Почиње борба за „неутралност интернета“

Ове недеље неки најпопуларнији веб-сајтови изгледаће сасвим другачије због учествовања у једнодневној (среда, 12. јул) борби против промене правила у Америци која управљају неутралношћу интернета. Netflix и Amazon се придружују протесту који су покренуле групе које се боре за људска права и већ су припремили садржај који ће поделити на друштвеним мрежама као што су Twitter, Reddit и Facebook. Шта се заправо дешава? Неутралност интернета је принцип према коме сваки добављач интернет услуга треба да пружи својим корисницима равноправан приступ свим легалним садржајима без обзира на извор са кога потичу. У пракси то значи да сваки добављач интернет услуга не може да блокира садржај, убрза или успори проток података са одређених веб-сајтова јер му је плаћено да то уради. Не може ни да свој садржај ставља у бољи положај у односу на конкуренцију. 

Америчка Савезна комисија за комуникације је 2015. године, заједно са тадашњим председником Обамом, увела принципе неутралности интернета и тако добављаче интернет услуга ставила у исти положај са телекомуникационим компанијама.

Међутим, председник Трамп, који је против тих принципа, именовао је некадашњег члана комисије Аџита Паја за њеног руководиоца почетком године. Пај тврди да принцип неутралности интернета спречава добављаче интернет услуга да улажу у критичну инфраструктуру као што су везе ка сеоским или сиромашним домаћинствима и онемогућава им да зарађују од својих улагања. При том тврди да је принцип потпуно застарео. Американци могу да се изнесу своје мишљење до краја августа.
Пошто се дан одлуке приближио, велике компаније које се баве информационим технологијама удружиле су се са преко 170 организација које ће успорити своје услуге 12. јула да би изразиле своје неслагање са предложеним променама. Таква врста протеста треба да симулира стање које ће бити сурова стварност ако се принцип неутралности укине. Компаније ће приказивати огласе и рекламе у прозорима и тако подстакнути кориснике да прокоментаришу кампању.

Једна од организација која стоји иза протеста је Mozilla Foundation, оснивач веб претраживача Mozilla. Стручњаци и добављачи интернет услуга углавном подржавају неутралност интернета и покушавају да објасне обичним људима о чему је реч. Исто тако, уверени су да ће принцип неутралности и даље важити јер су његови противници уверени у победу.

Преостаје нам само да сачекамо крај августа и видимо шта ће се догодити.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079