Како ће пословање у облаку утицати на банке

Невероватни помак ка модернизацији и дигитализацији направљен је и у области финансијских услуга. Многе институције показују све мање неповерења у рачунарство у облаку и полако схватају његове предности. Многе највеће банке у Северној Америци укључујући и ТД банку са седиштем у Торонту већ су прихватиле облак као кључни део свог пословања и технолошке стратегије. Недавно су и финансијске институције у Европи почеле да их следе – од оних нових и недавно основаних до највећих са дугогодишњом традицијом. Пошто се финансијске институције суочавају са строгим и многобројним регулаторним захтевима, а потребе повезаних, оснажених и друштвено ангажованих клијената не само да су све веће, него се и непрестано развијају, померање ка облаку може да имај позитиван и значајан утицај на модел пословања банака и њихово пословно окружење. Што је још важније, облак пружа значајне могућности финансијским институцијама за повећање конкурентности, посебно ако се узму у обзир алтернативни извори кредитирања.

И поред проверених предности рачунарства у облаку, овај процес у области банкарства у Европи и даље заостаје за осталим гранама привреде. Према резултатима истраживања које је спровела Европска агенција за мрежну и информациону безбедност (ENISA), разлоге за такво стање треба тражити у недоследности регулаторних смерница за коришћење облака, као и забринутости за безбедност и надлежност над тајношћу података у целој Европској унији. Иако и даље постоје противници пословања у облаку у свим привредним областима, чињеница је да су таква оклевања последица необавештености, а не стварне рањивости таквог система.

У ствари, водећи добављачи услуга у облаку, као што је Салесфорце, шифрују податке, надгледају активност система у реалном времену, користе бројне софтверске и хардверске алатке да би одбранили своје мреже и направили резервне копије података својих корисника. Појачани управљачки механизми за борбу против ризични ситуација и безбедносне могућности које стручни добављачи нуде много су напреднији од безбедносних процедура које се користе у компанијама. Због тога би финансијске институције много брже успеле да задовоље потребе корисника за флексибилношћу, а истовремено би биле сигурне да ће ризичне ситуације бити благовремено уочене и решене.

Унапређена безбедност није једина предност коју пружа пословање у облаку. Повећана ефикасност се може, такође, приписати банкарству у облаку. Помоћу те технологије банке могу много брже да се модернизују и аутоматизују. Аутоматизацијом мануелних процедура, запослени у банци могли би да се усредсреде на стратешке активности, као и на оне које се обављају непосредно са клијентом. Процес аутоматизације би смањио вероватноћу појављивања скупих људских грешака, што би омогућило банкама да управљају већим бројем трансакција уз смањење трошкова. То даље значи да би банке својим клијентима могле да понуде разноврсније услуге, које би било лако ажурирати и које би биле расположиве на различитим платформама и вероватно по нижим ценама.

Ако узмемо у обзир сложеност и обим уредби у финансијском сектору, сасвим је разумљиво због чега неке финансијске институције оклевају да у потпуности пређу на пословање у облаку. Законодавци, ипак, покушавају да пронађу најбоље поступке којима би постојеће уредбе изменили или прилагодили пословању у облаку које несумњиво има огромне предности. Такви напори законодаваца охрабрују јер банкарске процедуре које се већ деценијама обављају ручно уз употребу табеларних прорачуна нису довољно флексибилне и ефикасне да би одговориле све већим захтевима. Од флексибилности коју нуди пословање у облаку финансијске институције могу имати користи нарочито при прилагођавању стално променљивим уредбама и регулативима у банкарском сектору. Банке морају бити способне да брзо и једноставно модификују документацију и процедуре како у пословању са клијентима тако и у сопственој организацији када се уводе нова правила и закони.

Због свих наведених предности, финансијске институције не би требало да размишљају о томе да ли да прихвате пословање у облаку, већ да брзо створе предуслове за његово прихватање.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079