Организација Coursera се удружила са пет универзитета и понудила нове програме

Пошто традиционални универзитетски програми постају све скупљи и конкурентнији, сведоци смо наглог повећања броја алтернативних програма који користе предности интернета и флексибилнијих метода учења и подучавања да би попунили празнине на тржишту рада. Најновија понуда стиже из Coursere. Ова иновативна организација, која се бави образовањем на мрежи и има 31 милион полазника и нуди 2.700 курсева, данас је додала још шест нових диплома, укључујући и прву диплому завршених студија у сарадњи са пет врхунских универзитета.  Навешћемо високе школе и дипломе које оне нуде. Државни универзитет у Аризони нуди звање мастера рачунарства; Империал колеџ из Лондона нуди звање мастера у области јавног здравља; Универзитет у Илиноју нуди звање мастера у области рачунарства; Универзитет у Мичигену нуди обуку за звање мастера у области примене података и мастера у области јавног здравља; Лондонски универзитет нуди обуку за диплому основних студија рачунарства, што представља прву такву понуду ове образовне иновативне компаније.

Још једна висока школа која се сврстава на листу најбољих понудиће још један курс нешто касније. Coursera планира да цео процес почне између краја ове и почетка следеће године и нада се да ће привући многе заинтересоване првенствено због флексибилних метода учења и, коначно, због цене која ће бити много нижа од регуларне када се и настава непосредно похађа.

Потенцијални полазници се пријављују преко Coursere, на чију страницу и улазе приликом пријаве за похађање одређених курсева. Све функционише као и пре: предавања држе исти професори, курсеви су прилагођени учењу на мрежи и лекције се снимају у формату који је прилагођен приказивању на екрану. Пријаве за студијске програме процењују универзитети који и дају акредитације, при чему се не наводи како и где сте стекли диплому.

Цене се разликују у зависности од програма и крећу се од 15.000 до 22.000 долара. Постоји и могућност да прекинете са програмом и добијете потврду о постигнутом нивоу образовања. Требало би споменути да је уобичајена цена истих програма на универзитетима око 80.000 долара не рачунајући трошкове живота. На тај начин, универзитети су успели да превазиђу не само физичке већ и финансијске препреке. И не само то. Схватили су, између осталог, да много више људи жели да добије квалитетно знање и звање него што има места у кампусима и да је њихов задатак да своје дипломе понуде много већем броју људи.
Наравно, Цоурсера ће имати одређену зараду од нових студијских програма.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079