Poslodavci žele JavaScript, ali programeri žele Python

Послодавци такође желе програмере који су квалификовани за React.js, Angular и Node.js - али мање програмера има те вештине. Када је у питању које програмске језике траже послодавци, JavaScript, Java, Python, C ++ и C - тим редом - налазе се на врху у недавном прегледу програмера. Међутим, програмери желе да уче језике као што су Python, Go и Kotlin. Анкета програмера коју је у октобру спровео сајт за техничко регрутовање HackerRank, није открила никакво одступање између језика које послодавци желе и оних које програмери заправо знају, а JavaScript само мало претиче Javu. Међутим, што се тиче језика које програмери воле, Python је језик који програмери највише желе да науче - а многи га већ знају, открива HackerRank.

HackerRank је такође питао који језик програмери планирају следећи да уче. Језици за које су програмери рекли да ће учити су - редом - Go, Python, Scala, Kotlin и Ruby. HackerRank је нагласио да се код индустрије преференција језика разликује. Java, на пример, је већ годинама фаворит у финансијским услугама, док у развоју хардвера превладава C.

HackerRank је такође пронашао одступања између радних оквира за JavaScript које послодавци желе и који програмери знају:

  • Библиотека корисничких интерфејса React за JavaScript имала је највећу разлику између послодаваца и програмера, са око 37% послодаваца који желе React вештине, али само око 19% програмера који их имају.
  • За Angular, јаз је био мањи, са око 39% послодаваца који желе Angular вештине и око 32% програмера који их имају.
  • За Node.js, јаз је био око 38% према 30%.
  • Од 39.441 анкетираних програмера, 7.000 су били и технички менаџери за регрутовање, којима је HackerRank постављао питања о регрутовању.

Други налази у извештају укључују:

  • Програмери започињу рано. Више од четвртине анкетираних програмера написало је свој први кôд пре шеснаесте године.
  • Вештине решавања проблема су најтраженије код послодаваца, више од познавања језика, отклањања грешака и дизајна система.
  • Док 67 одсто програмера има диплому рачунарских наука, око 74 одсто је рекло да су барем делимично самоуки.
  • У просеку, програмери знају четири језика, али желе да знају још четири.

Извор: InfoWorld

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079