ИТ догађаји

Универзитет Станфорд дошао до новог запањујућег открића – етике

Декан универзитета са кога су потекли многи технолошки титани изјављује да је пре десет година све њих требало подучити етици. Детињасти назив и исто толико незрели слоган некад су били сасвим довољни. Слоган компаније „Гугл“ био је „Не буди зао“. Компанија „Јаху“ имала је само узвичник, као да вас је приморавао да будете радосно изненађени оним што има да вам понуди сваки дан. Друштвена мрежа „Фејсбук“ је имала слоган „стварамо отворенији и повезанији свет.“ Многе компаније из Силицијумске долине истицале су „да стварају свет бољи за живот“. Нажалост, изгледа да се мало пажње обраћало на то да ли се обећања испуњавају, а слогани поштују.

Опширније...

Технолошки институт Масачусетс направио психотичну вештачку интелигенцију

Ако сте помислили да ће нам убиствена комбинација глобалног загревања, наћоса и Трампове администрације обезбедити карту у једном смеру за путовање на крај света, преварили сте се. Штребери са Технолошког института Масачусетс притиснули су гас до даске да би нас што пре довели до поменутог одредишта. Наиме, тим научника са Института развио је психотични алгоритам и назвао га Норман, према познатом лику, Норману Бејтсу, из Хичкоковог филма „Психо. Норман је створен у оквиру експеримента који се спроводи да би се утврдио утицај који на алгоритам и његов поглед на свет има учење на подацима из „мрачних углова интернета“. Уместо да вештачку интелигенцију излажу „нормалном“ садржају и сликама, софтверу су приказали слике људи који умиру насилном смрћу. Где су људи са Института успели да пронађу такве приказе? На „Redit-у“, наравно, а где би на другом месту? Пошто је био изложен приказима насиља, Норману су показали слике размазаног мастила и тражили да им каже шта види на њима. Његов алгоритам који може да интерпретира слике и опише их у текстуалном облику, видео би, што би научници данас рекли „много којекаквих глупости.

Опширније...

Пентагон ствара вештачку интелигенцију за откривање нуклеарних пројектила

Пентагон наводно ради на стварању нове вештачке интелигенције која ће моћи да пронађе нуклеарне пројектиле пре њиховог лансирања. Процес је део програма који се спроводи да би се утврдило како се вештачка интелигенција може искористити за очување безбедности Сједињених Држава против евентуалног нуклеарног напада. Ако програм буде успешан, могао би да доведе до значајних промена у програмима одбране од нуклеарних напада. Постоје два основна начина за одбрану од нуклеарних напада. У првом случају спроводи се превентивни напад против оне стране која се спрема да лансира пројектил пре него што ракета полети. У другом случају, чека се лансирање пројектила после чега следи покушај њеног обарања у ваздуху. Покушај уништавања лансираних интерконтиненталних балистичких ракета показао се изузетно тешким. Ниједна држава, укључујући и Америку, тренутно не поседује одбрамбени систем који би поуздано зауставио надолазеће бојеве главе на таквим ракетама.

Опширније...

Компанија „Мајкрософт“ купује „Гитхаб“ за 7,5 милијарди долара

Водећи светски репозиторијум за програме отвореног кода постаће део софтверског гиганта који је своје богатство стекао развојем сопствених програма. Неки програмери су се већ забринули. Новост: Компанија „Блумберг“ је прва објавила вест о пословној трансакцији, а из „Мајкрософта“ је потврђено да је „Гитхаб“ купљен. Наиме, „Гитхаб“ је водећи светски сервис који омогућава програмерима да складиште програме и сарађују на њиховом развоју. У почетку је „Гитхаб“ био усредсређен на програме отвореног кода да би се касније, у току развоја, поделио на неколико огранака и омогућио великом компанијама, међу њима и „Фејсбуку“, да користе услуге кад год треба да развијају сопствене и осетљивије програме. 

Опширније...

Нова технологија британске државне телевизије приказује сурову стварност Светског првенства

Пренос мечева у виртуелној стварности довешће вас у приватну ложу на стадиону у Русији. Заљубљеници у савремене технологије сматрају да то не треба пропустити, али мишљења су да је контекст помало чудан. Овог лета Би-Би-Си ће преносити Светско првенство у виртуелној стварности. Да ли сте се запитали како би било да се налазите на игралишту, усред акције, док се Суарез кези и трчи према вама у нападу или док Кристијано Роналдо шаље испљувак у вашем смеру? Нисте, а и немојте, јер би било ужасно кад бисте морали да гледате фудбалску утакмицу из такве близине. Прво бисте били много удаљени од праве акције да бисте убрзо били окружени фудбалерима који јуришају за лоптом што би изгледало као да вас је неко телепортовао усред оргија.

Опширније...

Око половине америчких тинејџера је „скоро непрестано“ на мрежи

Број је двоструко већи него пре три године. Изгледа да су млади људи увек на мрежи, у ствари, заиста половина њих непрестано користи интернет. Према истраживању компаније „Пју“, око 45% америчких тинејџера изјавило је да су на мрежи „скоро непрестано“. Ако споменемо анкету исте компаније спроведену пре три године, када их је било 24%, видећемо да се број скоро удвостручио. Генерални резултати истраживања показали су да у последњих неколико година међу тинејџерима постоји тенденција удаљавања од платформи као што је „Фејсбук“. (Треба напоменути да истраживање од пре три године није избором обухватило ни „Јутјуб“, а ни „Редит“.) Кад већ спомињемо претходну анкету и „Фејсбук“, рецимо само да је број корисника пао са 71% на 51%. У већини случајева, тинејџери имају тенденцију да користе сличне платформе без обзира на демографске карактеристике, али постоје изузеци. Према истраживању, млади слабијег финансијског стања више користе „Фејсбук“ од оних чије је материјално стање повољније.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079