Одбацивање оперативног система XP коначно утиче на продају PC-ja

Компаније купују нове PC-је како би избегле прекид подршке за Windows XP и тако помажу рачунарској индустрији да избегне још слабије кварталне резултате.

Али, чак и Microsoft изгледа незаинтересован да даје довољан попуст за прелаз на нову верзију OS-а како би купци одустали од XP-а: у априлској промоцији су давали попуст од 15% за Windows 8 и Office 2013 и то је важило до 30. јуна.

Ефекат од гашења Windows XP-а није онолики какав се очекивао зато што много корисника прелази на нову верзију на лицу места, па избегава куповину новог PC-ја тако што на старијем хардверу замењује XP са Windowsom 7.

На свету има огроман број PC-ја који још увек користе Windows XP. Према подацима компаније за веб анализу Net Applications, 37% свих персоналних рачунара је у јуну користило XP, што представља приближно 570 милиона машина. Microsoft је недавно објавио број мањи за 160 милиона, али не открива како је дошао до своје цифре. Чак и Microsoft-ов мањи број је огроман, еквивалентан светској продаји PC-ја у два квартала.

Статистика фирме Net Applications, међутим, наговештава да ће присуство XP-а бити и веће него што аналитичари предвиђају: ако се настави тренутно опадање Windows XP-а, остарели OS ће априла 2014 покретати близу трећине свих PC-ја.

Извор: IT NEWS