Икеа је питала 12.000 људи шта желе од вештачке интелигенције

Њихови одговори постављају ново питање: Где је полно неутрални говорни асистент? Aleksa, Siri, Cortana и Google-ов асистент су виртуелни асистенти који имају женске гласове, а већина има и женска имена. Док истраживање показује да људи сматрају да су женски гласови много пријатнији од мушких, главна сврха виртуелних асистената је да ураде оно што сте им рекли, као дигиталне секретарице или помоћнице. Креатори дигиталних асистената (вероватно мушкарци) дајући им женска имена као да су желели да ставе знак једнакости између „бити женско“ и „бити послушан“. Пошто се такво схватање противи основној претпоставци дизајна за све, компаније које се баве савременим технологијама коначно су почеле да уводе одређене промене. Прошлог месеца, компанија Google додала је и мушки глас свом асистенту тако да корисници могу да изаберу ком полу ће да наређују. Иако можете да замолите Siri да промени пол, Кортанине карактеристике морате одредити у подешавањима. Ако сте говорник енглеског језика, Алекси можете доделити мушки глас, али подразумевано њен глас је женски.

Да би открили шта корисници заиста желе од својих асистената, компанија Ikea, односно њена лабораторија за иновације Space 10, почетком године је спровела онлајн истраживање постављајући само једно основно питање: „Да ли желите да ваша вештачка интелигенција буде полно одређена?“ На питање је одговорило 12.000 људи из 139 земаља. Најзанимљивији резултат је да би 44% испитаника желело да њихова вештачка интелигенција буде полно неутрална.

Међутим, ако одговоре посматрамо према полу испитаника, резултати су мало другачији. Од око 8.000 мушкараца који су учествовали у истраживању, 27% сматра да би асистент требало да буде женског пола, а 36% мушког, што је укупно 63% оних који мисле да асистент треба да буде полно одређен. Одговори женских испитаника су потпуно другачији. Наиме, 62% жена мисли да асистент не треба да буде полно одређен, 11% да треба да буде мушког, а 27% мисли да треба да буде женског пола.

Резултати, наравно, немају научну тежину, пошто је узорак сасвим случајан. Прво, у истраживању је учествовало скоро два пута више мушкараца него жена, а није било ни одређивања старосних граница. Ипак, одговори пружају врло занимљив увид у функционисање дигиталних асистената. Док већина може бити мушког или женског пола, ниједна компанија не нуди корисницима могућност да свог асистента не одреде према полу, односно да буде полно неутралан.
Истраживање је открило још једну занимљивост – 69% испитаника жели да њихова вештачка интелигенција има исте ставове и вредносне системе као и они. Иако би ова два термина могла бити дефинисана на различите начине, ипак постављају занимљиво питање креаторима који се баве таквим системима. Како да направите вештачку интелигенцију која ће имати исте ставове као и било који корисник? Да ли треба направити такав систем који ће одобравати све ставове и размишљања корисника?

Коначно, лабораторија Спаце 10 спровела је истраживање јер је хтела да почне разговор, како у сфери јавности, тако и унутар компаније о облику који би вештачка интелигенција требало да има и, наравно, уочи грешке у њеном дизајнирању. Иначе, Икеа већ извесно време спроводи експерименте у изграђивању својих производа на пољу савремених технологија. Међутим, компанија не планира да искористи размишљања 12.000 испитаника да би према томе одредила какву ће вештачку интелигенцију развијати, ако уопште и почне да је развија.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079