ИТ догађаји

Следећег месеца очекује се пад делова интернета јер долази Дан 768k

За месец дана долази Дан 768k, који подсећа на Дан 512k кад су најпознатији добављачи интернета AT&T, BT, Comcast, Sprint и Verizon накратко престали са радом. Прекретница у интернет повезивању, познатија као Дан 768k, приближава нам се и неки администратори мреже се тресу од страха јер се прибојавају застоја у раду због дотрајале мрежне опреме. Страх је сасвим оправдан, али иако су многе компаније предузеле мере предострожности и ажурирале рутере, ипак се предвиђају серије отказивања функционисања интернета.

Опширније...

Шри Ланка блокирала друштвене мреже после трагичних експлозија

Влада Шри Ланке је привремено блокирала приступ сервисима неколико друштвених мрежа после трагичних експлозија које су одјекнуле широм земље, а у којима је живот изгубило 207 особа, а неколико стотина је рањено. Пријављено је осам бомбашких напада укључујући и експлозије које су се догодиле у трима црквама током најсветијег викенда у Хришћанском календару. Секретар председника Шри Ланке Удаја Сеневиранте је у кратком обраћању рекао да је влада одлучила да „да привремено забрани сајтове неколико друштвених мрежа укључујући Фејсбук и Инстаграм„, у покушају да обузда „лажне вести и извештаје“. Влада је рекла да ће приступ сервисима бити обновљен када се заврши увиђај и истрага немилих догађаја.

Опширније...

Америчка влада „нема појма о технологији“

Директор компаније „Хвавеј“ (Huawei) Питер Џоу каже да члановима америчке владе „мора све да објашњава као својој деци“. Руководиоци компаније „Хвавеј“ кажу да америчка влада „нема појма о технологији“ и оптужили је да потцењује забринутост за националну безбедност неосновано тврдећи да је компанија продужена рука кинеске владе и да опрема за мобилну мрежу може бити искоришћена за шпијунирање западних држава. Главни надзорник за безбедност компаније „Хвавеј“ и некадашњи главни саветник за ИТ сектор у британској влади Џон Сафолк рекао је да амерички политичари нису поднели никакве доказе који би подржали тврдње да кинески шпијуни могу да хакују 5G технологију компаније да би прислушкивали осетљиве и строго поверљиве телефонске разговоре или, што је још горе, да би могли проузроковати фаталне последице у намерно изазваним несрећама аутономних возила. Сафолк, који је некада био најбоље плаћени државни службеник пре него што је прешао у компанију „Хвавеј“ 2011. године, рекао је да су америчке оптужбе политички мотивисане и да никако не представљају праву забринутост за државну безбедност.

Опширније...

Дигитално скенирање улива нову наду у обнову катедрале Нотр Дам

Недавно преминули професор Ендрју Талон оставио је изузетно вредно наслеђе које је резултат дуготрајног и мукотрпног рада уложеног у ласерско скенирање париске катедрале Нотр Дам које потенцијално може помоћи у њеној реконструкцији јер је прикупљено много сирових података. У понедељак је цео свет тужно и немоћно посматрао како париску катедралу прождире ватрена стихија. Милиони људи широм света присећали су се своје посете светској знаменитости. Делили су фотографије катедрале на интернету и надали се да ће тако помоћи у реконструкцији грађевине. Нотр Дам је вековима инспирисала уметнике, фотографе и све оне који су желели да осликају или опишу њене облике. Међу њима је био и професор са Универзитета Васар Ендрју Талон који је користио технологију ласерског скенирања да би направио огроман број дигиталних датотека у којима се налазе њене прецизне мере као и детаљни подаци о катедрали.

Опширније...

„Стручњаци“ нас непрестано упозоравају да ће нас роботи савладати. Нису у праву.

Студија која је настала на Универзитету у Оксфорду 2013. године, открила је да ће вероватно у наредне две деценије роботи преузети 47% послова у Сједињеним Државама. Доливајући уље на ватру, Јувал Ноа Харари, у својој књизи „Homo Deus“, пише да би „људи могли да постану војно и привредно бескорисни“. То не звучи баш најбоље. Ипак, данас, шест година после објављивања студије, видимо да постоји озбиљан недостатак радне снаге. Још више нас чуди то што се недостатак радне снаге највише осећа у области производње где је аутоматизација најпродорнија. Ако нам роботи заиста отимају радна места, због чега не можемо да нађемо довољно људи који би завршили посао који треба да се обави?

Опширније...

„Гугл“ претвара андроид телефоне у безбедносне кључеве

На следећој конференцији о рачунарству у облаку у организацији компаније „Гугл“ биће приказана нова процедура употребе безбедносних кључева који ће због тога бити доступни великом броју људи. Коришћење безбедносних кључева представља један од најсигурнијих метода аутентификације при пријављивању на налог, али захтева и прикључивање физичког кључа. Многи, међутим, не одлучују да уложе додатна финансијска средства у додатни безбедносни уређај или једноставно забораве да га понесу. Због тога је компанија „Гугл“ одлучила да тај метод аутентификације учини доступнијим тако што ће омогућити сваком паметном телефону који има оперативни систем Android 7 и новији да послужи као безбедносни кључ који ће заштити личне налоге на Гуглу и службене налоге у Гугловом облаку.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079