Навигација у висини возачеве главе

Смартфони су углавном преузели улогу подразумеване алатке за навигацију. Међутим, у неким крајевима је употреба смартфона у колима сасвим забрањена, чак и држачи који ослобађају руке. Решење је HUD (скраћеница за  head-up display – приказ за главу горе) који лежи на контролној табли под ветробранским стаклом и пројектује упутства за навигацију нагоре на висину возачеве линије погледа, било на провидну опну која се причврсти на стакло, било на рефлејтујуће сочиво које се учврсти за HUD уређај. И опна и сочиво се испоручују уз уређај. 

Гармин тврди да HUD аутоматски подешава сјајност пројектовања, тако да је видљив и дању и ноћу. Напајање је преко кабла од 12V са интегрисаним USB портом тако да се уједно пуни и смартфон.

Какве ту везе има телефон? Подаци за HUD потичу из Гарминове апликације за навигацију -- Navigon или StreetPilot – ако имате Андроид, iPhone, или смартфон Windows Phone 8. За повезивање са телефоном и апликацијом за навигацију HUD користи Bluetooth. (Многи телефони могу истовремено да се повежу са Bluetooth системом аутомобила и дају говорна упутства за вожњу и да примају долазеће позиве.)

Осим стрелица за скретање, удаљености до следећег скретања, тренутне брзине и ограничења брзине, HUD може да прикаже и процењено време стизања на циљ, графичка упутства за престројавање, застоје саобраћаја, локације безбедносних камера, упозорења за прекорачење брзине и друго.

Гармин HUD биће у продаји овог лета. Предвидите и цену Гарминове апликације StreetPilot или Navigon за смартфон.

Извор: CNET