Напукли екрани би ускоро могли бити ствар прошлости

Научници су случајно открили стакло које се само поправља! Сетите се само колико пута вам је испао мобилни телефон из руке или џепа. У тим тренуцима, ваши верни мобилни пратиоци нису били једини који су претрпели трауму. Одмах пошто су пали, уплашено сте их подигли и детаљно прегледали да бисте пронашли нежељена оштећења. Олакшање које сте осетили кад сте утврдили да је телефон нетакнут, вероватно, не можете ни описати. Међутим, ако сте видели да је екран напукао на неколико места, нашли сте се пред недоумицом: да ли можете да живите гледајући ружни екран, помало свесни да бисте могли гадно да се посечете на стакло док прстом прелазите преко екрана, или можете ли да дате приличну своту новца за поправку. Иновативна истраживања спроведена у Јапану наговештавају да би такве тужне приче могле да буду само ствар прошлости. Наиме, научници су потпуно случајно (боље речено, грешком) пронашли полимер који може сам да се поправи. Потребна му је само собна температура од 21 степен Целзијуса и 30 секунди благог притиска да би се поломљени део поново саставио.

„Висока механичка робусност и способност обнављања обично се међусобно искључују“, наведено је у чланку. Наводи се, такође, да такви материјали већ постоје, али да им је у већини случајева потребно загревање на високим температурама, око 120оЦ, да би се поново организовале њихове унакрсне мреже што би омогућило поправљање поломљених делова. Иако је завршни рад водио професор Такузо Аида са Универзитета у Токију, оригинално откриће је направио Ју Јанагисава – дипломац који се у то време бавио сасвим другачијим процедурама. Док је покушавао да искористи полиетер-тиоуреју као лепак, Јанагисава је открио да ће се ивице залепити једна за другу кад се материјал исече. Пошто је одмах схватио потенцијалне користи свог открића, Јанагисава је више пута поновио експеримент да би био сигуран да није у питању аномалија. „Надам се да ће стакло које може само да се поправи постати нови материјал прилагођен околини јер нећемо морати да га бацимо ако се поломи“, изјавио је Јанагисава.

Ово није први пут да су стручњаци тржишту понудили екране који могу сами да се поправе. Почетком године, компанија Моторола открила је патент који предлаже употребу апликације за поправљање напуклих екрана тако што би се топлота усмерила ка напуклим деловима. Иако је материјал који стиже из Јапана другачији, охрабрује чињеница да више група ради на овом проблему. Можда је то само ситница, али сетите се само немилог случаја са почетка.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079