Google као прокси сервер

Неколико начина да вам Google помогне да приступите садржајима и преузмете блокиране фајлове

Многе мреже ограничавају приступ неким сајтовима, али у неким случајевима Google може да вам помогне, да послужи као прокси сервер (или посредник) и прибави вам веб странице и  фајлове, мимо тих ограничења.

У блогу Digital Inspiration описана су три начина да се Google употреби као прокси сервер. У једном, користи се Google Translate URL тако да се за одредишни језик постави језик веб странице а за изворни језик се стави нешто друго. Тако се задржава изглед веб странице, под условом да тај конкретан домен није блокиран код вас. На пример, овако некако бисте поставили преводилачки URL као "en" за енглески а изворни као "ја" за јапански:

http://translate.google.com/translate?sl=ja&tl=en&u=http://primer.com/

Као прокси може да се користи и сервис Google Mobilizer. Тај сервис је укинут на главном Google сајту али је још увек доступан из других земаља. На овај начин се губе CSS параметри, али може да буде корисно ако вам треба само текст са странице. (Више детаља на адреси http://www.labnol.org/internet/google-proxy-server/28112/)

Међутим, најкориснији трик је Google Modules. То је једини Google прокси, како тврди Digital Inspiration, који омогућава преузимање фајлова, као што су PDF и MP4 видео. Иде овако:

http://www.gmodules.com/ig/proxy?url=http://primer.com/

Извор: IT WORLD