, као што су Доw Јонес, Wхирлпоол и Пинтерест, очигледно је да производ није само неки чудан пројекат у Google-у који је сасвим случајно донео нови производ.

Опширније...

Google је свуда

На овонедељној конференцији Google I/O могло се чути много задивљујућих идеја, али из свега се могло уочити да је компанија Google надмашила остале из фантастичне петорке којој припадају још компаније Apple, Facebook, Amazon и Microsoft. Ових пет америчких гиганата обликују наш свет према својим правилима и представљају олигопол у производњи софтвера и софтверском инжењерингу. Иако се ове компаније баве и производњом хардвера, постоје много озбиљнији произвођачи хардвера као што су: Intel, AMD, ARM, Qualcomm, Nvidia, Samsung, Tesla, Taiwan Semiconductor, Hon Hai, итд. Ипак, кад говоримо о софтверу, увек прво помислимо на пет величанствених.

Опширније...

Facebook ће дозволити директан пренос видео садржаја у којима се приказује самоповређивање

Према документима компаније који су се случајно појавили у јавности, Facebook ће дозволити корисницима да приказују видео садржаје самоповређивања и не намерава да цензурише или кажњава људе који у невољи прибегавају самоубиству. Ипак, садржај ће бити уклоњен онда кад више не буде било могућности да се особи помогне, осим ако догађај може искористити као вест. У документима се на води да је компанија прихватила такав поступак према савету стручњака, што показује како друштвена мрежа покушава да поступи са узнемирујућим садржајима на сајту. Запослени у компанији су посебно забринути због тога како људи користе сајт у последњих шест месеци. Подаци које поседују модератори у Facebook-у показују да се број видео садржаја који приказују самоповређивање повећава.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079