ИТ догађаји

Интегрисана кола са вештачком интелигенцијом – прави разлог за куповину новог мобилног телефона

Процесори са вештачком интелигенцијом почеће да се користе у врхунским мобилним телефонима, аутомобилима, рачунарима и осталим уређајима савремених технологија. Сигурно смо сви видели како се технологија вештачке интелигенције користи у апликацијама, уређајима и сервисима и способна је да препозна лица ваших пријатеља на фотографијама и омогући паметним асистентима да се оглашавају људским гласом. Наравно, због свега што смо навели, компаније које се баве производњом процесора ускоро ће нам представити гомилу нових интегрисаних кола која ће убрзати извршење задатака који се постављају вештачкој интелигенцији и то не само у мобилним телефонима и рачунарима већ и у аутомобилима и надзорним камерама. То све представља најсвежији напредак на пољу вештачке интелигенције која се генерално односи на технологију машинског учења или неуронских мрежа које су креиране по узору на људски мозак. Кад неуронску мрежу обучите помоћу података из реалног окружења, она може да, на пример, уочи нежељену поруку електронске поште, изговорене речи преведе у писани текст или препозна мачку.

Опширније...

Да ли бисмо могли да плаћамо коришћење услуга Google-а и Facebook-а?

„Не можемо да користимо систем у коме људи могу да комуницирају само ако систем финансира трећа страна чији је једини циљ да манипулише корисницима.“ Осамдесетих година двадесетог века, оснивач вештачке интелигенције и виртуелне стварности Џерон Ланијер одржао је први говор на TED конференцији. Тад је први пут приказао могућности виртуелне стварности и својом изјавом умањио одушевљење публике која га је пажљиво слушала. „Суочени смо са врло опасном будућношћу“, рекао је Ланијер на овогодишњој TED конференцији у Ванкуверу. „Технологија која нам је потребна и технологија коју волимо доћи ће нам главе.“ Испоставило се да су његова предвиђања која је открио пре тридесет година невероватно тачна. Пошто платформе као што су Google и Facebook нису успеле да заштите своје кориснике и сасвим је јасно да су пропустиле да адекватно испитају информације које се крећу кроз њихове програме, изгледа да је пропаст друштва коју је Ланијер предвидео врло близу.

Опширније...

Шта је то GDPR и како ће утицати на појединце?

Општа уредба о заштити података о личности (General Data Protection Regulation – GDPR) ступа на снагу у мају на територији Европске уније и имаће велики утицај на регулисање прикупљања података физичких лица. Последњих неколико недеља, много се говори о директивама Уредбе које ће бити примењиване на територији Европске уније и имаће велики утицај на то како компаније управљају и користе наше личне податке. Иако можда сама скраћеница неодољиво подсећа на назив неке бивше совјетске републике, не односи се на прикупљање додатних података већ на регулисање њиховог прикупљања.
Општа уредба о заштити података о личности биће спроведена да би заштитила податке грађана који живе на тлу Европске уније. Уредбу су донеле следеће институције: Савет Европске уније, Европски парламент и Европска комисија да би омогућили грађанима Европске уније већи ниво контроле над личним подацима.

Опширније...

Шта је Марк Закерберг открио о себи током саслушања пред Сенатом?

Марка Закерберга често описују као врло тајанственог и интровертног човека који не открива своје право лице. Због тога је јучерашње саслушање пред Конгресом била ретка прилика да видимо како изгледа „прави“ Зак. Оснивач друштвене мреже често се појављује на догађајима који су унапред планирани и током којих му постављају релативно лака питања. На једном таквом скупу „Taunhol – питања и одговори“, Арнолд Шварценегер и Стивен Хокинг постављали су му питања која га, свакако, нису изненадила. Очигледно је да се Марк Закерберг жестоко припремао пре саслушања, које је требало да размотри заштиту приватности и фирму Cambridge Analytica, али дотакло се свега од зависности од технологија до борбе коју друштвена мрежа води против руских пропагандиста.

Опширније...

Зашто Закербергово четрнаестогодишње извињавање није поправило Facebook?

Годину дана пре оснивања друштвене мреже Facebook, дакле 2003, веб-сајт Facemash почео је неовлашћено да прикупља фотографије студената са Харвардовог интранета да би корисници утврдили која је од њих најпривлачнија. Наравно, поступак је изазвао свеопште протесте. Творац веб-сајта одмах је објавио извињење. „Надам се да схватате да нисам имао лоше намере и извињавам се ако је мој поступак некога увредио јер сам сасвим ненамерно изгубио из вида да би сајт могао тако брзо да се прошири и због тога изазове постојеће последице“, написао је млади Марк Закерберг. „Схватио сам како би моје намере могле погрешно да се протумаче.“

Опширније...

Зашто се неки од најбољих андроид телефона не могу наћи у Сједињеним Државама?

Компанија Huawei је управо представила два врхунска телефона P20 и P20 Pro, али нећете их наћи у Сједињеним Државама. Ево и због чега. Почетком ове године компанији се чинило да јој предстоји светла будућност у Америци. Трећи највећи произвођач мобилних телефона у свету је недавно представио врхунски телефон Хуаwеи Мате 10 Про који је добио најбоље оцене. Тад се причало да ће компанија склопити уговор са другом по величини телекомуникационом компанијом AT&T, што би за кинеског произвођача била одлична прилика. Међутим, догодио се CES 2018 (Comsumer Technology Association). Пре представљања компаније Хуаwеи на тој конференцији, причало се да од партнерства нема ништа због политичких притисака. Кад је представник компаније Ричард Ју изашао на позорницу, провео је цео сат описујући већ представљени производ као да потпуно нови. Коначно је истакао да је непостојање телекомуникационе компаније која би продавала телефоне преко малопродајних партнера, као што су Amazon и Best Buy, велики ударац за компанију.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079