Побуна против машина: бесни становници Калифорније нападају аутономна возила

Локално становништво буквално напада своје комшије роботе према многим извештајима који детаљно описују инциденте. Конструктори аутономних возила су, на самом почетку, истицали главну њихову предност, а то је смањивање броја страдалих у саобраћајним несрећама уклањањем главног фактора ризика и најнепоузданијег и увек непредвидивог елемента из саобраћаја, дакле, човека. Међутим, бар у Сан Франциску, нестално људско понашање постаје израженије. Према записницима направљеним при саобраћајним несрећама ове године, два од шест судара у којима су учествовала аутономна возила у Калифорнији, укључивала су и људе који су се са њима сударали, изгледа, намерно.

Према извештају који је направио произвођач возила, 10. јануара, у једној од области Сан Франциска, , пешак је претрчао преко улице да би се сукобио са аутономним аутомобилом GM Cruise који је чекао да људи пређу на пешачком прелазу. Пешак је, како пише у извештају, „викао и намерно налетео на леву страну задњег браника аутомобила“.

Човек није повређен, али задње светло је поломљено.

У другом инциденту који се одиграо 28. јануара, таксиста је, опет у Сан Франциску, изашао из свог аутомобила, пришао аутономном возилу GM Cruise и „песницом ударио ветробранско стакло на сувозачевој страни и при том га оштетио“.

Полиција ни у једном ни у другом случају није изашла на увиђај. Два наведена напада људи на роботе нису први случајеви да грађани Сан Франциска узвраћају ударац – физички – роботима.

У децембру, после жалби станара околних зграда и бескућника да их робот малтретира, локално склониште за животиње је са улица око свог комплекса уклонило робота Книгхтсцопе тешког 180 килограма који је био задужен за безбедност установе. Док је већини станара робот, једноставно сметао, једна особа је, према извештају, „ставила цераду преко њега, срушила га и просула љути сос по сензорима“.

У априлу, један припити човек је ухапшен пошто је, наводно, напао и оборио још једног робота Книгхтсцопе, који је такође био задужен за безбедност, али овог пута у граду Маунтин Вју у Силицијумској долини, седишту компаније Гугл.

Остали покушаји зауздавања робота били су много нежнији. Џејн Ким надзорница Сан Франциска је прошле године покушала, али неуспешно, да уведе порез роботима који од људи узимају посао. У децембру је, ипак, град успео да уведе закон који строго ограничава број аутономних робота за испоруку на тротоарима града.

Норман Ји, још један надзорник у Сан Франциску, напоменуо је да није свака иновација оберучке прихваћена у друштву. „Ако не ценимо друштво у коме живимо, ако не ценимо могућност да одемо у продавницу, а да нас при том не прегази робот… шта се онда дешава?“, изјавио је Норма Ји.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079