ИТ догађаји

Сајбер-безбедност: Хакери излазе из сенке и крећу у нове и смелије нападе

Успешне хакерске кампање некад су биле прикривене док је данас, за неке, много важније да направе велику јавну пометњу него да се крију у сенци. Некада су скривеност и тајновитост биле главне особине сајбер-шпијунаже и сајбер-ратовања у којима су се шпијуни и хакери кришом прикрадали мрежама, а да при том нису остављали никакав траг или доказ који би могли да укажу на кривце. Међутим, у последње време, сајбер-напади се изводе пред очима јавности и чини се да се многи не труде да остану непримећени. Штавише, неки се чак труде да буду у жижи интересовања.

Опширније...

Дизајнери у „Мајкрософту“ заједно раде на будућем изгледу својих производа

Компанија је променила приступ дизајну. Нове иконице Office пакета, које су откривене ове недеље, представљају тек почетак много већег „великог спремања“ које се одвија унутар компаније. Иконице у оперативном систему Windows такође ће претрпети одређене промене, али још већа промена се огледа у сарадњи тимова који се баве трима великим производима компаније, а то су Windows, Office и Сурфаце. Дакле, присуствујемо удруживању различитих одсека у „Мајкрософту“ у тежњи да се производи модернизују. Водећи дизајнери компаније – Фридман за Office, Алберт Шум за Windows и Ралф Грене за Сурфаце – сада раде заједно. Функционишу као интерни тим отвореног кода, односно, отворено деле своја достигнућа на пољу дизајна, критички се односе према различитим одлукама и заједно долазе до правих решења. Схватили су да је најбољи метод за развој њиховог дизајнерског система Флуент да га интерно учине отвореним јер тако добијају најбоље резултате у областима којима се бави сваки појединачни тим.

Опширније...

Поднето седам жалби у Европи против компаније „Гугл“

Жалбе су поднете против компаније у вези са праћењем локације корисника у Холандији, Пољској, Чешкој, Грчкој, Норвешкој, Словенији и Шведској чиме је прекршила Општу уредбу о заштити података о личности (GDPR). Агенције за заштиту потрошача из седам земаља Европске уније данас су поднеле жалбе против „Гугла“ због кршења Уредбе јер компанија користи прикривене процедуре да би пратила локације корисника. Седам агенција за заштиту потрошача тврде да компанија нема одговарајуће законске основе да обрађује податке о локацијама и да се корисници нису добровољно сложили да такве податке дају већ их је компанија на то натерала прикривеним процедурама којима у том случају прибегава. Према томе, компанија крши ставове Уредбе која је ступила на снагу у Европској унији у мају ове године.

Опширније...

Компанија „Мајкрософт“ објавила увођење натписа и титлова уживо за глуве

Компанија је у понедељак објавила да ће у своја два највећа производа. PowerPoint и Skype увести натписе и титлове. Објава је с намером дошла тачно на Међународни дан особа са инвалидитетом, а ново својство ће олакшати комуникацију између људи са оштећеним слухом или између оних који говоре различитим језицима. Ново комуникационо својство сам упознао при недавној посети компанијином огромном кампусу у Редмонду у држави Вашингтон. Невероватно добро је функционисало, нудећи савршене натписе у реалном времену и успело је да ухвати сваку реч која је изговорена у просторији. Мали проблем се појавио кад је требало преводити са шпанског на енглески, што је било сасвим очекивано.

Опширније...

Недавно истраживање показало да рачунарство у облаку има светлу будућност

Рачунарство у облаку обећава да ће програмерима излечити све главобоље. Имамо лоше вести за љубитеље сервера. Једна од њих је да се напредак и ширење „безсерверског“ рачунарства не може зауставити. Говоримо, у ствари, о случају када управљање сервером и планирање капацитета обавља добављач услуга у облаку. У недавној анкети, половина руководилаца у ИТ фирмама рекла је да већ користи „безсерверску“ архитектуру, док 28% намерава да то уради у следећих 18 месеци. То је суштина недавне анкете и електронске књиге која описује врхунске процедуре у „безсерверској“ архитектури. У анкети је учествовало 608 компанија. Оне које су се пребациле на рачунарство у облаку истакле су да су највеће користи које су у том случају добиле су прилагодљивост заједно са већом брзином напредовања. Међу тренутним корисницима, прихватање рачунарства у облаку се врло брзо шири у њиховим компанијама – 32% је рекло да више од четвртине програма који се користе у њиховим организацијама користи „безсервеску“ архитектуру.

Опширније...

Америка можда изгуби трку за 5G мрежу

  • Директор компаније „Huawei“ Ерик Су каже да Сједињене Државе могу изгубити трку за 5G мрежу ако Американци наставе да блокирају кинеског технолошког гиганта и не дозволе му повратак на америчко тржиште.
  • Осим тога, такав поступак може довести до повећања цена како за потрошаче, тако и за телекомуникационе компаније које се снабдевају опремом.
  • Компанији је забрањена продаја мрежних система у Америци још 2012. године, а притисак су почеле да врше и остале државе, међу њима и Аустралија.

Опширније...

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079