Google месецима кришом прикупља податке о локацији корисника андроида

Колико ће вам бити дозвољено слободе и приватности кад купите улазницу за електронски „екосистем“ компанија Apple, Microsoft или Google? И док се питање намеће већ годинама, људи који користе интернет на водећим светским мобилним и стоним оперативним системима повремено се помире са анализом њиховог понашања на мрежи, прикупљањем колачића или праћењем локације, али после извесног времена одлуче да граница негде мора да постоји. Компанија Uber је управо успела да узнемири десетине милиона возача пошто је признала да су пре годину дана њихови подаци били компромитовани. Да цела ситуација буде још гора, огромни хакерски напад је прикриван све време. Слични напади у прошлости били су успешни због слабе безбедности различитих апликација и сервиса, због чега су корисници били изложени различитим крађама, од крађе идентитета до стварне крађе имовине. Срећом, не знамо да ли се нешто слично дешавало у Google-у, што би могло бити посебно штетно у контексту новооткривеног процеса праћења локације корисника.

Изгледа да је највећи интернет претраживач од почетка 2017. године, сакупљао нешто што се назива Cell ID подаци од корисника андроида, али, при том, то није јавно открио. Укратко, праћен је положај свих активних андроид телефона и таблета на свету чак и кад су сервиси за утврђивање локације онемогућени, а из уређаја извађена SIM картица.

Сваки пут кад је мобилни уређај са Google-ом прикључен на интернет, чак и путем бежичне везе, адреса најближе антене за мобилну везу послата је на неки од сервера смештених у граду Маунтин Вју, мада компанија у власништву Alphabet-а тврди да су „подаци одмах одбачени“. Њен наводни циљ био је да „побољша брзину и перформансе испоруке порука“, тј. прослеђених обавештења, али прикупљање Cell ID шифара никада није заправо уграђено у Google-ов „систем за синхронизацију мреже“.

То и није баш нека утеха, пошто такав поступак никад није разматрао. Такође, нисмо сасвим сигурни ни да ће се процес надгледања података о локацији помоћу антена за мобилну везу завршити крајем овог месеца. Па, и ако јесте, изгледа да се компанија повлачи пошто је ухваћена на делу.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079