Победници и губитници на Међународном сајму у Лас Вегасу

Ако желите да сазнате шта је најбоље, а шта најгоре у свету савремених технологија, Међународни сајам потрошачке електронике у Лас Вегасу (CES) даће вам најбоље информације у вези са тим. Сајам је био преплављен разним модерних справама, али пружио је и одличан увид у техничке трендове који ће утицати на наш живот не само у 2018. Овде ћемо споменути компаније и категорије производа које су показали изузетан успех и напредак, али и оне који су потпуно подбациле. Дакле, ево победника и губитника из Лас Вегаса 2018. године.

ПОБЕДНИЦИ

Асистент компаније Google

Пошто је на сајму прошле године Alexa компаније Amazon потпуно поразила Асистента, компанија Google је одлучила да узврати ударац тако што је свог помоћника убацила у сваку справу коју можете замислити на овогодишњем Сајму. Интелигентни Асистент нашао се у звучницима, звучницима са дисплејом, телевизорима, чак и у аутомобилима компаније Kia. Ни Alexa није остала непримећена, али CES 2018 је показао да је битка гласовних асистената тек почела, а с тим у вези и битка за паметне куће.

Пријатељски роботи

Нису сви роботи огромни и застрашујући. У ствари, роботи који су могли да се виде на сајму су, напротив, мали и слатки. Најпривлачнији је био роботички пас Aibo компаније Sony, али било је и много робота помоћника разних величина и облика. Неки су имали врло изражајно лице, а неки потпуно бескорисне механичке руке, што нас је убедило да нема места страховањима. Неки од њих нису били посебно послушни.

Аутономна возила

Најзначајнија област на овогодишњем сајму је технологија аутономних возила која ће имати централно место у услугама транспорта и то не само у аутомобилима као што је EMotion Tesla или услугама превоза као што је Lyft. Желели ми то или не, аутономни камиони и путнички дронови долазе и ускоро ћемо се бавити неким паметнијим стварима у вожњи.

ГУБИТНИЦИ

Компанија Apple

Apple никад није званично учествовала на сајму, али њено присуство увек се осећа у производима треће стране за компанијине iOS и Mac уређаје. Наравно на сајму је било много бежичних пуњача, хардверских кључева и компатибилних уређаја за паметне домове (коначно), али, све у свему, већина приказаних производа направљени су за Amazon-ову Alex-у и Асистента компаније Google. Један од аналитичара је изразио забринутост јер му се чини да екосистем компаније Apple није више толико снажан колико је некад био.

Паметни телефони

Још једном су паметни телефони били губитници у Лас Вегасу. Осим компаније Huawei која је представила нови Mate 10 Pro за Сједињене Државе – иначе, пуштен у продају прошле године широм света – и компаније Sony која је представила неколико телефона средње класе са дуплом камером за селфије, било је потпуно мирно на пољу мобилне телефоније. Не кажемо да су телефони „мртви“, већ да произвођачи вероватно чекају Светски конгрес мобилне технологије да представе своје најбоље производе.

Дронови

Да ли се сећате кад су дронови били највећа вест у свету савремених технологија? Дакле, компанија DJI, иначе први у производњи потрошачких и професионалних дронова углавном је уништила све конкуренте. GoPro је изјавила да се повлачи са тржишта и престаје са производњом дрона Karma. Не кажемо да их није било на Сајму, али ниједан није привукао посебну пажњу. Најбољи дронови имају најбољу вештачку интелигенцију, али ниједан не може да се пореди са оним произведеним у компанији DJI.

Проширена стварност

Због обновљене заинтересованости за проширену стварност коју је изазвао ARKit компаније Apple, очекивали смо да видимо обиље уређаја као што су наочаре, додаци за телефоне и још много тога. Али, да будемо искрени, они које смо видели нису били ништа посебно. Постоји неколико разлога за то. Да ли је још сувише рано или компаније оклевају да уложе у ту област савремених технологија пошто их је Glass компаније Google потпуно обесхрабрио?

НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК

Нестанак струје на Међународном сајму

Ипак, нестанак струје током другог дана Међународног сајма највећи је губитник. Квар на трансформатору оставио је хиљаде посетилаца и излагача у Конгресном центру у Лас Вегасу у мраку неколико сати. Хоће ли им бити враћен новац за улазнице?

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079