Отворено писмо Демократа америчког Сената свима који користе интернет

Угрожен је свима познат отворени и слободни интернет.

Федерална комисија за комуникације сутра ће гласати за укидање прописа који су ступили на снагу 2015. године, а којима се обезбеђује неутралност интернета.

Ови прописи су штитили интернет као отворени и децентрализовани простор који прихвата све садржаје. Прописи вам омогућавају да само ви, а никако ваш добављач интернет услуга, можете да контролишете којим садржајима ћете приступати на интернету.

Предлог Федералне комисије председника Трампа да се укине заштита неутралности интернета угрожава слободан и отворен приступ интернету. Последице ће имати снажан утицај на приступање мултимедијалним садржајима, на гледање филмова, слушање музике, израду домаћих задатака, разговор са породицом, консултације са лекаром, плаћање рачуна и обављање пословања. Корист од укидања тих прописа имаће само компаније које се баве добављањем услуга кабловског, телефонског или бежичног интернета.

Навешћемо само три могућа сценарија у случају да Федерална комисија изгласа укидање прописа.

Прво, добављач интернет услуга могао би да креира „брзе траке“ за омиљене садржаје, док би све остало било у „спорој траци“. Велике компаније које се ослањају на велике брзине интернета за мултимедијалне садржаје као је емитовање дигиталног видео записа преко интернета или за сервисе складишта на мрежи моћи ће да се убаце у „брзу траку“ само ако плате. Мала предузећа и компаније које се баве иновацијама неће имати ту могућност.

Највише ће испаштати пољопривредници који на мрежи траже тржиште за своје производе, мали трговци који траже нове купце, нове компаније које пружају једино услуге на мрежи и музичари који покушавају да успоставе базу својих обожавалаца.

И ви ћете претрпети ударац по џепу. Компаније које морају да издвоје додатна средстав за брзе траке, могле би да пребаце трошкове на своје клијенте, што значи да ће њихова услуга бити скупља.

Друго, добављач интернет услуга имаће могућност да управља вашим кретањем на мрежи, уместо да вам омогући неометан приступ интернету. Могли бисте да се нађете у истом положају као и са добављачем кабловске телевизије, што значи да вам може понудити основни интернет пакет, али ако бисте желели да добијете премијум пакет, морали бисте да платите. Тад бисте могли да приступите мултимедијалним и видео садржајима или игрицама.

И, коначно, добављач интернет услуга могао би да вам онемогући приступ одређеним садржајима, страницама на мрежи, дигиталним програмима који се емитују преко интернета и друштвеним мрежама. Тако би се ограничила употреба интернета за организовање на мрежи, блокирао приступ страницама које скупљају добровољне прилоге, ограничио приступ одређеним политичким ставовима и забраниле странице са неповољним садржајима о пословању неке компаније.
Будућност интернета не мора да буде таква. Сличну борбу смо већ водили и знамо шта треба да урадимо да бисмо заштитили неутралност интернета. Победили смо и опет ћемо.

Интернет нам пружа огромне друштвене и економске могућности од свог настанка.

Приступ образовним и забавним садржајима на захтев, напредак дигиталних уређаја који ће унапредити здравствену заштиту, следећи Гоогле или Тwиттер – све се заснива на слободном и отвореном приступу интернету. Постојећи прописи о неутралности интернета штите ту основу и повезано друштво у коме сви уживамо. Не дозволите да нам федерална комисија све то одузме.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079