Google конференција 2017

Шта да очекујемо од овогодишње конференције Google I/O 2017?

Сазнали смо да ће главна тема разговора бити Андроид О, али не знамо које новине ће нам компанија Google представити. За неколико дана, биће организована годишња Конфренција I/O компаније Google. Иако знамо да почиње година андроида и да је компанија била врло вредна, праве новости сазнаћемо тек кад Сандар Пикај узме реч.

После прошлогодишњих новина као што су Google Assistant, Daydream, Home, Allo, Duo, и, наравно, Android N, једва чекамо да видимо шта нам је компанија припремила ове године. 

Ипак, могли бисмо, пре почетак конференције, да претпоставимо о чему ће се разговарати.

Android O

Пошто је Android O чврсто повезан са сваком конференцијом компаније, очекујемо да ће се највише времена посветити управо овој теми. Иако смо успели да кришом сазнамо неке новости (ограничавање процеса у позадини да би батерија дуже трајала, нови интерфејс за програмирање апликација омогући ће нам да приступимо менаџеру лозинки унутар Chrome-а и многе друге), ипак очекујемо да ће нам компанија представити одговарајући систем за прављење резервних датотека и подршку. Иако је тај поступак годинама усавршаван на андроид оперативном систему, постоји још могућности за напредовање.

Google Home

Компанија се озбиљно бави увођењем вештачке интелигенције у домове корисника јер се стално бори са великим конкурентима као што су Amazon, Microsoft и Apple. Недавно смо споменули својство препознавања гласа у случају већег броја корисника. Прича се да Google жели да повеже Home са бежичним меш рутером да би створио стално и свуда присутног сарадника. Претпостављамо да ће нам понудити и још неке команде, као што је подешавање будилника, прављење подсетника и читање најновијих текстуалних порука и порука електронке поште. Надамо се да ће узвратити правом мером компанији Amazon и њеним новим Echo производима.

Google Assistant

Од прошле године, кад смо се упознали са асистентом компаније Google, значајно је напредовао. Уз Google Home и Allo проширио се на већину андроид телефона, ручних сатова, аутомобила и телевизора. Једном речју, има га свуда. Ипак, волели бисмо да нам на наше „Хеј, Google“, не одговарају сви уређаји који су повезани на Google Assistant.

Daydream

Обично је I/O конференција одскочна даска за сав труд који компанија улаже у развој виртуелне стварности (знамо за Daydream и Cardboard). Пошто је Google прошле недеље преузео компанију Owlchemy Labs (Job Simulator and Rick and Morty: Virtual Rickality) сигурни смо да се спрема нешто ново. Очекујемо и нешто много моћније од Daydream View-а.

Android паметни ручни сатови

Прошлогодишње представљање ручних сатова Android Wear 2.0 није, касније, дало задовољавајуће резултате. Можда би компанија ове године могла да нам представи Pixel паметне сатове.

Pixel телефони

Свакако је тешко сачувати тајне које се односе на паметне телефоне. Пошто ништа о њима нисмо чули, претпостављамо да ће нови бити представљен касније. Очекујемо да се телефони коначно појаве у продавницама и да, наравно, буду мало јефтинији.

Android One

Android One је Google-ов програм који треба да уведе паметне телефоне у земље у развоју, али начули смо да се планира продор на америчко тржиште. Наравно, јефтини паметни телефони се суочавају са проблемима ажурирања, како софтвера тако и безбедносних исправки. Очекујемо да нам компанија представи јефтин паметни телефон код кога ће ти проблеми бити решени.

Андроид аутомобил

На прошлогодишњој конференцији, овај сегмент компаније није био нарочито заступљен. Због тога очекујемо да ће му се посветити више пажње ове године. Надамо се да ћемо ускоро видети и Google-ов самовозни аутомобил.

Алло/Андроид текстуалне поруке

Компанији је неопходан једноставан и брз систем слања порука помоћу свих андроид уређаја. Прошле године је представљен Алло, који никад није освојио значајнији број корисника јер није подржавао SMS и био је ограничен на само један уређај. Желели бисмо да нам Google понуди један сервис који ће бити синхронизован са свим нашим уређајима и који ће радити на свим телефонима.

Таблет рачунари

Иако смо мислили да су таблет рачунари нестали после 2016, ипак у 2017 почињу да показују знаке живота. Њихова све мања употреба вероватно је узрокована функцијом, а не изгледом. Очекујемо да компанија покуша да те уређаје подигне на виши ниво користећи све предности интерфејса таблет рачунара и предности великог екрана.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079