ИТ догађаји

Друштвене мреже нас заглупљују, али то можемо да поправимо

Већи део своје каријере провео сам проучавајући како технологија може да побољша и појача људске способности, од повећања физичке спретности до јачања когнитивних вештина. Последњих година сам се усредсредио на то како технологија може да омогући људима да буду паметнији, од оних у малим тимовима до оних у великим групама. Открио сам да платформе друштвених мрежа ненамерно чине супротно – активно угрожавају и слабе нашу колективну интелигенцију.
Не, не говорим о распрострањености садржаја ниског квалитета који вређа нашу интелигенцију. Не говорим ни о масовној употреби дезинформација и погрешних информација које нас намерно обмањују. На крају крајева, то нису нови проблеми. Искривљени садржај се појављивао често током историје, од глупих заблуда до отворених лажи и пропаганде.

Опширније...

Како да копирате и налепљујете текст између Андроид телефона и Windows рачунара

Корисници Андроид телефона могу максимално да искористе предност универзалне Windows оставе у облаку помоћу сјајног трика који ћемо вам открити.
Windows 10 и Windows 11 нуде универзалну оставу у облаку преко које можете да копирате и чувате текст са једног рачунара и налепите га на други рачунар. Уз то, остава одлично функционише и на Андроид уређају. Преко Мајкрософтове тастатуре SwiftKey за Андроид, можете да копирате ставку која се налази на вашем Windows рачунару, а затим да је налепите на ваш Андроид уређај, или обрнуто.
Потребан вам је Мајкрософт налог да бисте користили и синхронизовали оставу на различитим рачунарима и уређајима. Обавезно се пријавите на сваки рачунар и уређај са истим налогом. Ваш Андроид уређај ће моћи да налепи само последњу ставку коју сте копирали и да је сачува само на сат времена.

Опширније...

Шта треба да урадите пре него што продате свој стари телефон

Како би требало да се на прави начин опростите од старог хардвера.
Када дође време за куповину новог мобилног телефона, можете значајно да уштедите тако што ћете свој стари продати или дати на рециклажу. Међутим, пре него што се растанете са старијим паметним телефоном, требало би да обавите неке брзе и сасвим једноставне процедуре бисте били сигурни да све своје податке носите са собом, односно да обезбедите све дигиталне налоге како не би били доступни ономе коме продајете телефон или онима који планирају да га рециклирају.
У најбољем случају, могли бисте истовремено да користите свој стари и нови телефон неколико дана док не будете сигурни да све функционише како треба на вашем најновијем телефону и да вам више не треба онај који сте управо заменили. Ипак, без обзира на то како ћете користити нови и стари уређај, требало би да обавите неколико процедура да бисте били сигурни да ваши подаци неће доћи у погрешне руке.

Опширније...

У Твитеру спремни за договор са Илоном Маском

Врло поуздани извори наводе да је компанија скоро спремна да прихвати понуду од 54,20 долара по акцији, тако да би цела пословна трансакција била вредна око 43 милијарде долара.
Компанија „Твитер“ је спремна да пристане на договор са Илоном Маском у вези са продајом компаније пошто је саставио финансијски пакет од 46,5 милијарди долара за куповину платформе друштвене мреже, наводи се у извештајима.
Компанија је ће ускоро бити спремна да прихвати Маскову понуду од 54,20 долара по акцији, наводи се у неколико извештаја који су се појавили у понедељак. Објава о пословној трансакцији могла би да се појави одмах по обављеној продаји, а цео посао се процењује на 43 милијарде долара.

Опширније...

Како функционишу QR кодови и да ли су опасни?

Иако QR кодови садрже знатно више података од бар кодова, подложнији су phishinг нападима.
Међу многим променама које је донела пандемија, треба споменути и широку употреба QR кодова, графичких приказа дигиталних података који се могу одштампати и касније скенирати паметним телефоном или другим уређајем.
QR кодови имају широк спектар употреба које омогућавају људима да избегну контакт са предметима и блиску интеракцију са другим људима преко рецимо коришћења истих јеловника у ресторанима, регистрације на листе електронске поште, информација о продаји аутомобила и куће, као и заказивања и отказивања термина код лекара, адвоката, фризера и других.

Опширније...

Шта неко може да уради са вашом ИП адресом?

Хакери могу да злоупотребе вашу ИП адресу на неколико начина. Дакле, требало би да сазнате шта неко може да уради са вашом ИП адресом и тако будете безбедни док претражујете интернет.
Помоћу адресе интернет протокола (ИП) веб-апликације вас проналазе на мрежи, што значи да свако ко има вашу ИП адресу може да лоцира ваш уређај. Да ли је то претња? Наравно да није. Ипак, уопште нас не изненађује чињеница да већ добро познати лоши актери на мрежи могу да искористе ИП да би нападали кориснике. Како се изводе напади на низ бројева раздвојених тачкама?
Дакле, шта неко може да уради са вашом ИП адресом? Хајде да се одмах упознамо са могућностима које хакери користе.

Опширније...