Нова роботичка риба Технолошког института Масачусетс

Научници на Технолошком институту Масачусетс данас су открили свој најновији пројекат, роботичку рибу SoFi која изгледа као права. Наиме, SoFi је аутономно подводно возило које изгледа као риба, плива као риба, чак има и уграђену камеру у једном једином оку које поседује. Направљена је да би откривала тајне океана претварајући се да је Nemo или Dori или, можда, Mobi Dik. Лабораторија за компјутерску науку и вештачку интелигенцију на Институту направила је рибу тако да изгледа и креће се као права риба, заједно са репом који се таласа и омогућава јој да се креће напред. Осим тога, SoFi поседује јединствени метод пловности који јој омогућава да се пење ка површини и спушта ка морском дну, SoFi је тестирана поред обала острва Фиџи на Дугином гребену где је пливала заједно са правим рибама на дубини од преко 15 метара. Покрети који су сасвим верни правим и тело направљено од меког материјала омогућили су јој бољу контролу, а истраживачима нови поглед на подводни свет.

У научним круговима истичу се техничка решења у креирању, погону и савлађивању отпора која омогућавају роботу да се неометано креће у води. Такви роботи ће олакшати истраживање гребена јер SoFi може много безбедније да приђе гребену, али, што је још важније, сигурно ће је боље прихватити остале морске животиње.
Стварање најмодерније роботичке рибе на свету захтева коришћење врхунске технологије и до сада јединственог дизајна. Међутим, кад су научници размишљали о методу контроле, одлучили су се за стару школу, односно, искористили су водоотпорну управљачку конзолу свима добро познате игре „Super Nintendo“.

Пред SoFi је светла будућност пошто нам може помоћи да боље схватимо подводни свет, али може нам омогућити и нови увид у стално присутне глобалне проблеме као што је уништавање Великог коралног гребена. Постављање камера на местима која су опасна по људе, као и у подручјима где би осетљива опрема могла да буде уништена сад су само делови прошлости. SoFi ће ту бити од велике помоћи пошто се креће као риба и изузетно је отпорна на ударце јер је направљена од меканог материјала. Требало би да иде на веће дубине, да се више приближи морским животињама и да се врати са више информација него било који други систем пре ње.

Достигнућа Лабораторије на пољу роботике у последње време бавила су се разним областима живота, али изгледа да их је SoFi превазишла. Коначно, највећи део наше планете чине мора и океани и било би и лепо и корисно открити тајне њихових дубина.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079