Оставите новчаник код куће и платите осмехом

Ако сте кренули у KFC ресторан у граду Хангџоу у Кини, а нисте понели новац, не морате да бринете. Платићете осмехом. Дословно. Наиме, највећи кинески ланац ресторана брзе хране Yum China Holdings Inc. направио је систем препознавања лица и назвао га Smile to Pay (Осмехните се и платите). За сада се налази само у ресторану KPro у граду Хангџоу. Дакле, није вам потребан новац, картице, чак ни мобилни телефон. Гости ресторана наручују за пултом где постоји уређај који им скенира лице и при том анализира више од 600 карактеристичних црта лица. Кад се скенирани лик поклопи са сликом на идентификационој картици која се налази у систему, гост уноси свој број телефона и новчана трансакција је обављена. Дакле, ако имате навику да заборављате новчаник код куће, ова врста технолошког напретка ће вам бити врло корисна. Систем који се овде користи заснован је на Alipay-у, који је дигитална платформа за плаћање у власништву компаније Ant Financial која пружа финансијске услуге. Alipay има више од 500 милиона корисника широм света и омогућава људима да се пријаве на кинеску апликацију помоћу препознавања лица.

Систем Smile to Pay је још један корак напред за Кину када је у питању технологија препознавања лица коју користе компаније и владине агенције. Компанија Ant Financial је креирала софтвер за препознавање и поручује да је плаћање осмехом потпуно сигурно и безбедно. Менаџер технологије биометријске идентификације у компанији рекао је да је систем опремљен 3D камером и алгоритмом за препознавање животности и немогуће га је преварити коришћењем фотографија неких других људи или видео записа и због тога је потпуно безбедан.

Ресторан у Хангџоу је прва продавница на свету у којој се користи технологија препознавања лица да би се извршило плаћање. У ресторану се служи свежа сезонска салата, панини, печена пилетина, свеже цеђени сокови, врхунска кафа и најквалитетније пиво. Дакле, ако сте млади и волите новине у савременим технологијама и желите да уживате у укусима и иновацијама, KFC у Кини је право место за вас.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079